Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Zapadne tvrtke za Balkan i ‘Novu Europu’ namjerno prave lošiju hranu – s manje mesa, i više aditiva

Zapadne tvrtke za Balkan i ‘Novu Europu’ namjerno prave lošiju hranu – s manje mesa, i više aditiva

balkan-namirniceIsti proizvod pod istim imenom u jednoj kvaliteti s određenim sastojcima proizvodi se za Zapad, a sasvim drugi, osjetno lošiji, premda često ne i jeftiniji, za postkomunističke članice EU i susjede kao što je regiju Zapadnog Balkana

Slovački premijer Robert Fico izrazio je danas zadovoljstvo što se na summitu Europske unije u četvrtak u Bruxellesu probila i tema lošije kvalitete hrane i drugih proizvoda za “nove” Europljane, iako zemlje Višegradske četvorke nisu uspjele u potpunosti dobiti zabranu Europske komisije te loše prakse.

“Naša misija je djelomično ispunjena. EU mora potvrditi da će poduzeti mjere da se eliminira negativna praksa s kojom nitko ne može složiti. Možda to izaziva nervozu kod nekih predstavnika Europske komisije, da se neće htjeti baviti kečapom, ali ja odgovaram da je to prije politički nego tehnički problem.

Riječ je o kredibilitetu EU kao institucije”, rekao je poslije summita Fico, javljaju slovački mediji.

Zemlje Višegradske skupine su na posljednji summit progurali problem uobičajene prakse nadnacionalnih kompanija da prave i prodaju isti proizvod pod istim imenom u jednom kvaliteti s određenim sastojcima za Zapad, a sasvim drugi, osjetno lošiji, premda često ne i jeftiniji, za postkomunističke članice EU i susjede kao što je regiju Zapadnog Balkana.

Uz nove Europljane, koji odbijaju da im se prodaje škart hrana, stala je i europska povjerenica zadužena za prava potrošača, čehinja Vjera Jour, posebno nakon najnovijih slovačkih analiza preko 20 proizvoda iz trgovina u Austriji i Slovačkoj gdje se pokazalo da proizvodi za Slovake imaju manji postotak mesa, više umjetnih dodataka, siromašniji su po sastojcima nego isti proizvod za Austrijance.

Do sada su sva upozorenja, prije svega iz Češke koja već nekoliko godina pravi analize, proizvođači i sama EK odgovarali da je za različiti sastav navodno kriv lokalni ukus potrošača, a da EU dovoljno obvezuje da se navedu svi sastojci, te potrošač zna što kupuje.

Na summitu je od dva prijedloga šefa Europske komisije Jean Claude Junckera – da Europska agencija za zaštitu potrošača dobije nadležnosti da izglasa pravilnik za istu kvalitetu na cijelom europskom tržištu ili da se prvo naprave nacionalne analize, a da zatim same zemlje kažnjavaju tu nefer praksu, odabran drugi.

Slovački premijer ocijenio je i to kao diplomatski uspjeh, posebno što će se različitim načinima za proizvodnju robe za stare i nove Europljane razgovarati na europskoj razini u srpnju do kada EK mora pripremiti niz konkretnih mjera i preporuka.
 
(fakti.org)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , ,