Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » VELIKI PROSVJEDI U POLJSKOJ zbog ilegalnog i sramotnog prora─Źuna, a u Hrvatskoj zbog iste stvari svi ┼íute kao ovce

VELIKI PROSVJEDI U POLJSKOJ zbog ilegalnog i sramotnog prora─Źuna, a u Hrvatskoj zbog iste stvari svi ┼íute kao ovce

poljska-prosvjed-zastaveVladaju─çi su optu┼żeni da su prora─Źun za 2017. godinu izglasali ilegalno i protivno ustavu

Vo─Ĺe opozicije u Poljskoj pozvali su u subotu na nastavak prosvjeda protiv vlade te su obe─çali da ─çe nastaviti blokirati parlament nakon ┼íto su optu┼żeni da poku┼íavaju ilegalno preuzeti vlast, pi┼íe Reuters.

Nekoliko tisu─ça ljudi prosvjedovalo je u Var┼íavi i u drugim gradovima nakon ┼íto je u rano u subotu policija razbila blokadu zgrade poljskog parlamenta. Predsjednik vladaju─çe stranke Prawo i Sprawiedliwo┼Ť─ç (PiS) Jaros┼éaw Kaczy┼äski napustio je zgradu

Otprilike 12-ak ─Źlanova opozicijske stranke Platforma Obywatelska (PO) tijekom no─çi s petka na subotu se izmjenjivalo u sjedenju plenarnoj hali parlamenta, a vo─Ĺa stranke je rekao da ─çe tamo ostati sljede─çih nekoliko dana.

‘Bit ─çemo na ulicama sve dok ne prestanu uni┼ítavati dr┼żavu’, rekao je prosvjednicima Mateusz Kijowski, vo─Ĺa Odbora za obranu demokratskog pokreta.

Podsje─çamo, najve─çi politi─Źki sukob u poljskoj posljednjih godina zapo─Źeo je u petak kada su se opozicijski politi─Źari usprotivili planovima PiS-a da se medijima ograni─Źi pristup parlamentu i blokirali plenarnu hali u zgradi parlamenta uo─Źi glasovanja o prora─Źunu.

Ve─çina medija je na tu inicijativu PiS-a odgovorila izvo─Ĺenjem koordinirane akcije pod imenom ‘Dan bez politi─Źara’. Mediji koji su sudjelovali su na svim fotografijama zamutili lica politi─Źarima te su ih odbili intervjuirati.


Parlamentarci iz redova opozicije su plenarnu halu u petak dr┼żali po blokadom otprilike sedam sati, sve do 21 sat. Predsjednik parlamenta Marek Ku─Źinski i vladaju─çi su tada glasovanje o prora─Źunu proveli u drugom prostoru gdje mediji nisu imali pristup.

O promjeni mjesta glasovanja pravovremenu su obavje┼íteni samo ─Źlanovi parlamenta iz redova ve─çine, dok je opozicija imala svega dvije minute da prona─Ĺe prostoriju u koju je premje┼íteno glasovanje.

Glasovanje o prora─Źunu u alternativnom prostoru bilo je prema dostupnim informacijama poprili─Źno kaoti─Źno. Parlamentarcima iz redova opozicije nije bilo dozvoljeno obra─çanje parlamentu, a pripadnici medija nisu u prostoriju niti pu┼íteni.

Prema svjedo─Źanstvima opozicijskih politi─Źara, kvorum nije postignut, a zastupnici su glasovali dizanjem ruku bez zapisivanja tko je i kako glasovao. Vladaju─çi su optu┼żeni da su prora─Źun za 2017. godinu izglasali ilegalno i protivno ustavu.

Ovaj je sukob predstavlja svojevrsni nastavak sukoba koji bijesni u Poljskoj zbog, kako neki Poljaci to vide, PiS-ovih poku┼íaja da kontrolira dr┼żavne institucije.

‘Ako postane jasno da se s PiS-om ne mo┼że razgovarati, trebali bismo i─çi na izvanredne izbore’, rekao je prosvjednicima ispred parlamenta Ryszard Petru, vo─Ĺa liberalne skupine Nowoczesna. Izvanredni izbori su dodu┼íe malovjerojatni, budu─çi da PiS u saboru ima ve─çinu.

Zapadni saveznici Poljske izrazili su brigu zbog poku┼íaja vlade da reformira Ustavni sud. Unato─Ź kritikama iz Poljske i iz svijeta, euroskepti─Źari iz PiS-a u┼żivaju stabilnu potporu me─Ĺu Poljacima koji vjeruju u njihove poruke o pove─çanju socijalne pomo─çi, ┼íirenju katoli─Źkih vrijednosti u javnom ┼żivotu i smanjenju ovisnosti o stranom kapitalu.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , ,