Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Hrvatska treća po konzumaciji marihuane u Europi: Pušimo više trave i od Nizozemaca

Hrvatska treća po konzumaciji marihuane u Europi: Pušimo više trave i od Nizozemaca

marihua-kanabiPorast učestalosti uživanja u marihuani povezana je s dekriminalizacijom kanabisa i raspravama o legalizaciji medicinske marihuane

U Hrvatskoj je lani značajno porasla učestalost konzumiranja kanabisa, pokazali su rezultati znanstveno-istraživačkog projekta Zlouporaba sredstava ovisnosti u općoj populaciji Hrvatske, što ga je proveo Institut društvenih znanosti »Ivo Pilar«.

Marihuana je jedino sredstvo ovisnosti kod kojeg je zabilježen značajan statistički porast ukupnog broja konzumenata u odnosu na istraživanje provedeno 2011. godine. Tako je 19,4 posto ispitanika u dobi od 15 do 64 godine tijekom svog života konzumiralo marihuanu, dok ih je prije četiri godine bilo 15,6 posto.

U posljednjih godinu dana marihuanu je konzumiralo 7,9 posto, za razliku od pet posto ispitanika prema istraživanju iz 2011. godine. Prema pokazateljima za posljednjih mjesec dana udio uživatelja u »marici« porastao je s 2,9 posto 2011. godine na pet posto. Pritom je kanabis u zadnjih godinu dana uzimala svaka peta osoba u dobi između 15 i 24 godine (20 posto).

Kada se podvuče crta, Hrvatska je prema korištenju kanabisa, kako u posljenjih godinu dana, tako i posljednjih mjesec dana, sa sredine ljestvice u Europi skočila na treću poziciju. Prvu i drugu poziciju zauzele su Francuska i Španjolska s udjelom korisnika od 6,6 posto, slijedi Hrvatska s pet posto, dok se Nizozemska s četiri posto korisnika smjestila na četvrtu poziciju.

Nije rizično

Porast učestalosti uživanja u marihuani povezana je kako s dekriminalizacijom kanabisa, tako i s raspravama o legalizaciji te upotrebi medicinske marihuane. To je, prema riječima Renate Glavak Tkalić, voditeljice istraživanja, utjecalo i na pomak prema pozitivnijem stavu vezanom uz dopuštenje uzimanja kanabisa, kao i na smanjenu percepciju rizika povezanog s njegovom redovitom uporabom. Danas taj rizik velikim procjenjuje 58,3 posto ispitanika, dok je 2011. tako mislilo 72 posto ispitanika. Pritom, tek pet posto ispitanika smatra da redovito pušenje marihuane nije rizično.

Analiza razlika u učestalosti uzimanja sredstava ovisnosti između dva istraživanja, osim kada je riječ o kanabisu, ne upućuje na značajnije razlike u konzumaciji ostalih ilegalnih droga kao i duhana, alkohola te tableta za smirenje i spavanje. Voditeljica istraživanja ističe i kako većina ispitanika ne koristi kanabis niti druge ilegalne droge, većina ih smatra da je uporaba kanabisa rizično ponašanje i da ljudima ne bi trebalo biti dozvoljeno njegovo uzimanje. Naime, 51,9 posto (ranije 68 posto) ispitanika smatra da se uzimanje kanabisa ne bi smjelo dopustiti, dok suprotno smatra 27,7 posto ispitanika (18,3 u ranijem istraživanju).

Nove droge

Korištenje ostalih ilegalnih droga znatno je niže: amfetamini (3,5 posto), ecstasy (3 posto), kokain (2,7 posto), LSD (1,7 posto), heroin (0,3 posto). U ovom istraživanju prvi put su se prikupljali podaci za nove droge, a rezultati kazuju da je praksa uzimanja bilo koje nove droge 2,7 posto. Najviše ih koriste mladi u dobi između 15 i 24 godine (6,9 posto ispitanika). Najrašireniji su sintetski kanabinoidi poznatiji pod imenom galaxy koje je 1,6 posto ispitanika konzumiralo barem jednom u životu.

Duhan je u vrijeme istraživanja pušilo 35 posto odraslih, a najviše pušača bilo je u dobnoj skupini između 25 i 34 godine (41 posto). Duhan je tijekom života koristilo 55 posto ispitanika.

U zadnjih mjesec dana alkoholno piće konzumiralo je 57 posto ispitanika. Alkohol je četiri puta tjedno ili češće pilo 8 posto ispitanika, a 0,9 posto svakodnevno se opijalo što znači da su konzumirali šest ili više pića zaredom. U godini koja je prethodila istraživanju neko alkoholno piće konzumiralo je 73 posto odraslih, a u svim dobnim skupinama prevalencija konzumacije alkohola bila je iznad 60 posto.

Lijekove za smirenje barem jednom u životu konzumiralo je 27 posto ispitanika, a u mjesecu koji je prethodio istraživanju njih 11 posto. To su jedina sredstva ovisnosti koja žene koriste više od muškaraca.
 
(novilist.hr)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , ,