Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » OTPOR SVE JAČI! Talijani protiv slanja vojnih snaga na granicu s Rusijom

OTPOR SVE JAČI! Talijani protiv slanja vojnih snaga na granicu s Rusijom

nato-italijaViše od dvadeset tisuća Talijana potpisalo je peticiju protiv sudjelovanja nacionalne vojske u međunarodnom bataljunu NATO-a u Latviji, koji će biti formiran do kraja ove godine

Apel će biti upućen talijanskom predsjedniku. Autor inicijative, bloger Tommaso Longobardi, rekao je će tako agresivna gesta samo pogoršati odnose između Rima i Moskve. Na Facebooku ovog aktivistu podržava više od 500 tisuća korisnika.

26-godišnji bloger iz Rima Tomazo Longobardi poziva sunarodnjake da se obrate predsjedniku Italije Sergiu Matterelli sa zahtjevom da odustane od učešća u multinacionalnim vojnim snagama NATO-a koji će ove godine biti formirani u Latviji u blizini ruske granice.

“Odluka talijanske vlade da pošalje vojsku na granicu s Rusijom još jedna je neopravdana provokacija, kao i sankcije protiv prijateljske Rusije koja nam je često pomagala”, izjavio je mladi aktivist.

On smatra da sudjelovanje u snagama NATO-a prijeti nacionalnoj sigurnosti Italije.

“Vlada krši Ustav republike u kojem se navodi da Italija odbacuje rat kao sredstvo agresije protiv slobode drugih naroda i kao sredstvo za rješavanje međunarodnih sporova. Osim toga, nitko nije pitao građane da li mi želimo poslati naše vojnike u Latviju, to nije demokratsko rješenje, već manifestacija diktature”, istaknuo je Longobardi.

Pored ruske granice

U srpnju prošle godine bivši premijer Italije Mateo Renzi izjavio je da će Rim poslati u istočnu Europu 150 vojnika koji će popuniti Međunarodni bataljon Sjevernoatlantskog pakta u baltičkim zemljama i Poljskoj. Ovakvu odluku vlada je donijela nakon summita NATO-a u Varšavi.

Sadašnji šef kabineta Paolo Gentiloni koji je ranije obavljao dužnost ministra vanjskih poslova, izjavio je da ovakav korak ima za cilj umiriti saveznike u alijansi koji se nalaze u zoni rizika.

“To nije akt agresije prema Rusiji, već zaštita granica saveza”, citirali su Gentilonija talijanski mediji.

Odgovornost za formiranje jedinica u Latviji povjerena je Kanadi. U njezin sastav će ući vojne trupe iz Španjolske, Poljske, Albanije i Slovenije. Za sada odred nije sastavljen, sigurnost Latvije osiguravat će vojska SAD.

Tako je početkom veljače u Latviju iz Washingtona stiglo više od 220 vojnika iz čete teških oklopnih vozila.

Zajedno s latvijskim kolegama oni su već održali vojne vježbe na istoku zemlje nakon kojih su vojnici ostali u gradu Rezekne, koji se nalazi 40 km od latvijski-ruske granice.

Doprijeti do vlasti

Talijanski bloger pokrenuo je peticiju koja će biti poslana na razmatranje predsjedniku. On je već uspio prikupiti više od dvadeset tisuća potpisa.

“Peticija nema pravnu snagu, ali ona odražava mišljenje ljudi. U Italiji mnogi dijele moj stav, tako da sam uspio prikupiti sve potpise bez pomoći bilo kakvih organizacija i političkih stranaka”, objašnjava on.

U peticiji Tommaso ističe da će se sudjelovanje u provokacijama NATO-a odraziti na ekonomske odnose Moskve i Rima.

“Mi tražimo da se odreknu odluke koja ne samo da prijeti opasnim sukobom, već može nanijeti štetu našim kompanijama koje su već pretrpjele gubitke zbog sankcija”, navodi se u tekstu peticije.

Nepartijski aktivist

Tommaso je objasnio da talijanski mediji podržavaju vladu i ignoriraju takve peticije, pa je stoga on odlučio iskoristiti društvene mreže kako bi podijelio alternativne vijesti. Njegovu stranicu na Facebooku prati više od petsto tisuća ljudi.

“Nisam mogao trpjeti licemjerje naših medija koji se pridržavaju stroge političke linije. Oni često bez razloga napadaju predsjednika Rusije Vladimira Putina, ja pokušavam izbalansiram informacije i pokažem stvarnu situaciju “, rekao je on.

Bloger je istakao da se mnogi njegovi poznanici nalaze pod utjecajem zapadnih medija i smatraju da je ruski lider “nasilni diktator”, ali ne mogu obrazložiti svoje stavove.

Prošle godine aktivista je prikupljao potpise Talijana da bi postigao ostavku predsjednika Zastupničkog doma talijanskog parlamenta Laure Boldrini. Po njegovom mišljenju, ona podržava migrante iz zemalja Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, dok su građani Italije bez posla.

Trenutno Tommaso ne pripada nijednoj političkoj stranci, ali ne isključuje mogućnost da se u budućnosti pridruži nekom političkom pokretu.

“Za sada se ne želim učlaniti u političku stranku, ali ću uvijek podržati svaku inicijativu koja zadovoljava potrebe građana Italije”, dodao je on.

<<>> I Hrvati hoće 2017. obuzdati Rusiju: Tigrovi, rakete, vozila šalju se na 140 km od Kalinjingrada
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,