Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » PRESEDAN: Vrtići u Italiji napokon izbacuju necijepljenu djecu. Premijer Renzi oduševljen!

PRESEDAN: Vrtići u Italiji napokon izbacuju necijepljenu djecu. Premijer Renzi oduševljen!

beba-cijepljenjePolitičari u regiji Emilia-Romagna na sjeveru Italije, odobrili su zakon koji zabranjuje necijepljenoj djeci prisustvo u vrtićima, zbog javnog zdravlja i sigurnosnih razloga, a posebice zbog necijepljene djece

Zakon će stupiti na snagu idućeg mjeseca, ali roditeljima je dan rok do proljeća 2017. godine kako bi cijepili svoje dijete ako žele da ostane u vrtiću.

Zakon je donesen od strane regionalne zakonodavne skupštine s većinom od 27 glasova u srijedu. Pet glasova protiv inicijative došlo je iz “Pokreta Pet Zvijezda”, dok je 10 zastupnika bilo suzdržano.

Novi zakon vrijedi i za djecu u dobi do 3. godine starosti, a obuhvaća cjepiva protiv difterije, poliomijelitisa, tuberkuloze i hepatitisa B.

“Zakon je dizajniran za zaštitu javnog zdravlja u našoj zajednici, posebno za najosjetljiviju djecu, koja ne mogu biti cijepljena iz zdravstvenih razloga, slabog imunološkog sustava ili teških kroničnih stanja, a time su više izložena infekcijama” rekao je predsjednik regije Stefano Bonaccini nakon glasovanja, u skladu sa talijanskim listom Il Giornale.

“Mi smo prvi u Italiji koji smo usvojili ove mjere, utirući put drugim regijama da naprave isto”, dodao Bonaccini.
 


 
Broj cijepljene djece je doživio pad u posljednjih deset godina u regiji, dodao je predsjednik, rekavši da je u 2014. ta brojka pala ispod 95 posto, ispod “sigurne razine” preporučene od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kojom upravlja SAD.

“U 2015. godini pokrivenost djece od strane četiri obvezna cijepljenja je dosegla 93,4 posto, što predstavlja potencijalnu prijetnju javnom zdravlju. Roditelji su promijenili stav prema dječjim cjepivima, uglavnom zbog dezinformacija i nedostatka znanstvenih spoznaja koje se šire na internetu. Odlučili smo da javno zdravlje treba biti zajamčeno i zaštićeno, a ne prepušteno nevjerojatnim vjerovanjima”, zaključio je Bonaccini.

Regija ima veliki plan koji ima cilj podizanja svijesti o važnostima i prednostima cijepljenja.

Vladajuća stranka talijanskog premijera – člana Bilderberg grupe Matteo Renzija, lidera Demokratske stranke, kojoj Bonaccini pripada – je također oduševljena ovim potezom. Čak je premijer Renzi čestitao na ovom prisilnom zakonu na Twitteru.
 

 
Kritičari, međutim, smatraju da je zakon vjerojatno neće promijeniti situaciju.

“Nitko ne dovodi u pitanje prednosti cijepljenja, mi smo zabrinuti metodama kojima se provode ova cijepljenja. Ovaj zakon neće učiniti ništa, već će odbiti još više roditelja da cijepe svoju djecu… Prisila nije pravi način”, rekao je Raffaella Sensoli, regionalni direktor “Pokreta pet zvijezda”, kako je naveo talijanski TGCOM24.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , ,