Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » GMO HRANA: Kanadski znanstvenici uzgojili jabuku koja ne truli i koja uskoro siže i u EU

GMO HRANA: Kanadski znanstvenici uzgojili jabuku koja ne truli i koja uskoro siže i u EU

jabuka-gmoNa uzgoju jabuke radili su dvadesetak godina, a jedna od njezinih karakteristika je i da ne mijenja boju nakon što se razreže

Ovih dana u američke supermarkete stižu genetički modificirane jabuke koje ne trule i ne mijenjaju boju kada ih se razreže.

I dok pobornici genetički modificirane hrane slave, kritičari koji se bore protiv stavljanja takve hrane na tržište tvrde da su takve jabuke potpuno nepotrebne, slabo proučene i vjerojatno štetne.

No predstavnici kanadske kompanije Okagan Speciality Fruit tvrde da su njihova ispitivanja tržišta pokazala da su kupci itekako spremni za kupnju i konzumaciju takvih proizvoda. Novu jabuku nazvali su arktičkom.

Rajčice su bile prva genetički modificirana hrana, a na tržištu su se pojavile 1994. godine. Ubrzo nakon toga na tržištu su se pojavili i genetički modificirani krumpiri, uljana repica, kukuruz, pamuk i riža.

Kanadska je kompanija na uzgoju arktičke jabuke radila dvadesetak godina. Jabuke će u probnu prodaju u 10 supermarketa u SAD-u već za nekoliko dana, a u jesen idu u masovnu prodaju. Uskoro će se pojaviti i u Europskoj uniji.

Ukoliko se trgovinski sporazum Europske unije i Kanade, CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) uspostavi, ove jabuke bi mogle već ove godine biti na policama europskih trgovina.

 


(vecernji.hr)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , ,