Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » RAZOTKRIVENO: Farmaceutske kompanije planirale uni┼ítavati lijekove za rak kako bi podigle zaradu za 4000 posto

RAZOTKRIVENO: Farmaceutske kompanije planirale uništavati lijekove za rak kako bi podigle zaradu za 4000 posto

lijek-rakOnaj tko prati skandale farmaceutske industrije, i njihovu filozofiju medicinske ekonomije koja djeluje kroz monopole koji su stvoreni od strane kompanija koje podr┼żava dr┼żava, zna da je mo─ç tih kompanije ─Źesto i stalno zloupotrebljavana

Istragom su otkriveni e-mailovi zaposlenika velike farmaceutske tvrtke u kojima “slave rast cijena lijekova za rak”.

Osoblje tvrtke Aspen Pharmacare je planiralo uni┼ítiti zalihe lijekova zbog sva─Ĺe oko cijene sa ┼ípanjolskom zdravstvenom slu┼żbom 2014.

Prijetili da ─çe prestati prodavati lijekove ako ministarstvo ne povisi cijene

Nakon ┼íto je kupila 5 vrsta lijekova za rak od britanske tvrtke GlaxoSmithKline (GSK), tvrtka je poku┼íala lijekove prodati u Europi za cijenu vi┼íu ─Źak 40 puta, objavio je The Times.

Tijekom pregovora oko cijene u Španjolskoj, tvrtka je navodno prijetila da će prestati prodavati lijekove za rak ako ministar zdravstva ne povisi cijene za 4000 posto, objavio je španjolski El Confidencial Digital.

Iskoristili rupu u zakonu koja bi trebala pogodovati ni┼żim cijenama

Povišenje cijena omogućava rupa u zakonu zbog koje farmaceutske tvrtke smiju mijenjati cijene lijekova ako ih prodaju pod drugim imenom.

Ova rupa u zakonu zapravo bi trebala omogu─çiti sni┼żavanje cijena nakon ┼íto istekne patent za lijek, ali ako farmaceutske tvrtke nemaju konkurenciju, smiju i dizati cijene.

Glasnogovornik britanskog Ministarstva zdravstva rekao je da se ove godine uvode novi zakoni koji ─çe omogu─çiti vladi “djelovanje protiv prevelikog rasta cijena generi─Źkih lijekova”.
 
(index.hr)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , ,