Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » VINDIJA JEDINA DOBILA GMO FREE CETRIFIKAT: Jedete GMO hranu, i lažu vam da u Hrvatskoj nema GMO hrane!

VINDIJA JEDINA DOBILA GMO FREE CETRIFIKAT: Jedete GMO hranu, i lažu vam da u Hrvatskoj nema GMO hrane!

gmo-vincija-znakHrvatska je preplavljena GMO hranom, a mediji i korporacije pa i institucije sve skrivaju!

Zastrašujuće i prijetvorne laži, poput: U Hrvatskoj nema GMO hrane, u Hrvatskoj GMO nije dozvoljen, lažu svi oni koji kažu da jedete GMO hranu ,nebrojeno su puta izricali preko masovnih hrvatskih medija brojni korporacijski stručnjaci, i naivan narod opet slijepo vjeruje.

Da, možda Hrvatska zakonom nije dozvolila uzgoj GMO hrane u za ljude, međutim to ne znači baš ništa. Pogotovo jer sama Hrvatska hranu uvozi a ne da ju stvara. Također u Hrvatskoj je dozvoljeno uzgajati  GMO kukuruz za prehranu životinja koju onda jedu ni manje ni više nego ljudi.

Na našem tržištu nebrojeno je mnogo genetski modificirane hrane, a to je potvrdilo i priopćenje Vindije u kojem se ova hrvatska tvrtka pohvalila da su za sada jedini uspjeli dobiti certifikat da je njihova hrana, konkretnije piletina GMO Free.

Nakon što je proizvodima varaždinske tvrtke Koka d.d. prije više od dvije godine dodijeljen znak MESO HRVATSKIH FARMI kojim se potrošače informira o domaćem porijeklu te daje jamstvo stroge primjenjivosti načela sljedivosti, asortiman svježih pilećih proizvoda Cekin nedavno je postao i prvi certificirani hrvatski proizvod bez genetski modificiranih organizama (GMO free).

Riječ je o proizvodima za koje se koriste isključivo kontrolirani sastojci bez GMO-a, počevši od farme pa sve do zapakiranog proizvoda dostupnog u dućanu.

Uz Cekin svježe pileće meso, GMO free certifikat u Hrvatskoj dobila je i Vindijina tvornica stočne hrane Blagodar, čijim se proizvodima opskrbljuju vlastite i kooperantske farme za uzgoj pilića za potrebe Koke d.d. – piše u priopćenju Vindije naslovljenom vrlo znakoviti – Vindija prva i zasad jedina u Hrvatskoj dobila GMO free certifikat za svježe Cekin pileće meso.

Znači li to da svi oni koji nemaju ovaj certifikat jesu GMO? To nažalost nećete moći pouzdano saznati jer Hrvatska zakonom ne prisiljava proizvođače na označavanje GMO hrane ako u njoj postotak GMO-a ne iznosi više od 0, 9 posto. Također, Hrvatska ne može utjecati niti na uvezenu hranu iz Europske unije i svijeta jer niti Europska unija ne zahtjeva označavanje GMO hrane.

GMO preplavio Hrvatsku  

Prije desetak godina William Engdahl u svojoj knjizi “Sjeme uništenja” napisao je: ”Širenje genetski modificiranih usjeva i hrane diljem svijeta danas je toliko uhvatilo maha da ga se može i mora proglasiti zločinom protiv čovječanstva”. Ako je prije desetljeće uzelo maha, kako li je tek danas?

Širi se poput korova. Prodire i u našu zemlju koja brani GMO usjeve.

Ministarstvo poljoprivrede tvrdi godinanama kako u Hrvatskoj nema GMO hrane, no kontrole su još prije 3 godine pokazale suprotno.  Godine 2013.  pri kontroli zrna soje namijenjenog izvozu utvrđeno da je 12 posto soje proizvedene u Hrvatskoj GMO pozitivno, od čega je 7 posto uzoraka imalo više od dopuštenih 0,9 posto GMO-a. Godinu poslije  podaci pokazuju da je 6,5 posto soje pozitivne na GMO.

