Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » TOLSTOJEVIH 7 TAJNI OSEBUJNOG ŽIVOTA koje će vam pomoći u ovo turbulentno doba

TOLSTOJEVIH 7 TAJNI OSEBUJNOG ŽIVOTA koje će vam pomoći u ovo turbulentno doba

tolstoiTolstoj (1828.-1910.) Je bio pripadnik plemstva čija je obitelj pod sobom imala na stotine sluga na imanju. Mladost je proveo u ludovanju i nasilju

Ubijao sam ljude u ratovima i izazivao ljude na duele kako bih ih ubio. Gubio sam na kartama, uživao u plodovima rada seljaka, određivao im kazne, živio opušteno i varao ljude … tako sam živio deset godina – pisao je Tolstoj.

Autor Roman Krznarić za britanski javni servis objašnjava da je Tolstoj postupno odustao od dekadentnog i burnog životnog stila i odbacio vjerovanja koje mu je donijelo aristokratsko porijeklo, da bi potom usvojio radikalni i nekonvencionalni pogled na svijet koji je šokirao njegovo staro okruženje. Evo kako, po Krznarić, osobno iskustvo ruskog pisca može utjecati na promjenu naše vlastite životne filozofije:

#1. Neka vam um bude otvoren

Jedan od najvećih darova koje je Tolstoj imao jeste bila mogućnost i volja za promjenu načina razmišljanja na temelju novih iskustava. Strašno krvoproliće kojem je nazočio tijekom Krimskog rata sredinom 50-ih godina 19. stoljeća preobratilo ga je u pacifistu kakvim je ostao do kraja života.

Kada je 1857. u Parizu vidio kako se glava čovjeka odsječena na giljotini otkotrljala u košaricu postao je žestoki protivnik države i zakona, s uvjerenjem da vlade ne samo što su brutalne, već i služe interesima bogatih moćnih.

#2. Pokazujte empatiju

Tolstoj je iskazivao neobičnu empatiju tako što se stavljao u uloge ljudi čiji su životi bili značajno drugačiji od njegovog. Tijekom 60-ih godina 19. stoljeća ne samo da se počeo oblačiti kao seljak, već je počeo i raditi rame uz rame s tek emancipovanim seljacima na svom imanju, obrađujući polja i opravljajući njihove kuće vlastitim rukama.

#3. Napravite razliku

Izdigao se iz redova više klase tako što je u praksi pomagao ljudima, ponajviše u borbi protiv gladi. Nakon propale žetve 1873, Tolstoj je prekinuo pisanje “Ane Karenjine” na godinu dana kako bi organizirao pomoć za gladne. Slično je postupio i tijekom gladi koja je zahvatila Rusiju 1891, kada je dvije godine proveo radeći u narodnim kuhinjama i prikupljajući pomoć.

#4. Usavršite umjetnost jednostavnog življenja

Nakon živčanog sloma krajem 70-ih godina 19. stoljeća, Tolstoj je odbacio sve organizirane religije uključujući i pravoslavno crkveno učenje uz koje je odrastao. Prihvatio je revolucionarno viđenje kršćanstva zasnovano na duhovnom i materijalnom odricanju.

Prestao je piti, puši i postao vegetarijanac. Utjecao je na stvaranje utopijskih zajednica poput ašrama “Tolstojeva farma” koju je Gandhi osnovao 1910. godine.

#5. Čuvajte se vlastitih proturječnosti

Ovaj njegov novi, uprošćenije način života nije bio bez borbi i proturječnosti. Tolstoj bio čuven po tom što je propagirao opću ljubav iako je stalno bio u sukobu sa svojom ženom. Pored toga, iako je zagovarao ravnopravnost među ljudima nikada nije bio spreman da se u potpunosti odrekne svojeg bogatstva i privilegija.

#6. Naučite obrt

Tolstoj je priznao da je utvrđivanje ravnoteže između uma i tijela bilo ključni dio njegovog kretaivnog procesa. Ne samo da je redovito ostavljao pisaći stol da bi poorao njivu, on je uz taj stol redovito držao i kosu i pilu. Tijekom posljednjih godina njegovog života pisci i novinari koji su ga posjećivali čudili su se kada bi ga zatekli kako obućarske lata pravi cipele.

#7. Proširite svoj krug društva

Ključna životna lekcija koju je moguće uzeti iz primjera Tolstoja jest to da je najbolji način na suočvanje s predrasudama okruživanje ljudima čija se gledišta i životni stilovi razlikuju od naših.

Lav Nikolajevič Tolstoj rođen je u jednoj od najznačajnijih ruskih grofovskih obitelj, koja je već nekoliko stoljeća Rusiji davala mnoge generale, diplomate i pisce. U svijetu postoji oko 200 potomaka Lava Tolstoja koji se svake druge godine okupljaju u Jasnoj Poljani.
 
(blic.rs)

Filed under: MEDIJI · Tags: , ,