Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » ČEŠKA ZA SITNE PARE PRODALA SVOJE NEBO: Nad Češkom će letjeti američki špijunski dronovi sa isključenim transponderima

ČEŠKA ZA SITNE PARE PRODALA SVOJE NEBO: Nad Češkom će letjeti američki špijunski dronovi sa isključenim transponderima

amerika-dron-ceskaOd 1. siječnja 2017. godine nad teritorijem Republike Češke letjet će američke bespilotne špijunske letjelice Global Hawk

Suglasnost je još krajem listopada potpisao kabinet češkog ministara. Tijekom preleta dronova snaga NATO-a, oružje će biti deaktivirana, ali će i odašiljači biti isključeni, znači da neće biti vidljivi na radaru.

Trenutno se priprema dokument koji će regulirati tehnički dio realizacije ovih preleta od kojih će svaki biti unaprijed usuglašen sa češkom Vladom.

“Mi smo dio NATO-a, dronovi Saveza štite i naš teritorij”, izjavio je češki ministar obrane Martin Stropnjicki, pokušavajući izbjeći dodatna pitanja u vezi s otvaranjem češkog neba za prelete američkih dronova, počevši od 1. siječnja 2017. godine. Ove leteće uređaje NATO-a koristi inače za nadgledanje teritorija koje sada kontrolira ISIS u Siriji i u Iraku.

Da li će Češka biti sigurnija s dronovima Global Hawk nad glavom?

Voditelj “Udruge čeških rezervnih vojnika za mir”, specijalist PZO, potpukovnik Ivan Kratohvil kaže za Sputnjik da Martinu Stropnjickom bolje stoji uloga ministra kulture, a ne ministra obrane.

“Imajući u vidu da je Stropnjicki glumac po profesiji, on odlično glumi tijekom svojih nastupa i kad daje izjave. Ali, ako govorimo o profesionalizmu, iskreno govoreći, on ne zna o čemu govori “, dodao je on.

Prema njegovim riječima, preleti vojne tehnike vanjskih država nad teritorijem Republike Češke su pod kontrolom vlade i parlamenta države, dok je stvar kompliciranija kada je riječ o preletima dronova-bespilotnih letjelica.

“Oni mogu drastično ugroziti sigurnost običnih civilnih letova. Glavni problem nije čak ni u tome što će biti isključni transponderi, odnosno odašiljači (koji omogućuju radarima detektirati letjelicu). Često pilot uopće ne može utvrditi da li su isključeni sustavi optičkog video-nadzora kojima su opremljeni dronovi”, objašnjava on za Sputnjik.

Glavni problem koji se javlja u vezi s preletima dronova se sastoji u mogućem narušavanju Međunarodnog ugovora o civilnom zrakoplovstvu (ICAO), čije su odredbe univerzalno i globalno prihvaćene.

Ovaj ugovor predviđa da svaki zrakoplov, odnosno letjelica, tijekom ljeta mora imati uključen transponder, to jest odašiljač, bez kojeg niti jedan kontrolor leta ne smije dopustiti da se avion vine u zrak.

“Praktički svim sustavima zračne sigurnosti na letovima civilnog zrakoplovstva najvažnije su informacije koje odašilje odašiljač. Letovi dronova, kojima upravljaju sa zemlje iz malog njemačkog grada i američke zrakoplovne baze Rammstein, s isključenim odašiljačima, možemo usporediti sa slučajem kada po najprometnijem auto-putu u zemlji trči uplašeni jelen. Sada se radi na pripremi tehničkog ugovora koji bi točno regulirao pravila letenja dronova”, govori Kratohvil.

Češki specijalist PZO i potpukovnik Kratohvil objašnjavaju da pojava dronova nad teritorijem Češke može označavati pripremu za provođenje vojnih djelovanja na teritoriju ove države. Zato se potpukovnik pita protiv koga to žele SAD ratovati u Češkoj.
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,