Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » OPREZ! Francuska studija: ‘Pampers izaziva rak!’ Proizvođač: ‘To nije istina, pelene su sigurne!’ KOME ĆETE VJEROVATI?

OPREZ! Francuska studija: ‘Pampers izaziva rak!’ Proizvođač: ‘To nije istina, pelene su sigurne!’ KOME ĆETE VJEROVATI?

pampers

Svjetska javnost uznemirena je nalazima nedavne studije koju je napravio jedan laboratorij u Francuskoj, koji navodi da Pampers pelene sadrže kemikalije koje izazivaju rak

Studiju su prenijeli vodeći francuski mediji poput Le Parisiena, a potom i vodeći svjetski zdravstveni mediji poput Natural Newsa, te brojni drugi.

Prema pisanju ovih medija, studija je pokazala je u popularnim pelenama Pampers ima niz kancerogenih supstanci koje predstavljaju „ozbiljan rizik od raka“.

Ironično, ove potencijalno štetne komponente pronađene su u supstancama koje trebaju zaštititi bebinu osjetljivu kožu i spriječiti iritacije.

Jedan od tih sastojaka je petrolatum (vazelin), lubrikant koji je izveden iz petroleja, a koji se povezuje sa izazivanjem raka. 

U ovisnosti od toga na koji način je izveden, on može sadržavati i druge toksične kemikalije kao nus-proizvode, kao što su policiklični aromatski ugljikovodici (PAH), piše Natural News.

Ove supstance koje izazivaju rak su iste kao one koje se dobijaju kada se meso sprema na visokim temperaturama, odnosno kada se generira čađ. Ove i druge kancerogene supstance se povezuju s rakom kože, pluća, jetre, mjehura, želudca itd.

“Pampers čvrsto demantira zaključke istraživanja. Potvrđujemo da ne dodajemo PAH u naše proizvode, suprotno tvrdnjama u štampi. Svi sastojci naših pelena su striktno odabrani i procijenjeni sa velikom detaljnošću. Sastojci su u skladu sa strogom europskom regulacijom Reach, koja osigurava proizvodnju i upotrebu sastojaka”.


U izjavi, koja nam je dostavljena preko PR agencije koja zastupa kompaniju “Procter & Gamble”, navodi se da su kliničke testove obavljali znanstvenici-eksperti i pedijatri kao treće osobe sa najvećom ozbiljnošću prije nego što su se proizvodi pojavili na tržištu.

“Kako bi se zaštitila koža beba, tanki sloj losiona je apliciran na unutrašnji sloj naših pelena kako bi se umanjila mogućnost osipa. Osiguravamo da je petrolatum koji se nalazi u losionu u Pampersu pročišćen i potpuno siguran za bebe.

Ovo je atestirao doktor i pedijatrijski dermatolog, profesor Daniel Hohl, bivši predsjednik Evropske asocijacije pedijatrijske dermatologije. Sastojci ovog losiona su u skladu sa Europskim odredbama za kozmetiku i predmet su redovnih pregleda evropskih vlasti za zdravlje”, navedeno je u izjavi.

Inače, kada je riječ o studiji, mediji su najprije objavili da iza nje stoji Francuska zdravstvena asocijacija (ASEF).

Ova asocijacija je demantirala da je ona autor studije, već da je njen direktor jednostavno komentirao nalaze studije za Le Parisien. Oni su naveli da je studiju izradila nezavisna laboratorija na zahtjev kompanije “Love & Green”.
 
(biznisInfo.ba)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , ,