Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Amerikanci bombardirali rusku i sirijsku vojsku, ima žrtava! Putin suspendirao Memorandum o nenapadanju, krenule pripreme za SUKOB SA AMERIKOM

Amerikanci bombardirali rusku i sirijsku vojsku, ima žrtava! Putin suspendirao Memorandum o nenapadanju, krenule pripreme za SUKOB SA AMERIKOM

putin-rukeOčito je da je napad kemijskim oružjem za kojeg još nema dokaza tko je izveo, bio sam uvod u napad SAD-a na Siriju i eskalaciju rata na Bliskom istoku

Ruski predsjednik Vladimir Putin smatra američke napade na Siriju agresijom na suverenu državu i kršenjem međunarodnog prava.

Poslije napada SAD na bazu sirijske vojske Rusija je suspendirala Memorandum o sprječavanju incidenata i osiguravanju letova zrakoplovstva tijekom operacije u Siriji.

Sporazum je zaključen s Washingtonom.

“Ruska strana suspendirala je Memorandumom o sprečavanju incidenata i osiguravanju letova zrakoplovstva tijekom operacije u Siriji, koji je zaključen sa SAD”, navodi se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Moskva poziva Vijeće sigurnosti UN održati hitan sastanak na kojem bi se raspravljalo o raketnom napadu SAD na Siriju, navodi se u priopćenju.

U oštroj eskalaciji američke vojne uloge u Siriji dva američka ratna broda ispalila su desetke krstarećih raketa iz istočnog Sredozemlja na zračne baze snaga Bashar al-Assada kao odgovor na napade bojnim otrovom na pobunjenička područja u utorak.

Pedeset devet raketa Tomahawk ispaljeno je s američkih razarača USS Porter i USS Ross oko dva sata ujutro, a pogodile su više ciljeva u zračnoj bazi, Šajrat za koju Pentagon kaže da je korištena za skladištenje kemijskog oružja. Opet se postavlja pitanje, a gdje su dokazi za to?
 

 
“Pozivamo Vijeće sigurnosti UN održati hitan sastanak kako bi se razmotrila trenutna situacija”, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

“Ni ne potrudivši se da nešto saznaju, SAD su demonstrirale silu, vojno se suprotstavile zemlji koja se bori protiv međunarodnog terorizma”, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva.

“Ovo nije prvi put da SAD pokazuju ovakav nepromišljen pristup koji samo pogoršava postojeće probleme u svijetu i stvara prijetnju za međunarodnu sigurnost. Samo prisustvo američkih trupa i trupa drugih zemalja u Siriji bez suglasnosti Vlade te zemlje ili odluke Vijeća sigurnosti UN predstavlja grubo, eksplicitno i neopravdano kršenje međunarodnog prava”, ističe se u priopćenju.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je da ga napad u Siriji podsjeća na napad na Irak 2003. godine. – Sve me podsjeća na situaciju iz 2003., kada su SAD i Velika Britanija, sa svojim saveznicima, intervenirali u Iraku bez dozvole Vijeća sigurnosti UN-a, što je bilo kršenje međunarodnog prava – kazao je Lavrov, piše RT.

Ministarstvo vanjskih poslova je naglasio da ako se ranije to objašnjavalo “zadatkom borbe protiv terorizma, sada je u pitanju jasan čin agresije protiv suverene Sirije”.

“Postupci koje su danas poduzele SAD još više narušavaju rusko-američke odnose”, piše u priopćenju.

U noći između četvrtka i petka Sjedinjene Države su lansirale više od 50 raketa “Tomahawk” na sirijski vojni aerodrom u Šairatu, koji se nalazi na 38 kilometara od Homsa.

U prvoj reakciji Moskve na napad koji je naredio američki predsjednik Donald Trump, visoki ruski dužnosnik najavio je da će Moskva zatražiti hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a.
 

 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,