Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » BIVŠI AGENT CENTRALNE AGENCIJE: CIA se otrgla kontroli i postala je paravojna organizacija!

BIVŠI AGENT CENTRALNE AGENCIJE: CIA se otrgla kontroli i postala je paravojna organizacija!

agent-ciaDok bivši agenti kritiziraju CIA zbog špijuniranja, potpredsjednik Amerike obećao kažnjavanje Wikileaksa zbog objavljivanja tajnih dokumenata

Dokumente koja je objavio WikiLeaks pokazuju da se Centralna obavještajna agencija (CIA) otrgla kontroli i da je postala paravojna organizacija, tvrdi John Kiriakou, bivši agent CIA-e.

Zadatak CIA nekad je bio regrutirati špijune, krasti tajne i analizirati ih kako bi pomogla političarima u razvijanju međunarodnih odnosa. Međutim, sada se pretvorila u paravojnu formaciju.

CIA se ne bi trebala baviti špijuniranjem svojih građana – kaže Kiriakou.

On dodaje da je do najveće promjene u načinu rada agencija došlo poslije 11. rujna 2001., kada je sve postalo podređeno politici.

Većina ljudi na vrhu CIA su oni koje je doveo Barack Obama, pa su mnogi od njih uvjereni da im je Donald Trump neprijatelj i bore se protiv njega.

To je dovelo do velikih podjela unutar obavještajne zajednice – objašnjava bivši agent CIA.

Potpredsjednik SAD Mike Pence rekao je juče da će svom silom udariti na WikiLeaks ako se dokaže da su objavljena dokumenta zaista iz CIA-e.

Trgovina informacijama o nacionalnoj sigurnosti, što je navodno WikiLeaks napravio, vrlo je ozbiljan prekršaj. To je udar na sigurnost američkog naroda.

To smatramo vrlo ozbiljnim i uradit ćemo sve što nam zakon dozvoljava, da krivce kaznimo – poručio je on.
 
(Kurir)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , ,