Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » Stotine tisuća građana se okupilo u masovnom prosvjedu protiv američki sponzoriranog terorizma Saudijske Arabije u Jemenu

Stotine tisuća građana se okupilo u masovnom prosvjedu protiv američki sponzoriranog terorizma Saudijske Arabije u Jemenu

jemen-prosvjedStotine tisuća građana je izašlo na ulice u jemenske prijestolnice Sane da bi prosvjedovali protiv druge godišnjice invazije Saudijske Arabije na njihovu zemlju, kao i stalne vojne ofenzive Saudijske koalicije od devet zemalja koje sponzorira Amerika, a koja pokušava slomiti pobunu Shia Houthi

Stotine tisuća tisuća Jemenaca prosvjedovali su u nedjelju u Sani protiv saudijskih snaga koje su prije dvije godine počele zračne napade kao podršku jemenskoj vladi protjeranoj iz te prijestolnice prije nekoliko godina.

Prosvjednici koji podržavaju šijitske pobunjenike Hutije i njihove saveznike, okupili su se na glavnome trgu u Sani obilježavajući drugu godišnjicu ulaska arapske koalicije u sukob kojem se kraj ne nazire i u kojem je poginulo više od 10 tisuća ljudi, a država je na rubu gladi.

To je najveće okupljanje otkako je Saudijcima predvođena koalicija arapskih država ušla u sukob 2015., kako bi na vlast vratila predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija kojega su iz Sane protjerali pobunjenici Hutiji, saveznici Irana, piše Reuters.

Uz transparente “zaustavite opsadu Jemena” prosvjednici su osuđivali Saudijsku Arabiju i Sjedinjene Države za rat.

“Ovo je poruka svijetu kako bismo svima rekli da je usprkos dvije godine rata jemenski narod i dalje pobjednički, živ i miroljubiv”, rekao je Essam al-Abed, čelnik Općeg narodnog kongresa (GPC).

Rat se zaoštrio 26. ožujka 2014., kada su Saudijska Arabija i njezini arapski saveznici počeli zračne udare na Hutije pošto su oni napredovali prema južnome gradu Adenu gdje je sjedište jemenske vlade.

Hutiji kontroliraju većinu sjevernog Jemena, uključujući Sanu.

Ured za ljudska prava Ujedinjenih naroda objavilo je prošli tjedan da je u sukobu ubijeno najmanje 4773, a ozlijeđeno 8 tisuća civila.

Nekoliko krugova mirovnih pregovora pod okriljem Ujedinjenih naroda održano je u Švicarskoj i Kuvajtu, ali bez rezultata.

Saudijci strahuju da će pobunjenici osigurati Iranu, zemlji šijitskog islama i njihovu neprijatelju u regiji, prodor na Arapski poluotok.
 

 
(nacional.hr)

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , ,