Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » VLASNICI PLIVE U OGROMNOM SKANDALU: Podmi─çivali lije─Źnike u Rumunjskoj kako bi ┼íto ve─çem broju pacijenata preporu─Źivali novi lijek

VLASNICI PLIVE U OGROMNOM SKANDALU: Podmi─çivali lije─Źnike u Rumunjskoj kako bi ┼íto ve─çem broju pacijenata preporu─Źivali novi lijek

teva-lijekoviUnutarnja istraga dolazi u vrijeme kad se ta kompanija sa sjedi┼ítem u Izraelu priprema za nagodbu u istrazi ameri─Źke vlade o navodnom podmi─çivanju u nekoliko drugih zemalja

Teva Pharmaceutical Industries istra┼żuje tvrdnje anonimnog izvora da je kompanija podmi─çivala zdravstvene radnike u Rumunjskoj kako bi propisivali njezine lijekove, poru─Źila je glasnogovornica Teve.

Unutarnja istraga, o kojoj ranije nije bilo izvje┼í─çivano, dolazi u vrijeme kad se ta kompanija sa sjedi┼ítem u Izraelu, ina─Źe vlasnica hrvatske Plive, priprema za nagodbu u istrazi ameri─Źke vlade o navodnom podmi─çivanju u nekoliko drugih zemalja.

Glasnogovornica je potvrdila da je u tijeku unutarnja istraga, ali je odbila komentirati ostale navode.

Teva je istragu pokrenula u 2015. godini, nakon ┼íto je anonimni izvor optu┼żio kompaniju da pla─ça rumunjskim lije─Źnicima naknade za predavanja i savjetovanja, te im pokriva njihove me─Ĺunarodne putne tro┼íkove.

U zamjenu lije─Źnici preporu─Źuju Tevin lijek za lije─Źenje multiple skleroza Copaxone, “┼íto je mogu─çe ve─çem broju pacijenataÔÇť, napisao je izvor u 2015. u e-mailu glavnom izvr┼ínom direktoru Teve i odboru kompanije za reviziju, u koji je Reuters imao uvida.

Prihodi od prodaje Copaxona su u posljednjem tromjesje─Źju iznosili 1,1 milijardu dolara, ┼íto predstavlja 19 posto ukupnih prihoda Teve, izvijestila je kompanija u pro┼ílom mjesecu u svom poslovnom izvje┼í─çu.

Mnogi lije─Źnici u Rumunjskoj zaposleni su u dr┼żavnoj slu┼żbi.

Prema ameri─Źkom zakonu o korupciji u stranim dr┼żavama, protuzakonitim se smatra podmi─çivanje stranih dr┼żavnih du┼żnosnika sa ciljem dobivanja poslova, bez obzira jesu li pla─çanja bila izravna ili na neki drugi na─Źin, poput ekstravagantnih zabava ili pla─çanja ra─Źuna za me─Ĺunarodna putovanja.

Teva ima podru┼żnice u SAD-u, a njenim se dionicama trguje na newyor┼íkoj burzi.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,