Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Amerikanci prave atomski reaktor veli─Źine klavira za bazu na Marsu, a na Mjesecu nisu bili ve─ç 50 godina

Amerikanci prave atomski reaktor veli─Źine klavira za bazu na Marsu, a na Mjesecu nisu bili ve─ç 50 godina

mars-reaktorBIT ─ćE SNAGE 333 KILOVATA i DOBAVLJA─î TOPLINE I ENERGIJE TIJEKOM 15 GODINA ZA BAZU SREDNJIH DIMENZIJA

Ameri─Źki in┼żenjeri obznanili su da prave atomski reaktor ja─Źine 333 kilovata i veli─Źine klavira, koji je prilago─Ĺen radu na Marsu i koji je sposoban opskrbljivati bazu srednjih dimenzija energijom i toplinom punih 15 godina, navodi se u ─Źlanku objavljenom u ─Źasopisu Annals of Nuclear Energy .

Posljednjih godina znanstvenici i in┼żenjeri agencije NASA i drugih i drugih svemirskih agencija u svijetu aktivno aktivno razmatraju izgradnju stalnih nastanjivih baza na povr┼íini Mjeseca i Marsa.

Stru─Źnjaci NASA smatraju da su glavni klju─Ź za osiguravanje njihove autonomnosti i smanjenje cijene izgradnje – tehnologije 3-D tiska, koje omogu─çavaju kori┼ítenje vode i lokalnih resursa – tla, rude i minerala i plinova iz atmosfere – za izgradnju objekata baze “na licu mjesta”.

Takvi pisa─Źi, kako pokazuje iskustvo na Me─Ĺunarodnoj svemirskoj postaji i na Zemlji, omogu─çuju da se od┼ítampa prakti─Źno sve ┼íto je potrebno za ┼żivot kolonista na Marsu, osim najva┼żnije stvari u bazi – izvora napajanja, ─Źija bi snaga bila dovoljna za rad s├ómog 3D pisa─Źa, kao i za opskrbu energijom i za grijanje cijele baze.

Akanša Kumar iz Nacionalnog laboratorija u Idahu (INO) iz Idaho Fallsa (SAD) već više od pet godina radi na konstruiranju kompaktnih atomskih reaktora koji bi mogli poslati u orbitu i prizemljiti se na površini Mjeseca ili Marsa.

Primjerice, 2011. godine znanstvenici tog laboratorija saop─çili su da su napravili svojevrsni “atomski kofer”, kompaktni reaktor ja─Źine 40 kilovata, ─Źija du┼żina iznosi svega 30 centimetara, a ┼íirina – oko 15 centimetara.

U svom novom radu Kumar i njegove kolege zna─Źajno su pove─çale snagu svog reaktora, primjetno promijeniv┼íi njegovu konstrukciju i prilagodiv┼íi ga funkcioniranju na povr┼íini Marsa. Kao gorivo u tom reaktoru koristi se specijalna legura slabo oboga─çenog urana i keramike, koja u sebi sadr┼żi 15 posto urana 235 i koja je upakirana u specijalni omota─Ź od karbida cirkonija i volframa.


Kao teku─çina za hla─Ĺenje koristi se materijal neuobi─Źajen za Zemlju – superohla─Ĺeni uglji─Źni dioksid, koji se mo┼że izravno eksploatirati iz Marsove atmosfere koju 99 posto ─Źini taj plin. Po┼íto su temperature vrlo niske u usporedbi sa Zemljom, takva procedura ne─çe zahtijevati mnogo energije.

Taj reaktor ─çe, po rije─Źima znanstvenika, proizvoditi oko 1,6 megavata toplinske energije, od toga ─çe se 20 posto konvertirati u struju, a ostatak energije ─çe se ispu┼ítati u prostor baze.

Kako bi neprekidno radio tijekom 15 godina, in┼żenjeri INO su izme─Ĺu slojeva nuklearnog goriva stavili specijalne “madrace” od dioksida urana 238. On se ozra─Źuje neutronima, koji nastaju tijekom raspada urana 235, i pretvara se u plutonij 239. Taj plutonij stupa u interakciju s neutronima i postupno se raspada, odr┼żavaju─çi snagu reaktora na nominalnom razini sukladno sagorijevanjem urana 235.

Kao i prethodni “atomski kofer” INO-a, ovaj reaktor ─çe biti vrlo skromnih dimenzija – veli─Źina njegove aktivne zone iznosit svega 80×134 centimetra, ┼íto ─çe omogu─çiti da se cijela naprava smjesti u ku─çi┼íte veli─Źine klavira, ili ─Źak manje.

Sigurnost rada tog “atomskog klavira” posti┼że se tako ┼íto njegov klju─Źni dio – hidrid cirkonija, moderator neutrona koji omogu─çuje atomima urana 235 interakciju s njim – ne mo┼że izdr┼żati zagrijavanje do visokih temperatura. Samim tim, ukoliko reaktor prestane s radom, hidrid cirkonija ─çe se zagrijati do kriti─Źne temperature i raspasti na cirkonij i vodik, nakon ─Źega ─çe prirodno raspadanje urana prestati.

Autori ─Źlanka smatraju da njihov reaktor mo┼że postati jedan od najjeftinijih i najuniverzalnijih izvora napajanja, koji su sposobni opskrbljivati energijom baze na Marsu i svemirske brodove desetlje─çima bez zamjene goriva, i tijekom mnogo duljeg vremena – u slu─Źaju njegovog dopunjavanja.
 
(fakti.org)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,