Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » PRESEDAN: Vrti─çi u Italiji napokon izbacuju necijepljenu djecu. Premijer Renzi odu┼íevljen!

PRESEDAN: Vrtići u Italiji napokon izbacuju necijepljenu djecu. Premijer Renzi oduševljen!

beba-cijepljenjePoliti─Źari u regiji Emilia-Romagna na sjeveru Italije, odobrili su zakon koji zabranjuje necijepljenoj djeci prisustvo u vrti─çima, zbog javnog zdravlja i sigurnosnih razloga, a posebice zbog necijepljene djece

Zakon ─çe stupiti na snagu idu─çeg mjeseca, ali roditeljima je dan rok do prolje─ça 2017. godine kako bi cijepili svoje dijete ako ┼żele da ostane u vrti─çu.

Zakon je donesen od strane regionalne zakonodavne skup┼ítine s ve─çinom od 27 glasova u srijedu. Pet glasova protiv inicijative do┼ílo je iz “Pokreta Pet Zvijezda”, dok je 10 zastupnika bilo suzdr┼żano.

Novi zakon vrijedi i za djecu u dobi do 3. godine starosti, a obuhva─ça cjepiva protiv difterije, poliomijelitisa, tuberkuloze i hepatitisa B.

“Zakon je dizajniran za za┼ítitu javnog zdravlja u na┼íoj zajednici, posebno za najosjetljiviju djecu, koja ne mogu biti cijepljena iz zdravstvenih razloga, slabog imunolo┼íkog sustava ili te┼íkih kroni─Źnih stanja, a time su vi┼íe izlo┼żena infekcijama” rekao je predsjednik regije Stefano Bonaccini nakon glasovanja, u skladu sa talijanskim listom Il Giornale.

“Mi smo prvi u Italiji koji smo usvojili ove mjere, utiru─çi put drugim regijama da naprave isto”, dodao Bonaccini.
 


 
Broj cijepljene djece je do┼żivio pad u posljednjih deset godina u regiji, dodao je predsjednik, rekav┼íi da je u 2014. ta brojka pala ispod 95 posto, ispod “sigurne razine” preporu─Źene od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kojom upravlja SAD.

“U 2015. godini pokrivenost djece od strane ─Źetiri obvezna cijepljenja je dosegla 93,4 posto, ┼íto predstavlja potencijalnu prijetnju javnom zdravlju. Roditelji su promijenili stav prema dje─Źjim cjepivima, uglavnom zbog dezinformacija i nedostatka znanstvenih spoznaja koje se ┼íire na internetu. Odlu─Źili smo da javno zdravlje treba biti zajam─Źeno i za┼íti─çeno, a ne prepu┼íteno nevjerojatnim vjerovanjima”, zaklju─Źio je Bonaccini.

Regija ima veliki plan koji ima cilj podizanja svijesti o va┼żnostima i prednostima cijepljenja.

Vladaju─ça stranka talijanskog premijera – ─Źlana Bilderberg grupe Matteo Renzija, lidera Demokratske stranke, kojoj Bonaccini pripada – je tako─Ĺer odu┼íevljena ovim potezom. ─îak je premijer Renzi ─Źestitao na ovom prisilnom zakonu na Twitteru.
 

 
Kriti─Źari, me─Ĺutim, smatraju da je zakon vjerojatno ne─çe promijeniti situaciju.

“Nitko ne dovodi u pitanje prednosti cijepljenja, mi smo zabrinuti metodama kojima se provode ova cijepljenja. Ovaj zakon ne─çe u─Źiniti ni┼íta, ve─ç ─çe odbiti jo┼í vi┼íe roditelja da cijepe svoju djecu… Prisila nije pravi na─Źin”, rekao je Raffaella Sensoli, regionalni direktor “Pokreta pet zvijezda”, kako je naveo talijanski TGCOM24.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , ,