Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Za┼íto je ┼íkola stavila svoje u─Źenike iza metalnih okvira: Pomo─ç pri ─Źitanju za smanjenje epidemije kratkovidnosti

Za┼íto je ┼íkola stavila svoje u─Źenike iza metalnih okvira: Pomo─ç pri ─Źitanju za smanjenje epidemije kratkovidnosti

djeca-kina-kratkovidnostOsnovna ┼íkola u kineskoj provinciji Hubei je stavila metalne okvire na stolove svojih u─Źenika da bi sprije─Źila “o┼íte─çenje vida”. 41 posto djece u kineskim osnovnim ┼íkolama danas trebaju nao─Źale

Osnovna ┼íkola je podigla letvicu za svoje u─Źenike – doslovno.

Metalni okviri su postavljeni na stolovima radi zaustavljanja djece da budu previše blizu svojih knjiga i postanu kratkovidni.

U polo┼żaju na slici,okviri sprije─Źavaju male ─Ĺake da budu previ┼íe nagnuti preko svojih knjiga i bilje┼żnica.

Okvir se tako─Ĺer mo┼że pomaknuti naprijed, kako bi u─Źenik mogao polo┼żiti svoju knjigu na njega, na odgovaraju─çoj udaljenosti za ─Źitanje.

Ova ideja se po─Źela provoditi u jednoj kineskoj ┼íkoli. Dugi sati u razredu i nedostatak vanjske igre su krivi za ÔÇ×epidemiju kratkovidnostiÔÇŁ me─Ĺu kineskim u─Źenicima, kojima udaljeni objekti izgledaju nejasna.

Nastavnici u osnovnoj ┼íkoli Zhang Lin u Wuhanu, sredi┼ínja Kina, rekli su da ─çe metalni okviri pomo─çi djeci da razviju dobre navike ─Źitanja i sprije─Źe ih od o┼íte─çenja o─Źiju.

Stalni rad na blizinu mo┼że doprinijeti kratkovidnosti, pa dr┼żnje knjige na ve─çoj udaljenosti mo┼że odr┼żati o─Źi zdravima.

Oko 41 posto osnovno┼íkolske djece u Kini sada treba nao─Źale, a kad napuste ┼íkolu, do 90 posto ─çe biti kratkovidno.

S druge strane, jedan na tri gra─Ĺana Britanije je kratkovidno iako je i kod njih to u porastu, jer ljudi provode sve vi┼íe vremena u zatvorenom prostoru pred ra─Źunalom i TV ekranom.

Ren Weibing, koji savjetuje kineske roditelje o tome kako izbje─çi probleme s dje─Źjim vidom, rekao je: ÔÇ×Kad sam bio u osnovnoj ┼íkoli 1970-tih, nitko nije nosio nao─Źale.”

ÔÇ×Ali nismo imali televizore ili ra─Źunala, i provodili smo svoje vrijeme igraju─çi se vani. Danas djeca provode puno vremena bulje─çi u stvari na maloj udaljenosti.

ÔÇ×Roditelji nisu svjesni ozbiljnih posljedica lo┼íeg vida, ve─ç im je samo stalo do dobrih rezultata njihove djece u ┼íkoli.ÔÇŁ

Australski znanstvenik i profesor Ian Morgan, koji je objavljivao ─Źlanke na ovu temu u ─Źasopisu Lancetu, rekao je da, dok dugi sati u ┼íkolskim klupama rade pritisak na o─Źi, izlo┼żenost dnevnom svjetlu mo┼że biti od za┼ítitnog faktora.

Smatra se da izlo┼żenost dnevnom svjetlu poti─Źe osloba─Ĺanje kemikalija koja sprje─Źavaju naru┼íavanje o─Źne jabu─Źice i nastanak kratkovidnosti.

Dodao je i da dnevna drijemanja, koja su ─Źesta u ┼íkolama jugoisto─Źne Azije oduzimaju djeci velik dio dnevnog svjetla.

Ravnatelj Zhang Jianming, O┼á Zhang Lin, je rekao da su metalni okviri protiv kratkovidnosti instalirani od strane Gradskog Ureda protiv dje─Źje kratkovidosti.

On je objasnio da ─çe okviri koristiti kao pomo─ç djeci da razviju dobre navike ─Źitanja.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,