Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » VELIKI DOGAĐAJ: Prvi vlak iz Kine krenuo preko Transsibirska za London

VELIKI DOGAĐAJ: Prvi vlak iz Kine krenuo preko Transsibirska za London

zeljeznica-kina-rusijaPrije nekoliko dana je Bloomberg objavio je je iz Kine za London krenuo prvi teretni vlak (s robom) i da se kreće Transsibirskom željeznicom Rusije

Čak i ruski mediji su “prespavali” ovu novost. Izvještavali su o mrazevima, poplavama u Tajlandu i terorističkom aktu u Izraelu – ignorirajući ovaj važan gospodarski događaj.

Vratio sam se prije neki dan iz Kine, gdje sam vidio ono što sam i pretpostavljao da ću vidjeti.

Kinesko društvo s podijelilo u dva tabora.

Predstavnici jednog su uvjereni da će vječno trajati kinesko prijateljstvo sa Sjedinjenim Državama u okvirima liberalnih vrijednosti i da će isti vijek imati i kineski izvoz u SAD.

Predstavnici drugog su bliže predsjedniku Xi Jinpingu i shvaćaju da će se sve to prilično brzo završiti.

U Rusiji za ekonomsku politiku odgovara grupa ljudi koja je po pogledima bliska kineskim liberalima i ekonomistima.

Ta grupa ulaže ogromne napore da nivelira procese koji su u tijeku u svjetskoj ekonomiji i politici.


A to su procesi koji su već doveli do Brexit-a u Velikoj Britaniji i do Trumpove pobjede u SAD, a u bliskoj budućnosti će dovesti do pobjede Marine Le Pen u Francuskoj i do poraza Angele Merkel u Njemačkoj.

Koncept “Pomorskog puta svile” sasvim se uklapao liberalni transportni model, ali je problem u tome što Baltic Dry – a to je glavni ekonomski indeks – pokazuje da je pomorska trgovina na svom povijesnom minimumu.

Nema sumnje da će Trump, koji je već najavio zaoštravanje odnosa s Kinom, imati ozbiljne mogućnosti da “Pomorski svileni put” blokira na mjestima koja Sjedinjene države kontroliraju. Isto to može napraviti i Egipat koji kontrolira Sueski kanal.

“Pomorski put svile”, koji je forsirala ekipa liberalnih kineskih ekonomista, prolazi južno od Rusije i praktično je ne dotiče.

Zato je prvi vlak koji je iz Kine krenuo preko Transsibirska za London vrlo indikativan događaj: potvrđuje da su krenuli i da su već vidljivi alternativni ekonomski i politički procesi.

Naravno, aktualna vlada Rusije će im se suprotstavljati, ali sam uvjeren da će ta tendencija i u Rusiji samo dalje jačati …
 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,