ORANICA-GMO-Hrvatska-web-2Iako većina GMO hrane u Hrvatsku dolazi iz uvoza, to ne znači da se ne trebamo brinuti, upozoriti Vladu na pojačanje kontrole i inspekcija i informirati se zašto je GMO opasan, za zdravlje, ali i poljoprivredu. O GMO smo već pisali mnogo puta, objavljivali neovisna istraživanja, učinke ovog sjemena na zdravlje ljudi, na cijelu poljoprivredu zemlje… Važno je saznati i drugu stranu, one informacije koje su marginalizirane i skrivane.

Istraživanja potvrđuju štetnost

Iako veliki proizvođači GMO sjemena poput  Monsanta, Syngenta, Dowa i Du Ponta sve poduzimaju da se istina ne sazna, pa i plaćaju lažna istraživanja koja pokazuju kako je takvo sjeme zdravo, postoje oni kojima je stalo do istine.

Rezultati takvih istraživanja, u kojima je istina bitnija od profita je da je GMO sjeme štetno. Uzrok je sve većeg broja alergija, raznih vrsta raka, pa i neplodnosti. 

U uglednom časopisu Food and Chemical Toxicology u rujnu 2012. godine objavljen je rad ekipe znanstvenika na čelu s prof. Seralinijem s francuskog sveučilišta Caen, koji dokazuje da je GM hrana izuzetno opasna.

Istraživanje provedeno na štakorima trajalo je dvije godine i pokazalo kako je GMO kukuruz iznimno opasan – uzrokuje tumore i skraćuje život.

U glodavaca, smrtnost je bila dvostruko veća, a oštećenja bubrega i jetre – pet puta veća od prosjeka.

Utvrđeno je da se 93% tumora u ženkama pojavilo tek u drugoj godini života, što bi kod čovjeka odgovaralo dobi od 35-40 godina.

Na temelju istraživanja provedenih u Italiji čiji su rezultati objavljeni u časopisu The Journal of Agriculture and Food Chemistry, ustanovljeno je da je u glodavaca hranjenih GM kukuruzom došlo do poremećaja imunološkog sustava.

Kod ljudi, takve promjene povezuju se s alergijama, artritisom, upalama crijeva i autoimunim bolestima.

Rusija je također pokazala nepovjerenje prema “sjemenu zla”. Zabranili su ga u travnju ove godine na prijedlog znanstvenika koji su zatražili desetogodišnje istraživanje utjecaja GMO sjemena na zdravlje.

Ruski znanstvenici 2012. godine, poslije dvogodišnjeg istraživanja ustvrdili kako su hrčci hranjeni GMO hranom u trećoj generaciji potpuno izgubili sposobnost reprodukcije, a za sljedeću godinu najavili su još opsežnije istraživanje.

Odlučili su provesti trogodišnje istraživanje Monsantovog sjemena kukuruza i spremni su na to potrošiti čak 25 milijuna dolara. Istraživanje će se usmjeriti na to da utvrdi može li Monsantov GMO kukuruz zajedno s pesticidima korištenima u njegovu uzgoju izazvati karcinome, utjecati na plodnost ili izazvati prirođene defekte.

Dakle, kao što smo već naveli, u Hrvatskoj su GMO usjevi zabranjeni (prema zakonu na tržište smiju se staviti proizvodi koji sadrže, sastoje se ili su proizvedeni od genetski modificirane uljane repice, soje, kukuruza i pamuka, pri čemu se ne mora označavati da sadrže GMO, ako njegov udio u proizvodu ne prelazi 0,9%), no nažalost kontrole su pokazale kako je prisutan i to u većoj količini od dozvoljene.

gmo-kukuruzPostoje i ilegalni uzgajivači soje koji kupuju sjeme preko granice i tako na hrvatsko tlo unose sjeme zla. Pokazalo se kontrolama u više navrata da je takvo sađeno na poljoprivrednim površinama na području Županje i drugih dijelova Slavonije. 

