Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » ŠPANJOLSKA POSTAVILA SVJETSKI PRESEDAN: DOVELA JE SVOJE CENTRALNE BANKARE PRED SUD

ŠPANJOLSKA POSTAVILA SVJETSKI PRESEDAN: DOVELA JE SVOJE CENTRALNE BANKARE PRED SUD

spanjolska-bankariPrvo, Island, a sada Španjolska je optužila centralne državne bankare odgovorne za financijsku katastrofu, dok najviši nacionalni sud zemlje tereti šefa španjolske središnje banke, regulatora na tržištu, i pet drugih bankarskih službenika za propast banke i do gubitka milijuna eura za manje investitore

To naravno, značajno odstupa od mamutske prakse izvlačenja banaka iz dugova pod nazivom “bailout”, kako se obično nazivaju spašavanja – odobrena od strane američke vlade da bi tobože “spasila” velike banke, i omogući ogromnim institucijama da i dalje varaju i pljačkaju svoje korisnike bez ikakvog straha od kazne, prenosi AP.

Lopovi bankari i financijeri, čini se, u pravilu uvijek uspijevaju izbjeći zapravo ono što im se stavlja na teret, ili pobjeći od skupe globe i kazne iza rešetaka.

Vrhovni sud Španjolac je prošle godine donio odluku “ozbiljne netočnosti” o informacijama kojima su španjolski bankari vodili ulagače u zabludu, čime je njihova banka platila milijune eura odštete.

No, Španjolske vlasti nisu mogle podnijeti kaznenu prijavu nakon rezultata višegodišnje istrage.

Kao dio epa, provedena je višegodišnja kaznenena istraga u ukletoj španjolskoj banci Bankia – koja je bila sastavljene od leševa sedam propalih štednih banaka.

Španjolski nacionalni sud je pozvao kao svjedoke šest aktualnih i bivših direktora Španjolske banke, uključujući bivšeg guvernera, Miguel Ángel Fernández Ordóñeza i njegovog bivšeg zamjenika guvernera (aktualni ravnatelj banke za međunarodna poravnanja ‘Instituta za financijsku stabilnost), Fernando Restoya.

Također je pozvao na ispitivanje Julio Segura, bivšeg predsjednika regulatora financijskih tržišta Španjolske, CNMV [National Securities Market Commission] (španjolski ekvivalent SEC-a u SAD-u).

Šest bankara središnje banke i jedan financijski regulator optuženi su za odobravanje pokretanje banke Bankia u 2011. godini, unatoč opetovanim upozorenjima iz Španjolske narodne Banke da je bankarska grupa bila “neodrživa”.

Kao AFP javlja: “Nacionalni sud će validirati zaključake od strane tužitelja koji su zaključili da kada je neodrživ subjekt naveden na burzi (bankovne dionice prisutne na burzi), njegovi administratori ili revizori trebaju prihvatiti svu odgovornost.”

Specifičnosti optužbe još nisu razjašnjene, ali kako The Economist izvještava:

Sud je ispitivao zašto su dopustili da banka Bankia prodaje dionice u početnoj javnoj ponudi u 2011., manje od godinu dana prije nego je portfelj banke Bankia bio pun loših hipotekarnih kredita koji su prisilili vladu da preuzme kontrolu nad njom.

Rečeno je da postoje dokazi da su regulatori imali ‘potpuno i temeljito znanje’ u kakvom je stanju bila banka Bankia. Nakon njezine nacionalizacije, banka Bankida je prijavila 19.2 milijardi eura (24.7 bilijuna dolara) gubitka za 2012. godinu, što čini najveći gubitak u španjolskoj korporativnoj povijesti.

Interna e-pošte i dokumenati su odigrali ključnu ulogu u optužbama središnjih bankarskih službenike za neuspjeh Bankie – inspektori su donijeli dokaze koji su bili zanemareni od strane središnjih bankara.

Jedan e-mail kojeg navodi The Economist je došao od strane inspektora koji je upozoravao da je banka Bankia “stroj za gubljenje novca”, koju ni Inicijalna javna ponuda (IPO) ne bi riješila.

Istraga o “sudjelovanju drugih igrača, kao što su dužnosnici u središnjoj banci”, također je provedena strane nacionalnog suda.

Kao što je The Economist istaknuo, španjolski suci uglavnom nerado kažnjavaju financijske kriminalce zatvorom; iako je pet glavnih direktora tvrtke Novacaixagalicia imalo već pet godina uvjetne zatvorske kazne – zbog pronevjere u 2015. godini – naglo provedene u siječnju ove godine.

U međuvremenu, porezni obveznici u SAD-u vide glavne bankare krivično odgovorne za financijsku propast tolikih Amerikanaca, što je dovelo do privida pravde koja se morala provesti za njihova bankarska nedjela.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , , ,