Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PUTIN PREUZIMA HRVATSKU: Da li je ovo novi vlasnik Konzuma?

PUTIN PREUZIMA HRVATSKU: Da li je ovo novi vlasnik Konzuma?

todoric-rusiDramatična situacija u kojoj se našao Ivica Todorić sa svojom kompanijom Agrokor koju je preuzeo na čudan način 1990-tih, odavno je prešla hrvatske granice

O toj temi raspravlja se čak i na obalama Crnog mora, u ruskom gradu Krasnodaru

Ondje su smješteni uredi Magnita, najvećeg ruskog maloprodajnog lanca koji je navodno zainteresiran za preuzimanje Konzuma, Mercatora i Idee, pišu Finance.

Magnit je golemi trgovački lanac s godišnjim prometom od 17,5 milijardi eura, a preuzimanjem Konzuma, Mercatora i Idee postao bi lider na tržištima Hrvatske, Slovenije i Srbije. Tri muhe jednim udarcem.

Za sve one koji misle da je Agrokor globalno važan igrač treba ilustrirati to da u svim njegovim tvrtkama radi oko 60.000 ljudi, a Magnit zapošljava 271.000 ljudi. U Rusiji ima 14.000 trgovina, a tvrtka na burzi vrijedi 21 milijardu eura.

Magnit, za razliku od Agrokora, nije prezadužen. Finance pišu kako njegov odnos neto financijskog duga i operativne dobiti u proteklih 12 mjeseci iznosi 1,1. Isti odnos u vrijeme Mercatorove krize financiranja 2012. iznosio je 9,2.

S obzirom na to da su ključni igrači u ruskoj banci Sberbank, koja je ovih dana Agrokoru posudila novac i pomogla premostiti krizu likvidnosti, već najavili moguće postavljanje svojih ljudi u upravu Todorićeva carstva, nije nemoguće to da je riječ o topničkoj pripremi za preuzimanje Konzuma, Mercatora i Idee, pišu Finance.

Magnit nije kompanija s dugom tradicijom. Osnovao ga je 1994. godine poduzetnik Sergej Galicki. On je rođen 1967. godine u Sočiju, podrijetlom je Armenac, a rusko prezime uzeo je od supruge. Prije se prezivao Arutjunian.

Za razliku od Todorića, koji je svoju ekspanziju financirao kreditima banaka, Galicki je 2006. proveo javnu ponudu dionica i tako skupio skoro dvije milijarde dolara. Nakon tog IPO-a ostalo mu 36 posto dionica Magnita.

Bloomberg i ostali relevantni poslovni mediji navode da je Galicki uspio stvoriti poslovno carstvo iako nije blizak saveznik ruskog predsjednika Vladimir Putina. S druge strane nikad nije kritizirao Putinovu vlast, drži se dakle postrani, ne ulazi u politiku i gleda svoja posla. Osim Magnita, vlasnik je nogometnog kluba Krasnodar.

Prema Forbesu, njegovo osobno bogatstvo iznosi oko sedam milijardi dolara. Drugim riječima, Galicki sam drži bogatstvo jednako godišnjem prometu Konzuma, Mercatora i Idee.

Podsjećamo, u ponedjeljak bi se dobavljači Agrokora trebali sastati i razgovarati o zajedničkoj strategiji prema najvećoj domaćoj tvrtki i njenim vjerovnicima. Doznaje se da se dobavljači sastaju kako bi štitili svoje interese i potraživanja od Agrokora jer su svjesni toga da su se banke već sastale i zauzele stav.
 
(tportal.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,