Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Nobelovac Obama više ratovao od bilo kojeg drugog predsjednika u povijesti SAD

Nobelovac Obama više ratovao od bilo kojeg drugog predsjednika u povijesti SAD

obama-imperijalni-vojniciAMERIČKE VOJNE JEDINICE SAMO SU U 2016. BILE U 138 ZEMALJA – ŠTO JE 130 POSTO VIŠE NEGO POD BUSHEM

Većina Amerikanaca vjerojatno će biti iznenađena kad sazna da je njihov predsjednik Barack Obama – za kojeg se vjerovalo da nerado poseže za vojnom silom – zapravo bio “jastreb”.

Ovo je objavio utjecajni britanski dnevni list The Guardian. Odnosno, na njegovim stranicama Medea Benjamin, autorica knjige “Rat dronovima: ubojstvo pomoću punkta za distancirano upravljanje”.

Ona je prvo ukazala da su sporazum o iranskom atomskom programu i uspostavljanje diplomatskih odnosa s Kubom – zapravo jedini Obamini uspjesi koji nisu ostvareni pomoću vojne sile.

Odmah potom je podsjetila da je prvi crni predsjednik SAD kao kandidat za šefa države obećavao da će staviti točku na ratove koje je započeo George Bush – mlađi. Pa upozorila:

“Barack Obama napušta Bijelu kuću kao šef države koji je ratovao duže od bilo kojeg drugog predsjednika Sjedinjenih Država. Osim toga, Obama je jedini američki lider u čija oba mandata se zemlja nalazila u ratnom stanju”.

Benjamin ukazuje da je Obama smanjio broj američkih vojnika u Afganistanu i Iraku, ali je u isto vrijeme naglo povećao broj “zračnih ratova” i primjenu sile u vidu specijalnih operacija po cijelom svijetu.

Po njezinim podacima, tijekom 2016. su se američke komandoski jedinice nalazile u 138 zemalja (70 posto zemalja svijeta). A to je – 130 posto više nego u vrijeme Bushove administracije.

Pozvavši se na podatke američkog stručnjaka za vanjsku politiku i nacionalnu sigurnost Mickey Zenka i na Pentagon, Benjamin navodi da su SAD tijekom prošle godine na druge zemlje bacile 26.171 bombu. Odnosno: svaki dan, u prosjeku, po 72 bombe, što je – tri bombe na sat.

Benjamin tvrdi da su Amerikanci 2016. ubili “ogroman broj stranaca” i dodaje:

“Mi nemamo nikakvu predodžbu koliko smo civila iz zraka pobili u Iraku i Siriji. Tek ponekad nešto čujemo o civilima koje su snage SAD ubile u Afganistanu”.

Benjamin navodi da su SAD nedavno priznale da su krive za smrt 116 civila u Pakistanu, Jemenu, Somaliji i Libiji. U razdoblju od 2009. do 2015. godine. I upozorava da je taj broj vjerojatno šest puta veći.
 
(fakti.org)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,