Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » RAZOTKRIVENO: Farmaceutske kompanije planirale uništavati lijekove za rak kako bi podigle zaradu za 4000 posto

RAZOTKRIVENO: Farmaceutske kompanije planirale uništavati lijekove za rak kako bi podigle zaradu za 4000 posto

lijek-rakOnaj tko prati skandale farmaceutske industrije, i njihovu filozofiju medicinske ekonomije koja djeluje kroz monopole koji su stvoreni od strane kompanija koje podržava država, zna da je moć tih kompanije često i stalno zloupotrebljavana

Istragom su otkriveni e-mailovi zaposlenika velike farmaceutske tvrtke u kojima “slave rast cijena lijekova za rak”.

Osoblje tvrtke Aspen Pharmacare je planiralo uništiti zalihe lijekova zbog svađe oko cijene sa španjolskom zdravstvenom službom 2014.

Prijetili da će prestati prodavati lijekove ako ministarstvo ne povisi cijene

Nakon što je kupila 5 vrsta lijekova za rak od britanske tvrtke GlaxoSmithKline (GSK), tvrtka je pokušala lijekove prodati u Europi za cijenu višu čak 40 puta, objavio je The Times.

Tijekom pregovora oko cijene u Španjolskoj, tvrtka je navodno prijetila da će prestati prodavati lijekove za rak ako ministar zdravstva ne povisi cijene za 4000 posto, objavio je španjolski El Confidencial Digital.

Iskoristili rupu u zakonu koja bi trebala pogodovati nižim cijenama

Povišenje cijena omogućava rupa u zakonu zbog koje farmaceutske tvrtke smiju mijenjati cijene lijekova ako ih prodaju pod drugim imenom.

Ova rupa u zakonu zapravo bi trebala omogućiti snižavanje cijena nakon što istekne patent za lijek, ali ako farmaceutske tvrtke nemaju konkurenciju, smiju i dizati cijene.

Glasnogovornik britanskog Ministarstva zdravstva rekao je da se ove godine uvode novi zakoni koji će omogućiti vladi “djelovanje protiv prevelikog rasta cijena generičkih lijekova”.
 
(index.hr)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , ,