Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, Uncategorized » Velika pobjeda Siouxa: Nema naftovoda na teritoriju Standing Rock?

Velika pobjeda Siouxa: Nema naftovoda na teritoriju Standing Rock?

standing-rockNakon vi┼íe mjeseci stalnih prosvjeda naroda Sioux, kojima su se pridru┼żile i tisu─çe drugih ─Źlanova autohtonih plemena i aktivista, a potom i preko 2000 veterana koji su odlu─Źili dati podr┼íku u vidu ┼Żivog zida, Federalna je ameri─Źka in┼żenjerija odlu─Źila da ne─çe izdati dozvolu za gradnju naftovoda ispod rijeke Missouri na teritoriju rezervata Standing Rock

Pomo─çnica tajnika za gra─Ĺevinske radove, Jo-Ellen Darcy priop─çila je odluku u nedjelju, koja se temelji na potrebi istra┼żivanja alternativne rute gradnje naftovoda.

Jan Hasselman, odvjetnik koji zastupa Siouxe isti─Źe da se, iako je ovo zaista velika vijest, mo┼że o─Źekivati da ─çe naftna kompanija Energy Transfer Partners ulo┼żiti ┼żalbu, no ukoliko se to dogodi bit ─çe izlo┼żena pomnom ispitivanju od strane suda.

Vo─Ĺa plemena Dave Archambault izjavio je da se nada kako ─çe nadolaze─ça Trumpova administracija po┼ítivati odluku i da ─çe imati razumijevanja za kompleksnost ovog slu─Źaja.

Dok se jedni raduju isti─Źu─çi kako ovo ne bi bilo mogu─çe bez velikog jedinstva indijanskih plemena, drugi su jo┼í na oprezu.

Smatraju kako je dobivena bitka, ali ne i rat, budu─çi da se DAPL mo┼że ┼żaliti te da svi trebaju ostati u tabori┼ítima sve dok se bu┼íilice ne ugase.

Ovaj je prosvjed ujedinio mnoge starosjedila─Źke narode, ┼íto je rezultiralo najve─çim skupom indijanskih plemena u vi┼íe od stotinu godina.

Pridru┼żili su im se i brojni aktivisti, te poznate osobe iz javnog ┼żivota, ali i milijuni ljudi diljem svijeta koji su na razne na─Źine iskazivali svoju podr┼íku putem medija i interneta, ┼íto je sve zajedno urodilo plodom.
 
(nexus-svjetlost.com)

Filed under: MEDIJI, Uncategorized · Tags: , , , , ,