Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Hrvatska tre─ça po konzumaciji marihuane u Europi: Pu┼íimo vi┼íe trave i od Nizozemaca

Hrvatska treća po konzumaciji marihuane u Europi: Pušimo više trave i od Nizozemaca

marihua-kanabiPorast u─Źestalosti u┼żivanja u marihuani povezana je s dekriminalizacijom kanabisa i raspravama o legalizaciji medicinske marihuane

U Hrvatskoj je lani zna─Źajno porasla u─Źestalost konzumiranja kanabisa, pokazali su rezultati znanstveno-istra┼żiva─Źkog projekta Zlouporaba sredstava ovisnosti u op─çoj populaciji Hrvatske, ┼íto ga je proveo Institut dru┼ítvenih znanosti ┬╗Ivo Pilar┬ź.

Marihuana je jedino sredstvo ovisnosti kod kojeg je zabilje┼żen zna─Źajan statisti─Źki porast ukupnog broja konzumenata u odnosu na istra┼żivanje provedeno 2011. godine. Tako je 19,4 posto ispitanika u dobi od 15 do 64 godine tijekom svog ┼żivota konzumiralo marihuanu, dok ih je prije ─Źetiri godine bilo 15,6 posto.

U posljednjih godinu dana marihuanu je konzumiralo 7,9 posto, za razliku od pet posto ispitanika prema istra┼żivanju iz 2011. godine. Prema pokazateljima za posljednjih mjesec dana udio u┼żivatelja u ┬╗marici┬ź porastao je s 2,9 posto 2011. godine na pet posto. Pritom je kanabis u zadnjih godinu dana uzimala svaka peta osoba u dobi izme─Ĺu 15 i 24 godine (20 posto).

Kada se podvu─Źe crta, Hrvatska je prema kori┼ítenju kanabisa, kako u posljenjih godinu dana, tako i posljednjih mjesec dana, sa sredine ljestvice u Europi sko─Źila na tre─çu poziciju. Prvu i drugu poziciju zauzele su Francuska i ┼ápanjolska s udjelom korisnika od 6,6 posto, slijedi Hrvatska s pet posto, dok se Nizozemska s ─Źetiri posto korisnika smjestila na ─Źetvrtu poziciju.

Nije rizi─Źno

Porast u─Źestalosti u┼żivanja u marihuani povezana je kako s dekriminalizacijom kanabisa, tako i s raspravama o legalizaciji te upotrebi medicinske marihuane. To je, prema rije─Źima Renate Glavak Tkali─ç, voditeljice istra┼żivanja, utjecalo i na pomak prema pozitivnijem stavu vezanom uz dopu┼ítenje uzimanja kanabisa, kao i na smanjenu percepciju rizika povezanog s njegovom redovitom uporabom. Danas taj rizik velikim procjenjuje 58,3 posto ispitanika, dok je 2011. tako mislilo 72 posto ispitanika. Pritom, tek pet posto ispitanika smatra da redovito pu┼íenje marihuane nije rizi─Źno.


Analiza razlika u u─Źestalosti uzimanja sredstava ovisnosti izme─Ĺu dva istra┼żivanja, osim kada je rije─Ź o kanabisu, ne upu─çuje na zna─Źajnije razlike u konzumaciji ostalih ilegalnih droga kao i duhana, alkohola te tableta za smirenje i spavanje. Voditeljica istra┼żivanja isti─Źe i kako ve─çina ispitanika ne koristi kanabis niti druge ilegalne droge, ve─çina ih smatra da je uporaba kanabisa rizi─Źno pona┼íanje i da ljudima ne bi trebalo biti dozvoljeno njegovo uzimanje. Naime, 51,9 posto (ranije 68 posto) ispitanika smatra da se uzimanje kanabisa ne bi smjelo dopustiti, dok suprotno smatra 27,7 posto ispitanika (18,3 u ranijem istra┼żivanju).

Nove droge

Kori┼ítenje ostalih ilegalnih droga znatno je ni┼że: amfetamini (3,5 posto), ecstasy (3 posto), kokain (2,7 posto), LSD (1,7 posto), heroin (0,3 posto). U ovom istra┼żivanju prvi put su se prikupljali podaci za nove droge, a rezultati kazuju da je praksa uzimanja bilo koje nove droge 2,7 posto. Najvi┼íe ih koriste mladi u dobi izme─Ĺu 15 i 24 godine (6,9 posto ispitanika). Najra┼íireniji su sintetski kanabinoidi poznatiji pod imenom galaxy koje je 1,6 posto ispitanika konzumiralo barem jednom u ┼żivotu.

Duhan je u vrijeme istra┼żivanja pu┼íilo 35 posto odraslih, a najvi┼íe pu┼ía─Źa bilo je u dobnoj skupini izme─Ĺu 25 i 34 godine (41 posto). Duhan je tijekom ┼żivota koristilo 55 posto ispitanika.

U zadnjih mjesec dana alkoholno pi─çe konzumiralo je 57 posto ispitanika. Alkohol je ─Źetiri puta tjedno ili ─Źe┼í─çe pilo 8 posto ispitanika, a 0,9 posto svakodnevno se opijalo ┼íto zna─Źi da su konzumirali ┼íest ili vi┼íe pi─ça zaredom. U godini koja je prethodila istra┼żivanju neko alkoholno pi─çe konzumiralo je 73 posto odraslih, a u svim dobnim skupinama prevalencija konzumacije alkohola bila je iznad 60 posto.

Lijekove za smirenje barem jednom u ┼żivotu konzumiralo je 27 posto ispitanika, a u mjesecu koji je prethodio istra┼żivanju njih 11 posto. To su jedina sredstva ovisnosti koja ┼żene koriste vi┼íe od mu┼íkaraca.
 
(novilist.hr)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , ,