Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » RUSKI MEDIJI: Politički progon je počeo! Ivanu Pernaru ukinut zastupnički imunitet

RUSKI MEDIJI: Politički progon je počeo! Ivanu Pernaru ukinut zastupnički imunitet

pernar-saborNa sjednici Mandatno-imunitetne komisije izglasano je ukidanje zastupničkog imuniteta Ivanu Pernar iz Živoga zida

Pernar je imunitet ukinut na zahtjev Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) zbog crtanja grafita – kaznenog djela protiv imovine i oštećenja tuđe stvari, piše Sputnik.

S četiri glasa “za”, jednim glasom “protiv” i jednim suzdržanim glasom, usvojeno je skidanje imuniteta Pernar.

Ova optužba je politički motivirana jer je farbanje tunela pet godina čekalo optužnicu, a moja za dva grafita došla je ekspresno”, napisao je Pernar na svom Facebook računu i zamolio da mu se ne skida imunitet.

Na sjednici Povjerenstva je rečeno kako je praksa da se u slučaju privatnih tužbi imunitet ne ukida, ali kada su u pitanju zahtjevi pravosudnih i državnih institucija on se ukida.

Zastupnici u Saboru imaju imunitet od dana konstituiranja Sabora do prestanka mandata. To znači da ne mogu biti pozvani na kaznenu odgovornost, biti pritvoreni ili kažnjeni za izraženo mišljenje ili glasovanje u Hrvatskom saboru.

Steknu li se uvjeti za pritvor ili za pokretanje kaznenog postupka protiv zastupnika, ovlašteno državno tijelo za to prethodno mora zatražiti odobrenje Sabora.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo dužna je bez odlaganja raspravlja o takvom zahtjevu i da o tome podnese izvješće Saboru na prvoj idućoj sjednici.

Povjerenstvo odlučuje i o zahtjevu za ukidanje imuniteta zastupniku u vrijeme kad Sabor ne zasjeda, uz naknadnu potvrdu Parlamenta.

Zastupnik može biti pritvoren bez odobrenja Sabora samo ako je zatečen u činjenju kaznenog djela za koje je propisana kazna zatvora u trajanju duljem od pet godina.

PODRŽITE ZATUPNIKA PERNARA I PODIJELITE OVAJ ČLANAK SA VAMA DRAGIM LJUDIMA.
 

 

 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , ,