Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PREDSJEDNICA KOLINDA, NATO I EU – ŠOKIRANI: Donald Trump stopira ratifikaciju za ulazak Crne Gore u NATO!?

PREDSJEDNICA KOLINDA, NATO I EU – ŠOKIRANI: Donald Trump stopira ratifikaciju za ulazak Crne Gore u NATO!?

danilovgrad-trump-putinDolazak administracije Donalda Trumpa na čelo SAD mogao bi utjecati na odgodu procesa pristupanja Crne Gore NATO-u

Predsjednik američkog Komiteta za vanjske poslove Bob Corker ne gleda blagonaklono na članstvo Crne Gore u NATO-u, zbog čega se odlaže ratifikacija protokola o pristupanju.

Članak američkog Komiteta za vanjske poslove Benjamin Cardina kazao je za vašingtonski list “Roll Call” da od republikanaca ovisi da li će Kongres ratificirati protokol.

“Čelnici republikanaca trebaju odlučiti da li će ovaj saziv Kongresa usvojiti protokol. Pristupanje Crne Gore ne treba biti kontroverzno, još uvijek imamo vremena da to napravimo u ovom sazivu. Ako to ne učinimo, igramo na ruku Vladimiru Putinu”, rekao je Cardin.

On je ovu izjavu za “Roll Call” dao istog dana kada je Corker posjetio “Trumpovu kulu”, sjedište biznisa Donalda Trumpa, novoizabranog američkog predsjednika, koji je, kako navodi vašingtonski list, izrazio želju za bližim odnosima s Rusijom.

Corker, republikanac iz Tennesseeja, bio jedan od kandidata za poziciju državnog tajnika u Trumpovoj administraciji, prenosi portal in4s.

Ipak, republikanski senator John McCain rekao je da on želi da se ratifikacija pristupanja Crne Gore NATO-u završi ove godine.

“Nisam imao priliku razgovarati s Corkerom, ali se nadam da možemo djelovati što prije”, rekao je McCain.

Demokratski senator Chris Coons rekao je da ne zna razlog zbog kojeg Corker odlaže usvajanje protokola koji je odlazeći predsjednik SAD Barack Obama dostavio Senatu.

Vašingtonski list navodi da iz Corkerovog kabineta nisu dobili odgovor zbog čega se proces odlaže. Navodi se i da su izvori iz Demokratske stranke označili Corkera kao osobu koja je izravno odgovorna za odlaganje ulaska u NATO, dodajući da je jedan od demokrata rekao da je Corker napustio sjednicu na kojoj se trebao razmotriti Protokol.

Ovaj list navodi i da Trumpov tim za tranziciju vlasti nije odgovorio da li će budući predsjednik SAD podržati prijem Crne Gore u NATO prije nego on stupi na dužnost 20. siječnja, kao i da Bijela kuća nije odgovorila da li su dali pristanak za odlaganje ratifikacije protokola.

“Crna Gora će postati članica za nekoliko mjeseci, ali što je s Makedonijom? Kontroverze oko imena ne mogu biti važnije od sigurnosne situacije”, rekla je sa sigurnošću Kolinda Kitarović nedavno u obraćanju javnosti.
 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,