Ono što je alarmantno je to da da i usjevi koji nisu GMO mogu biti zaraženi jer se GMO sjeme prenosi vjetrom i zapravo nitko ne može tako kontrolirati rasprostranjenost tog zla koliko se ono može proširiti. Pitate se zašto je Slavonij mrtva, a zemlja svake godine postajhe sve neplodnija? Između ostalog, odgovor je GMO koji je samo jedan od načina depopulacije Hrvatske, Europe i svijeta.

Isto tako GMO u Hrvatsku ulazi i na način da brojni proizvođači hrane pakiraju u vlastite ambalaže proizvode nepoznatog i nekontroliranog porijekla, koje može biti kontaminirano GMO sastojcima.

Godine 2004. već smo imali aferu sa salamom poznatog proizvođača za koju je otkriveno da sadrži uvezenu soju s više no tada dopuštenom količinom GMO-a, pa je morala biti povučena s tržišta.

S porastom trgovačkih lanaca s vlastitim robnim markama koje dolaze iz zemalja koje dopuštaju GMO, problem raste. Dakle, u Hrvatsku GMO prodire sve više, a kontrole su slabe. Čak ni postotak od 0.9 koliko proizvod može sadržavati udjela GMO-a, ne znači ništa. Proizvoljan je – ne temelji se ni na kakvim medicinskim ili toksikološkim istraživanjima, te kao takav ne jamči zdravlje ljudi, životinja i okoliša. Naprosto smo nezaštićeni od GMO-a.

Sjeme zla uništava zdravlje i poljoprivredu

Spomenuti William Engdhal smatra da je GMO osmišljen za depopulaciju Zemlje. Budući da GMO hrana, prema alternativnim, neovisnim istraživanjima, polako truje organizam, skraćuje životni vijek te onemogućuje reprodukciju, ovaj plan realno je i provediv.

Teorije zavjera oko GMO hrane navode i kako je vodeća tvrtka na ovom području – Monsanto, vršila pritisak i ucjenjivala svaku zemlju koja se odupirala GMO-u. Te podatke objavio je i WikiLeaks. Vrši li se pritisak i na Hrvatsku? Jesu li zbog toga kontrole slabe i inspekcije neredovite, a informacije Ministarstva suprotne onim koje je iznio Zbor agrarnih novinara?

Monsanto je stvorio i potiče potrošnju namirnica koje sadrže GMO. Lažno predstavlja svoje proizvode kao jednake organskim. Provodi propagandu o “superhrani” koja će spriječiti glad na planetu, koja ima jednake nutritivne vrijednosti kao i organska i koja ne šteti okolišu.

Jedan od “velikih” izuma kompanije je sjeme “Terminator”, koje daje sterilne plodove, kako bi se poljoprivrednici prisilili da uvijek iznova kupuju na tone i tone sjemenja za sljedeću sjetvu. U Americi je vladavina ove kompanije otišla toliko daleko da su uspjeli progurati zakon koijim se poljoprivrednicima zabranjuje prikupljanje vlastita sjemena. Ovo znači uništenje organskog i apsolutna dominacija GMO-a.

Nije na odmet napomenuti i kako je Monsanto uništio brojne male poljoprivrednike u Americi tužbama da su im pokrali sjeme. Kako? Zasade u blizini malih poljoprivrednih površina GMO sjeme, vjetar raspiri to sjeme po susjednim površinama, i paf – tužba, ukrali ste. Na taj način otimaju poljoprivredne površine, i bacaju male poljoprivrednike na koljena.

GMO sjeme, po svemu sudeći, je zaista sjeme zla koje tlo Lijepe naše ne smije doticati kao ni usta stanovnika.
 
(dnevno.hr)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , ,