Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » Poslani u smrt nakon likvidacije Bin Ladena: 22 člana najelitnije američke postrojbe izgubili život u nerazjašnjenim okolnostima

Poslani u smrt nakon likvidacije Bin Ladena: 22 člana najelitnije američke postrojbe izgubili život u nerazjašnjenim okolnostima

OSAMA-MARINCI‘Osveta je jelo koje se poslužuje hladno’, kaže klingonska poslovica, a možda najpoznatiji slučaj osvete “islamista” vezan je uz likvidaciju Osame bin Ladena

Za njegovu eliminaciju bila je zadužena iznimno elitna postrojba američke mornarice. Riječ je o Navy SEAL-u, ali i njihovoj još više istreniranoj i specijaliziranoj verziji, takozvanoj SEAL Team 6 postrojbi. Oni su 2. svibnja 2011. godine upali u čuvani kompleks u Abbottabadu u Pakistanu te brzom akcijom locirali i pogubili u tom trenutku vodećega svjetskog terorista.

Treba se, međutim, vratiti godinu dana unatrag, kada je čelni čovjek CIA-e Leon Panetta otišao Baracku Obami i rekao kako je vrlo vjerojatno otkriveno sklonište Bin Ladena. I tako je počela zajednička operacija CIA-e i elitne postrojbe. Obuka je bila obavljena u specijalno dizajniranoj maketi Bin Ladenova kompleksa, a tim je trebao voditi izvjesni James, što je bilo izmišljeno ime

Također, među 24 pripadnika SEAL Teama 6 bio je i belgijski ovčar Kairo (koji je nosio specijalan oklop za pse otporan na eksploziv, vrijedan više tisuća dolara), posebno istreniran da detektira Bin Ladenov miris u slučaju da se teroristički vođa zavuče negdje. Tako su u nedjelju 1. svibnja, oko 23 sata, u noći bez mjesečine, iz Jalalabada poletjela dva helikoptera blackhawk prema Abbottabadu. U svakom od njih bilo je 12 sealovaca.

Hici u prsa i u glavu

Originalni plan predviđao je nadlijetanje helikoptera nad Bin Ladenov kompleks, brzo spuštanje 19 članova Navy SEAL tima, koji su potom u manje od dvije minute trebali obaviti napad. Na žalost, specijalne snage nisu predvidjele probleme s helikopterom…

Naime, kada je prvi helikopter morao prisilno sletjeti u okruženje Bin Ladenove vile, dobro promišljeni plan A je propao. Brzo je stavljen u opciju “plan B”. Drugi helikopter je sletio izvan vile i Amerikanci su morali koristiti eksploziv da bi ušli u nju.

Bin Ladenovo osiguranje, logično, nije bilo doraslo američkim snagama. U unakrsnoj vatri ubijena su trojica muškaraca i jedna žena. Već tijekom prve razmjene vatre tri Amerikanca su se našla na trećem katu u hodniku licem u lice s Bin Ladenom. Prema navodima svjedoka, oni su ga odmah prepoznali. Bin Laden se vratio natrag u svoju sobu. Specijalci su prisilno otvorili vrata. Tada su dvije žene pokušale zaštititi Bin Ladena, ali su odgurnute. U samo nekoliko sekundi jedan od američkih vojnika pucao je Bin Ladenu u prsa, a drugi ispalio metak u glavu.

Četiri dana poslije smrt svoga vođe potvrdila je i sama Al-Qa’ida iako su nakon toga uslijedile glasine o tome kako je Osama zapravo preživio napad te da je umro nekoliko godina poslije, od zatajenja bubrega. Bin Ladenovo tijelo je bačeno u more kako bi se spriječilo eventualno stvaranje kulta ličnosti na njegovu grobu.

‘Nevidljivi ratnici’

Akciju kodnog imena “Neptunovo koplje”, SEAL Team 6 izvršio je u suradnji s CIA-om, a ubrzo nakon njezina izvršenja Barack Obama pohvalio se svijetu kako su Sjedinjene Američke Države pogubile dugo traženog terorističkog vođu. I sve bi bilo krasno da tri mjeseca poslije, točnije 6. kolovoza iste godine, u jednom od najvećih gubitaka života vojnika u ratu protiv terorizma nisu smrtno stradala 22 pripadnika postrojbe SEAL Team 6.

U Afganistanu je jedna vješto naciljana raketa iz ručnog bacača ruske proizvodnje pogodila vojni transportni helikopter CH-47D i u smrt poslala 38 ljudi, od kojih su 22 bili “tuljani”, odnosno pripadnici postrojbe SEAL Team 6.

Talibani su ih čekali

– Ubijeni su, eliminirani, poslani u smrt. Ne znam kako bih drukčije to pojasnio. A najviše me zanima jesu li namjerno ubijeni ili je nekakav kreten u Ministarstvu obrane uprskao kao što je to napravio potpredsjednik – kazao je Michael Savage, otac jedne od žrtava. On je ujedno i najzagriženiji “progonitelj istine” (kako sam sebe zove) od svih obitelji koje je smrt njihovih sinova, očeva, braće u Afganistanu pogodila.

– Bilo kako bilo, netko mora ići u zatvor zbog toga – smatra Savage.

Isto se pita i Charlie Strange, čiji je sin također izgubio život u tragediji Extortion 17. Pita se nije li netko elitnoj postrojbi koja se našla na crnoj listi islamista namjestio. Čak se pita je li to napravio netko iz afganistanske vlade željan osvete zbog smrti Bin Ladena.

– Netko je dao informacije talibanima – kazao je Strange, čiji je sin bio kriptolog, odnosno presretao je i dešifrirao poruke.


– Znali su, imali sigurnu dojavu. Čekali su, bili su spremni, a netko je poslao naše momke baš pred njih – kazao je Strange, a Doug Hamburger, koji je također izgubio sina, ne može se oteti dojmu koliko je zapravo “bilo glupo da spori helikopter sleti samo 100 metara od talibanskog uporišta”.

Letjeli su ‘traktorom’

– Chinook je možda pouzdan stroj, ali je riječ o traktoru. SEAL Team 6 je u lov na Bin Ladena išao u specijano opremljenim helikopterima blackhawk. Njima su upravljali piloti obučeni za nizak i brz let. U principu, riječ je o ferrarijima, iznimno brzim letjelicama koje je iznimno teško naciljati, naročito s ručnim bacačima kakvima talibani redovito raspolažu.

Blackhawk MH su idealni helikopteri za takve zadaće, kada se operira na prostorima omeđenima brdima koji su iznimno opasni. Ovi novi modeli ne samo da su brži, nego imaju i radare koji odmah detektiraju lansiranu raketu. Također su pogodniji za noćne letove. Ne znam zašto te noći nisu letjeli njime – pitao se Hamburger.

Njegove sumnje dijele i ostale obitelji koje se nikako nisu složile sa službenom istragom provedenom nakon tragedije Extortion 17. Istragu je provodio general Jeffrey Colt koji ju je zaključio tako da nije ni pronašao ni uputio na krivca za pogibiju vojnika, a pravdao se tako da mu to nije ni bila zapovijed. U međuvremenu su se dogodile razne tužbe, a golemi broj pitanja ostao je bez odgovora…

NAJBITNIJE ČINJENICE:

Žešći od svih

Pripadnici postrojbe SEAL Team 6 smatraju se žešćima od ostalih marinaca, odnosno SEAL-ovih ekipa (koji su prilično hardcore za ostale rodove vojske), koje posprdno zovu “bijelima” ili “vanilijom”. Na stranu i hvalisanje, ali činjenica je kako su jedino pripadnici postrojbe SEAL Team 6 obučeni za situacije povrata nuklearnog naoružanja iz ruku terorista i jedini imaju najbližu suradnju s CIA-om u iznimno tajnim vojno-špijunskim operacijama.

Strojnice MP7 s prigušivačima

Standardno oružje pripadnika postrojbe SEAL Team 6 njemačka je kompaktna strojnica MP7 proizvođača Heckler & Koch. Oružari u njihovoj bazi na plažama Virginije su još posebno doradili to oružje te mu ugradili i prigušivače, zbog čega su ubojice/ratnici/špijuni postali još opasniji i tiši.

U standardnu opremu još se ubrajaju infracrveni laseri koji olakšavaju ciljanje i podižu preciznost prigodom noćnih akcija. Također u tu svrhu služe i viziri za noćno gledanje opremljeni infracrvenom kamerom. Marinci SEAL Teama 6 sa sobom nose i posebne termobaričke granate s kojima mogu srušiti i pojedine objekte.

Indijanske sjekire

Osim standardne opreme, pukla je i glasina kako su operativci (nikako ne vole da ih se zove komandosima) opremljeni i indijanskim bacačkim sjekirama – tomahavcima. Navodno ih je za njih iskovao poznati američki kovač noževa Daniel Winkler. Sam Winkler nije želio komentirati veliku narudžbu, jedino je rekao kako su je podmirili “privatni donatori”.

Tužba obitelji

Obitelji poginulih odlučile su tužiti ne samo nesmotrenog Joea Bidena, nego i samog Baracka Obamu, ali i afganistansku i iransku vladu.

Četiri velika upitnika

– Tko je naredio da spori transportni helikopter leti u ratnoj zoni?

– Zašto se ekipe nisu podijelile u brze helikoptere, kao što je i običaj prigodom letova u opasnim zonama?

– Tko je u Ministarstvu obrane donio odluku o takvoj vrsti riskantnog transporta?

– Zbog čega je mjesto slijetanja bilo tako blizu talibanskog uporišta i spori chinook bio kao patka na liniji paljbe?

Ogorčeni očevi

– Ubijeni su, eliminirani, poslani u smrt. Najviše me zanima jesu li namjerno ubijeni ili je nekakav kreten u Ministarstvu obrane uprskao kao što je to napravio potpredsjednik Biden – kazao je Michael Savage, otac jedne od žrtava

Charlie Strange, čiji je sin također izgubio život u tragediji Extortion 17, pita se nije li netko elitnoj postrojbi koja se našla na crnoj listi islamista namjestio.

– Netko je dao informacije talibanima – kazao je Strange.

Jalova istraga

Istragu je provodio general Jeffrey Colt koji ju je zaključio tako da nije ni pronašao ni uputio na krivca za pogibiju vojnika, a pravdao se tako da mu to nije ni bila zapovijed.
 
(slobodnadalmacija.hr)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , ,