Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » ┼áPANJOLSKA POSTAVILA SVJETSKI PRESEDAN: DOVELA JE SVOJE CENTRALNE BANKARE PRED SUD

ŠPANJOLSKA POSTAVILA SVJETSKI PRESEDAN: DOVELA JE SVOJE CENTRALNE BANKARE PRED SUD

spanjolska-bankariPrvo, Island, a sada ┼ápanjolska je optu┼żila centralne dr┼żavne bankare odgovorne za financijsku katastrofu, dok najvi┼íi nacionalni sud zemlje tereti ┼íefa ┼ípanjolske sredi┼ínje banke, regulatora na tr┼żi┼ítu, i pet drugih bankarskih slu┼żbenika za propast banke i do gubitka milijuna eura za manje investitore

To naravno, zna─Źajno odstupa od mamutske prakse izvla─Źenja banaka iz dugova pod nazivom “bailout”, kako se obi─Źno nazivaju spa┼íavanja – odobrena od strane ameri─Źke vlade da bi tobo┼że “spasila” velike banke, i omogu─çi ogromnim institucijama da i dalje varaju i plja─Źkaju svoje korisnike bez ikakvog straha od kazne, prenosi AP.

Lopovi bankari i financijeri, ─Źini se, u pravilu uvijek uspijevaju izbje─çi zapravo ono ┼íto im se stavlja na teret, ili pobje─çi od skupe globe i kazne iza re┼íetaka.

Vrhovni sud ┼ápanjolac je pro┼íle godine donio odluku “ozbiljne neto─Źnosti” o informacijama kojima su ┼ípanjolski bankari vodili ulaga─Źe u zabludu, ─Źime je njihova banka platila milijune eura od┼ítete.

No, Španjolske vlasti nisu mogle podnijeti kaznenu prijavu nakon rezultata višegodišnje istrage.

Kao dio epa, provedena je vi┼íegodi┼ínja kaznenena istraga u ukletoj ┼ípanjolskoj banci Bankia – koja je bila sastavljene od le┼íeva sedam propalih ┼ítednih banaka.

┼ápanjolski nacionalni sud je pozvao kao svjedoke ┼íest aktualnih i biv┼íih direktora ┼ápanjolske banke, uklju─Źuju─çi biv┼íeg guvernera, Miguel ├üngel Fern├índez Ord├│├▒eza i njegovog biv┼íeg zamjenika guvernera (aktualni ravnatelj banke za me─Ĺunarodna poravnanja ‘Instituta za financijsku stabilnost), Fernando Restoya.

Tako─Ĺer je pozvao na ispitivanje Julio Segura, biv┼íeg predsjednika regulatora financijskih tr┼żi┼íta ┼ápanjolske, CNMV [National Securities Market Commission] (┼ípanjolski ekvivalent SEC-a u SAD-u).

┼áest bankara sredi┼ínje banke i jedan financijski regulator optu┼żeni su za odobravanje pokretanje banke Bankia u 2011. godini, unato─Ź opetovanim upozorenjima iz ┼ápanjolske narodne Banke da je bankarska grupa bila “neodr┼żiva”.


Kao AFP javlja: “Nacionalni sud ─çe validirati zaklju─Źake od strane tu┼żitelja koji su zaklju─Źili da kada je neodr┼żiv subjekt naveden na burzi (bankovne dionice prisutne na burzi), njegovi administratori ili revizori trebaju prihvatiti svu odgovornost.”

Specifi─Źnosti optu┼żbe jo┼í nisu razja┼ínjene, ali kako The Economist izvje┼ítava:

Sud je ispitivao za┼íto su dopustili da banka Bankia prodaje dionice u po─Źetnoj javnoj ponudi u 2011., manje od godinu dana prije nego je portfelj banke Bankia bio pun lo┼íih hipotekarnih kredita koji su prisilili vladu da preuzme kontrolu nad njom.

Re─Źeno je da postoje dokazi da su regulatori imali ‘potpuno i temeljito znanje’ u kakvom je stanju bila banka Bankia. Nakon njezine nacionalizacije, banka Bankida je prijavila 19.2 milijardi eura (24.7 bilijuna dolara) gubitka za 2012. godinu, ┼íto ─Źini najve─çi gubitak u ┼ípanjolskoj korporativnoj povijesti.

Interna e-po┼íte i dokumenati su odigrali klju─Źnu ulogu u optu┼żbama sredi┼ínjih bankarskih slu┼żbenike za neuspjeh Bankie – inspektori su donijeli dokaze koji su bili zanemareni od strane sredi┼ínjih bankara.

Jedan e-mail kojeg navodi The Economist je do┼íao od strane inspektora koji je upozoravao da je banka Bankia “stroj za gubljenje novca”, koju ni Inicijalna javna ponuda (IPO) ne bi rije┼íila.

Istraga o “sudjelovanju drugih igra─Źa, kao ┼íto su du┼żnosnici u sredi┼ínjoj banci”, tako─Ĺer je provedena strane nacionalnog suda.

Kao ┼íto je The Economist istaknuo, ┼ípanjolski suci uglavnom nerado ka┼żnjavaju financijske kriminalce zatvorom; iako je pet glavnih direktora tvrtke Novacaixagalicia imalo ve─ç pet godina uvjetne zatvorske kazne – zbog pronevjere u 2015. godini – naglo provedene u sije─Źnju ove godine.

U me─Ĺuvremenu, porezni obveznici u SAD-u vide glavne bankare krivi─Źno odgovorne za financijsku propast tolikih Amerikanaca, ┼íto je dovelo do privida pravde koja se morala provesti za njihova bankarska nedjela.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , , ,