Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » NAKON 25 GODINA STIŽE VELIKA PROMJENA: ‘Trump će Balkan prepustiti Putinu!?’

NAKON 25 GODINA STIŽE VELIKA PROMJENA: ‘Trump će Balkan prepustiti Putinu!?’

trump-putin-balkanNovi predsjednik SAD Donald Trump neće biti zainteresiran za Zapadni Balkan, a moguće je čak i potpuno povlačenje američkih trupa iz te regije, ocjenjuje njemački politolog i povjesničar Siebo Jansen

Na pitanje “može li se onda dogoditi da Trump Zapadni Balkan potpuno prepusti Putinu”, Jansen kaže da misli da će se “on (Trump) iz tih pitanja potpuno povući”.

“On će to proglasiti europskim pitanjem, a s obzirom na to da Europljani ni sami u tome nisu jedinstveni – recimo, Kosovo nisu priznale sve članice EU – to će, prema mom mišljenju, vrlo jasno ići u pravcu da će Rusija faktički tamo igrati ubuduće vrlo jaku ulogu ili imati utjecaj”, rekao je Jansen.

Njemački stručnjak ocjenjuje za “Deutsche Welle – DW” da je “sigurno opravdan” strah u Prištini da bi moglo doći do podjele Kosova.

“Njima je predsjednik Srbije neizravno zaprijetio ratom. Kosovsko rukovodstvo, moramo biti fer i to također reći, također je ratoborno reagiralo. Na obje strane, dakle, imamo malo toga da vidimo što ide u prilog popuštanju napetosti. Vjerujem da je to za obje strane i dalje vrlo odlučujuće pitanje”, rekao je Jansen.

On navodi da “kosovski Albanci žele cijelo Kosovo, a Srbi ne žele priznati Kosovo kao nezavisnu državu i žele vlast bar nad sjevernim dijelom”.

“Tu ima mnogo potencijala za konflikt. To je trenutno spriječeno time što su tamo međunarodne trupe. Ali ako bi se one povukle – za što naravno uvijek postoji mogućnost, da recimo SAD kažu da povlače svoj kontingent – onda je pitanje da li bi Europljani imali volje i da li su u situaciji da tamo zaista masovno stacioniraju trupe, što bi onda na kraju spriječilo konflikt”, kazao je Jansen.

Predavač na Institutu za angloameričke povijest na Sveučilištu u Kölnu i član Kölnskog foruma za međunarodne odnose i sigurnosnu politiku na pitanje njemačkog međunarodnog radija zašto je baš sada odlazeća administracija u Washingtonu uvela sankcije predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, odgovara da je “to dobro pitanje” i da se “sigurno čekalo da bi se vidjelo kako će se situacija razvijati”.

Željelo se da se Dodiku pruži šansa da se možda malo povuče, ali on to nije učinio, zbog čega je odluka bila da se “pokažu zubi” da ne bi ispali smiješni.

Upitan je li moguće da administracija Donalda Trumpa ukine te sankcije, Jansen kaže da je to “to vrlo važno pitanje”, ali da se u ovom trenutku ne želi izjašnjavati.

“Mogu zamisliti, s obzirom na to da Rusija osuđuje te sankcije, da Trump zaista, ako želi nagodbu s (ruskim predsjednikom Vladimirom) Putinom, u najmanju ruku neće slijediti te sankcije”, rekao je njemački stručnjak.

On tvrdi da “postoji više načina” i dodaje da “sankcije ne moraju biti ukinute, one jednostavno ne moraju se provedene”.

“Ne znam u kojem će pravcu to ići, ali mogu zamisliti da je moguće da Trump to napravi kao jedan od koraka na Balkanu”, kazao je Jansen.

Upitan o Zapadnom Balkanu kao “regiji u kojem su interesi Rusije i SAD često međusobno suprotstavljeni” i “što može očekivati ​​u toj regiji od Trumpovog mandata, a naročito u svjetlu budućih odnosa između Putina i Trampa”, Jansen odgovara da “na Balkanu još uvijek imamo manje ili više izražene stare nacionalističke režime koji su, nakon raspada Jugoslavije, tamo u osnovi vodili glavnu riječ”.

“Na to nas je vrlo jasno podsjetio konflikt na Kosovu sa srpskom vlakom i na drugoj strani reakcija kosovski Albanaca. Tu je još i situacija u samoj Bosni i Hercegovini s Republikom Srpskom, a djelomično i u Hrvatskoj. Do sada je uvijek bilo tako da su Zapad i SAD govorili: Mi želimo da se taj konflikt dugoročno mirno okonča i da se u pravom smislu riječi pobrinemo za političku ravnotežu”, rekao je Jansen.

On se boji da se “sada, s Putinom koji ima vrlo jasno interes ojačati Srbe, i na drugoj strani s Trumpom, tamo zaista ponovo stvara neravnoteža, da bi jednostrano na kraju Srbi tamo mogli zaoštriti ton”.
Jansen tvrdi da je proširenje NATO-a za Trumpa “drugorazredno i trećerazredno pitanje, a bez SAD tamo, prema mom mišljenju, neće biti bitnih sigurnosno-političkih pomaka”.

“SAD su uvijek bile veoma važan dio u NATO-a i ako se one sada povuku, ili djelomično povuku, onda Savez, s jedne strane, vrlo jasno gubi na značaju, as druge – sva proširenja su dovedena u pitanje. A to je, vrlo jasno, uspjeh za Putina”, smatra Jansen.

Tvrdi da je “razgovarao s mnogim ljudima na Balkanu, u Sarajevu, na Kosovu”, i da mu “svi jednoglasno kažu da bi u naredne tri do četiri godine mogao izbiti oružani sukob, ukoliko Zapad ne pokuša tamo podržati demokratsko, civilno društvo “.

“A ja to u ovom trenutku, s izolacionističkim tendencijama Donalda Trumpa, ne vidim”, dodao je.
Upitan da li “očekuje zaista da bi Trump mogao donijeti i odluku o povlačenju američkih trupa”, Jansen odgovara potvrdno i kaže da “to zaista očekuje”.

“Polazim od toga da će se to dogoditi. Sada naravno postoji zaobilazni put – moram biti fer i reći i to da novi američki ministar obrane James Matis važi za vrlo velikog zagovornika NATO-a i on je sam bio general Saveza. I mislim da se, dok je on na toj funkciji, tamo može postići bar djelomičan uspjeh, a to je da ne budu povučeni svi vojnici, dakle ne sve trupe “, rekao je Jansen.

Njemački stručnjak ocjenjuje da je “pitanje koliko dugo on (Matis) se može boriti protiv Trumpovih saveznika u Bijeloj kući i pojedinačnim ministarstvima”.

“Ali srednjoročno gledano, polazim od toga da će trupe biti povučene”, rekao je Jansen.

On smatra da bi to “bio katastrofalan scenarij i za Europsku uniju i to zbog toga što bi Balkan bio prepušten sam sebi”.

“Vjerujem da te zemlje više od dvadeset godina nakon Daytonskog sporazuma i 17-18 godina nakon Kosovskog rata, nisu u situaciji da imaju civilno-demokratske strukture i nisu u stanju da njima samostalno upravljaju. Zbog toga Zapad tu mora pomoći. S tim ciljem, Zapad mora još više pojačati pomoć u smislu demokratskog razvoja “, naveo je Jansen.

Kaže da je “ako sve to izostane, situacija je crna”.

“Za Europsku uniju će to biti vrlo veliki problem iz jednostavnog razloga što vjerujem da EU, zbog vlastite unutarnje krize, nije u stanju pitanje Balkana sama i suvereno riješiti. To će biti vrlo teško za Europsku uniju”, zaključio je Jansen.

Na pitanje što konkretno očekuje kada je riječ o transatlantskim odnosima nakon inauguracije Trumpa i njegovog preuzimanja vlasti u SAD, Jansen je naveo da “postoje tri točke za koje smatram da su naročito kritične”.

Jedna je naravno ekonomija. Svjetska ekonomija suštinski se bazira na slobodnoj trgovini, a slobodna trgovina između Europske unije i SAD je pritom vrlo važan aspekt. Donald Trump to očito želi radikalno ograničiti, a to znači da bi iz toga mogao se izrodi trgovinski rat između EU i SAD”, ocijenio je Jansen.

Druga točka njemu je to što “Trump, za razliku od predsjednika Barack Obame i ministra vanjskih poslova John Kerry, nema interes u tome da EU bude ojačana, da EU bude u situaciji da bolje izlazi na kraj s njezinim političkim problemima”.

“Naprotiv, on želi oslabiti Europsku uniju, on takoreći želi destabilizirati EU i to očito u suradnji s Vladimir Putinom koji slijedi slične interese tako što recimo financijski pomaže sve moguće desnopopulističke, desnoradikalne stranke u Europi”, tvrdi Jansen.

On vjeruje da se “tu stvara nova osovina, ali ona koja nama Europljanima ne može biti na srcu jer smo mi tu praktično u sendviču”.

Treća točka, koju u tom kontekstu još moram precizirati, je naravno, NATO. On je vrlo jasno rekao da je NATO zastario, a to za istočnoeuropske zemlje, koje su se često snažno oslanjale na NATO, nije dobra vijest”, rekao je njemački stručnjak.

Upitan o odnosu Putina i Trumpa, Jansen kaže da “generalno gledano, naravno da je dobro da dođe do popuštanja napetosti između Rusije i SAD”.
 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,