Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » OVO NI AMERIKANCI NE MOGU: PRVI PUT U POVIJESTI Elon Musk i SpaceX šalju dvije osobe oko Mjeseca

OVO NI AMERIKANCI NE MOGU: PRVI PUT U POVIJESTI Elon Musk i SpaceX šalju dvije osobe oko Mjeseca

musk-mjesecElon Musk i SpaceX najavili su kako sljedeće godine do Mjeseca šalju dvije osobe, što je pothvat na koji se nitko nije odlučio od vrhunca Apollo misije prije pola stoljeća

Dvije osobe koje se poznaju su prišle tvrtki vezano za putovanje do Mjeseca koje bi trebalo trajati tjedan dana, objavio je Musk. Nije htio reći tko su putnici niti koliko će ih putovanje koštati, ali je naglasio kako su već uplatili značajnu svotu kao depozit.

“Ovo predstavlja priliku za ljude da se vratimo u duboki svemir po prvi put nakon 45 godina”, rekao je Musk.

Nisu otkriveni podaci o putnicima

Letjelica koja će prevesti putnike do Mjeseca ove godine ide na prvi test, a Musk je rekao i kako je ovaj let omogućila suradnja s NASA-om.

Putnici će u sunčev sustav otputovati brže i dalje nego itko prije njih, a Musk je o njima rekao samo kako se radi o “dvije osobe koje se poznaju i koje nemaju veze s Hollywoodom”.

“Baš poput astronauta prije njih, ove osobe će otputovati u svemir noseći nade i snove cijelog čovječanstva, vođeni univerzalnom ljuskom željom za istraživanjem. Prve testove o zdravlju i fizičkoj spremi, kao i prvi trening, ćemo obaviti kasnije ove godine”, dodao je.

Let predviđen krajem 2018. godine

Musk i Space X su trenutno u misiji slanja astronauta na ISS za NASU do sredine 2018. godine, a šest mjeseci poslije će se održati ova misija.

Prema trenutnom rasporedu svemirski će turisti do kraja 2018. godine otići do Mjeseca i to pomoću Dragon crew kapsule i Falcon rakete. Misija je predviđena da funkcionira autonomno, osim ako nešto ne krene po zlu, rekao je Musk.

Musk je rekao i kako putnici ulaze u ovu misiju otvorenih očiju, svjesni rizika koji su pred njima:

“Sigurno nisu naivni, a mi ćemo učiniti sve da smanjimo rizik, ali on ipak neće biti na nuli.”

380.000 kilometara samo do Mjeseca

Kako piše Independent, turisti trebaju napraviti petlju oko Mjeseca, pogledali bi površinu Mjeseca,a potom bi nastavili dalje. Misija neće uključivati slijetanje na Mjesec. Samo do Mjeseca će preletjeti oko 380.000 kilometara, u jednom smjeru.

Ako NASA odluči da ona želi prva preletjeti Mjesec, Musk je rekao da će im to prepustiti.

Osim rakete za Mjesec, SpaceX razvija i Red Dragon koji je predviđen za put do Marsa. SpaceX planira sletjeti na Mars, a ako se pita Muska, ljudi će biti na Crvenom planetu, a možda će tamo i živjeti – do kraja sljedećeg desetljeća.

Kapsula Dragon, kao ni Falcon Heavy raketa, nisu do sada letjeli u svemir, a Musk je rekao kako ima dovoljno vremena za testiranja prije misije.

Rekao je i da se nada kako će s vremenom biti sve više zainteresiranih za let do Mjeseca.

“Ovo bi trebalo biti nevjerojatno uzbudljivo,” rekao je Musk.

Privatne tvrtke koje su ubrzale put u svemir

Inovativne tvrtke poput Muskovog SpaceX ili Bezosovog Blue Origin su ubrzale razvoj ovakvih letjelica. Time su značajno smanjili troškove odlaska sa Zemlje čime su povećali šanse za istraživanje svemira kao i mogućnost znanstvenika da obavljaju istraživanja van Zemlje.

Space X je još 2012. godine bila prva privatna tvrtka koja je dostavila teret Međunarodnoj svemirskoj postaji. Prije toga je to bio postupak koji su obavljale samo vlade.

S novom tehnologijom za rakete ne mora se graditi nova raketa za svaku pojedinu misiju, što je smanjilo troškove letenja, jer se rakete mogu ponovno koristiti. Predsjednica SpaceX-a je rekla kako ponovno korištenje raketa smanjuje troškove lansiranja za čak 30 posto.

Musk tvrdi da su takve rakete ključne u ekonomski održivoj industriji, piše Futurism.

“Vozilo koje se može u potpunosti ponovno iskoristiti nakon leta je velika novost. To je zaista osnovni pomak koji je potreban kako bismo revolucionizirali pristup svemiru. Ako uspijemo shvatiti kako koristiti rakete na isti način na koji koristimo avione, troškovi pristupa svemiru će se značajno smanjiti,” rekao je Musk.
 

 
(index.hr)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,