Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » KREĆE PREUZIMANJE MAKEDONIJE? Albanci traže promjenu zastave i integrirano upravljanje granicom s Kosovom i Albanijom

KREĆE PREUZIMANJE MAKEDONIJE? Albanci traže promjenu zastave i integrirano upravljanje granicom s Kosovom i Albanijom

makedonija-albanijaTRAŽE DA ALBANSKI BUDE DRUGI DRŽAVNI JEZIK, ČAK I UKLJUČIVANJE U PREGOVORE SA GRČKOM

Albanske stranke koje su na nedavnim izvanrednim parlamentarnim izborima dobile mandate u Sobranju Makedonije, usvojile su zajedničku platformu za pregovore o formiranju nove makedonske vlade.

Izjavom koju su potpisali Demokratska unija za integracije (DUI), Pokret Besa i koalicija Savez za Albance, traži se promjena Ustava radi uvođenje albanskog kao drugog službenog jezika, traži se i jednaka zastupljenost Albanaca u svim državnim institucijama, i njihovo uključivanje u pregovore s Grčkom o rješavanju spora o nazivu Makedonije.

Tim dokumentom se traži i debata o himni, zastavi i državnom grbu Makedonije, da bi državni simboli reflektirali multietničnost i etničku ravnopravnost.

Platforma tri albanske stranke koje su zajedno dobile 18 mandata u parlamentu, i bez kojih se ne može formirati nova vlada, ima sedam točaka, među kojima su brza integracija u EU i NATO, dobri odnosi sa susjedima i suradnja s Kosovom i Albanijom u integriranom upravljanju granicama.

Jedan od zahtjeva budućem partneru u koalicijskoj vladi Makedonije je i usvajanje rezolucije u Sobranju kojom se, kako se kaže, osuđuje genocid nad Albancima u Makedoniji u razdoblju 1912-1956.

Pregovore o formiranju vlade s albanskim strankama najavili su čelnici obje najveće stranke – VMRO DPMNE Nikole Gruevskog i Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva.

Te stranke su dobile najviše zastupničkih mandata na izvanrednim parlamentarnim izborima 11. prosinca (VMRO DPMNE 51, a SDSM 49), ali nijedna ne može formirati vladu bez albanskih zastupnika u parlamentu koji ima 120 mjesta.

Dokument koji su na inicijativu DUI Alija Ahmetija potpisali ta stranka, Pokret Besa i koalicija Savez za Albance, objavljen je dva dana pred krajnji rok u kojem predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov treba mandat za formiranje vlade da čelniku stranke koja je osvojila najviše zastupničkih mjesta Nikoli Gruevskom.

Ukoliko predsjednik VMRO DPMNE i bivši premijer, u roku od 20 dana ne uspiju formirati vladu, mandat za to dobiva predsjednik SDSM Zoran Zaev.
 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,