Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » ANTI-AMERIČKI IRAČKI VJERSKI VOĐA: ‘Assad bi mogao doživjeti jednaku sudbinu kao Gaddafi’

ANTI-AMERIČKI IRAČKI VJERSKI VOĐA: ‘Assad bi mogao doživjeti jednaku sudbinu kao Gaddafi’

gadafi-assadAl-Sadr koji živi u svetom šijitskom gradu Nadžafu, u utorak je objavio novo priopćenje kojim ponavlja svoje stajalište

Utjecajni irački šijitski čelnik Muqtada al-Sadr upozorio je u utorak sirijskog predsjednika Bashar al-Assada da bi, ako ne odstupi, mogao doživjeti jednaku sudbinu jednaku kao libijski čelnik Moamer Gadafi, koji je bio uhićen te ubijen.

U subotu je Muqtada al-Sadr već pozvao Asada da podnese ostavku i osudio je kemijski napad koji se pripisuje sirijskim snagama čime je postao jedan od rijetkih šijitskih čelnika koji otvoreno kritiziraju legitimnost sirijskog predsjednika.

Al-Sadr koji živi u svetom šijitskom gradu Nadžafu, u utorak je objavio novo priopćenje kojim ponavlja svoje stajalište

“Tražio sam od Assada da ode kako bi zaštitio ugled osovine otpora i poštedio se Gadafijeve sudbine”, rekao je.

Osovina otpora prema Izraelu uključuje Iran, Siriju i libanonski Hezbolah.

U listopadu 2011., nakon osam mjeseci pobune, Moamera Gaddafija koji je vladao Libijom dulje od četiri desetljeća, uhitili su pobunjenici i ubili nekoliko sati poslije.

Četvrtog travnja je kemijski napad izveden na pobunjeničko mjesto Han Shejkun na sjeverozapadu Sirije kada je ubijeno 87 civila, među kojima više desetaka djece. Taj napad pobunjenici i zapadne zemlje pripisuju Assadovu režimu koji niječe bilo kakvu upletenost.

Sjedinjene Države su zatim noću između 6. i 7. travnja izvele raketni napad na zrakoplovnu bazu sirijskog režima.

Muqtada al-Sadr, čiji su se aktivisti sukobili s američkim postrojbama u Iraku, u subotu je također osudio kazneni napad Washingtona i tražio povlačenje svih stranih snaga koje su se uplele u sirijski rat.
 
(vecernji.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,