Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Zašto je škola stavila svoje učenike iza metalnih okvira: Pomoć pri čitanju za smanjenje epidemije kratkovidnosti

Zašto je škola stavila svoje učenike iza metalnih okvira: Pomoć pri čitanju za smanjenje epidemije kratkovidnosti

djeca-kina-kratkovidnostOsnovna škola u kineskoj provinciji Hubei je stavila metalne okvire na stolove svojih učenika da bi spriječila “oštećenje vida”. 41 posto djece u kineskim osnovnim školama danas trebaju naočale

Osnovna škola je podigla letvicu za svoje učenike – doslovno.

Metalni okviri su postavljeni na stolovima radi zaustavljanja djece da budu previše blizu svojih knjiga i postanu kratkovidni.

U položaju na slici,okviri spriječavaju male đake da budu previše nagnuti preko svojih knjiga i bilježnica.

Okvir se također može pomaknuti naprijed, kako bi učenik mogao položiti svoju knjigu na njega, na odgovarajućoj udaljenosti za čitanje.

Ova ideja se počela provoditi u jednoj kineskoj školi. Dugi sati u razredu i nedostatak vanjske igre su krivi za „epidemiju kratkovidnosti” među kineskim učenicima, kojima udaljeni objekti izgledaju nejasna.

Nastavnici u osnovnoj školi Zhang Lin u Wuhanu, središnja Kina, rekli su da će metalni okviri pomoći djeci da razviju dobre navike čitanja i spriječe ih od oštećenja očiju.

Stalni rad na blizinu može doprinijeti kratkovidnosti, pa držnje knjige na većoj udaljenosti može održati oči zdravima.

Oko 41 posto osnovnoškolske djece u Kini sada treba naočale, a kad napuste školu, do 90 posto će biti kratkovidno.

S druge strane, jedan na tri građana Britanije je kratkovidno iako je i kod njih to u porastu, jer ljudi provode sve više vremena u zatvorenom prostoru pred računalom i TV ekranom.

Ren Weibing, koji savjetuje kineske roditelje o tome kako izbjeći probleme s dječjim vidom, rekao je: „Kad sam bio u osnovnoj školi 1970-tih, nitko nije nosio naočale.”

„Ali nismo imali televizore ili računala, i provodili smo svoje vrijeme igrajući se vani. Danas djeca provode puno vremena buljeći u stvari na maloj udaljenosti.

„Roditelji nisu svjesni ozbiljnih posljedica lošeg vida, već im je samo stalo do dobrih rezultata njihove djece u školi.”

Australski znanstvenik i profesor Ian Morgan, koji je objavljivao članke na ovu temu u časopisu Lancetu, rekao je da, dok dugi sati u školskim klupama rade pritisak na oči, izloženost dnevnom svjetlu može biti od zaštitnog faktora.

Smatra se da izloženost dnevnom svjetlu potiče oslobađanje kemikalija koja sprječavaju narušavanje očne jabučice i nastanak kratkovidnosti.

Dodao je i da dnevna drijemanja, koja su česta u školama jugoistočne Azije oduzimaju djeci velik dio dnevnog svjetla.

Ravnatelj Zhang Jianming, OŠ Zhang Lin, je rekao da su metalni okviri protiv kratkovidnosti instalirani od strane Gradskog Ureda protiv dječje kratkovidosti.

On je objasnio da će okviri koristiti kao pomoć djeci da razviju dobre navike čitanja.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,