Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » SKRIVENI MASAKR U DRŽAVI KOJU VODI DOBITNICA NOBELOVE NAGRADE ZA MIR: Vojska likvidirala čak tisuću građana i provodi masovna ubojstva

SKRIVENI MASAKR U DRŽAVI KOJU VODI DOBITNICA NOBELOVE NAGRADE ZA MIR: Vojska likvidirala čak tisuću građana i provodi masovna ubojstva

nobelovka-nagradaVlada koju predvodi dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi prošli je tjedan najavila da će istražiti informacije o zločinima i masovnim ubojstvima

Mianmarska vojska (bivša vojska Burme) možda je ubila više od 1000 pripadnika muslimanske etničke grupe Rohingya muslimana, izvijestila su dvojica visokih dužnosnika UN-a zaduženih za izbjeglice koji bježe pred nasiljem, dodavši da strahuju kako bi broj smrtno stradalih mogao biti i veći nego što se ranije mislilo.

Dužnosnici iz dviju odvojenih UN-ovih agencija koji su na terenu u Bangladešu, kažu da je u posljednjih nekoliko mjeseci pred nasiljem pobjeglo gotovo 70.000 Rohigya. Kažu i kako strahuju da vanjski svijet nije u potpunosti svjestan težine situacije, odnosno krize u mianmarskoj državi Rakhine.

“Svi tvrde da je ondje ubijeno više stotina ljudi, no to nije točna brojka, radi se o tisućama”, rekao je jedan od UN-ovih dužnosnika, želeći ostati anoniman.

Obojica dužnosnika su u odvojenim intervjuima zaključili da je u posljednja četiri mjeseca ondje više od 1000 ubijenih.

Glasnogovornik mianmarskog predsjedništva Zaw Htay je rekao da je po izvješćima vojnih zapovjednika u operaciji protiv militanata, pripadnika etničke grupe Rohingya ubijeno manje od stotinu ljudi. Kazao je i da su militanti u listopadu napali graničnu policiju.

Na pitanje o podacima UN-ovih dužnosnika po kojima bi broj ubijenih mogao biti veći od 1000 odgovorio je: “Njihove su brojke uvijek puno veće od naših. Morat ćemo provjeriti na licu mjesta.”

Oko 1,1 milijuna Rohingya muslimana, koje mianmarske vlasti odbijaju zvati tim imenom, živi u sjeverozapadnom Mianmaru u uvjetima koji podsjećaju na apartheid.

Mianmar je država u kojoj većinu stanovništva čine budisti (56 milijuna stanovnika), dok muslimani čine oko 5 posto stanovništva, što je oko 2,5 milijuna stanovnika.

Po službenim podacima i izvješćima Ujedinjenih naroda Rohingya muslimani su najugroženija nacionalna manjina u svijetu. Nemaju svoju državu, a prava su im znatno ograničena.

Vlada koju predvodi dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi prošli je tjedan najavila da će istražiti informacije o zločinima i masovnim ubojstvima u posljednjih nekoliko mjeseci.

Dobitnicu Nobela za mir Zapad kritizira jer je neaktivna kada je ovaj problem u pitanju.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , ,