Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » KAPITALIZAM I ‘AMERIČKI SAN’: Jedva polovica mladih Amerikanaca zarađuje više od svojih roditelja u istim godinama

KAPITALIZAM I ‘AMERIČKI SAN’: Jedva polovica mladih Amerikanaca zarađuje više od svojih roditelja u istim godinama

milenijalci-skokKRETANJE NIZBRDO: SADA JE TAKVIH SAMO 51 POSTO, A 1970. JE TAJ POSTOTAK BIO – ČAK 92 POSTO

Počevši od 70-ih godina, prihodi mladih Amerikanaca padaju u usporedbi s onim što zarađuju njihovi roditelji i tu tendenciju ne može preokrenuti ni ekonomski rast.

Do ovakvog zaključka su došli ekonomisti i sociolozi sa Stanforda, Harvarda i Sveučilišta Kalifornije “Berkeley”. A namjera im je bila da utvrde: koliko je danas realan i privlačan “amerčki san”.

Radi toga su proanalizirali prihode 30-godišnjaka – od 70-ih godina prošlog stoljeća do danas. I, usporedili su ih s prihodima njihovih roditelja u vrijeme kada su oni imali (u prosjeku) po 30 godina.

Utvrdili su da je 1970. čak 92 posto 30-godišnjih Amerikanaca zarađivalo više nego njihovi roditelji u njihovim (tadašnjim) godinama. A da je 2014. u toj situaciji bio samo 51 posto tridesetogodišnjaka. Znači 2017. godine još manje, puno manje.

Postotak mladih koji zarađuju više od svojih roditelja u istom uzrastu smanjio se od 1970. do 1992. na 58 posto. Potom se oko 2002. stabilizirao, da bi ubrzo opet krenuo naniže …

Pretpostavka američkih istraživača glasi: “Prihodi srednje klase u SAD ostali su na istoj razini i vjerojatno je djeci zato teže uspiju i nadmaše roditelje”.

Međutim, najveći pad imaju prihodi muškaraca: prije dvije godine je samo 41 posto 30-godišnjih muškaraca zarađivao više od svojih očeva u svojim godinama.

Istraživači spomenutih američkih sveučilišta zaključuju i popominju: samo rast prihoda od 6 posto godišnje – i to korigiranih za razinu inflacije – može postupno dovesti do nekadašnjeg stanja da prihodi skoro sve djece budu veći od prihoda roditelja.

Problem je što u cijelom razdoblju nakon Drugog svjetskog rata u SAD nije bilo takvog rasta prihoda.

Zato isti istraživači upozoravaju da ni rast od 3,8 posto godišnje – koji obećava Donald Trump – neće postotak onih koji zarađuju više od roditelja podići sa 51 na 62 posto.

Probleme dodatno zaoštrava izrazita tendencija preraspodjele nacionalnog bogatstva u korist bogatih.
 
(fakti.org)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , ,