Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Ujedinjeni narodi konačno priznali da ‘pobunjenici’ koje podupire SAD u Siriji ubijaju civile

Ujedinjeni narodi konačno priznali da ‘pobunjenici’ koje podupire SAD u Siriji ubijaju civile

un-sirijaSpecijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju Staffan de Mistura, izjavio je u nedavno da je “zgrožen i šokiran velikim brojem raketnih napada koje je neselektivno pokrenula oružana oporbena skupina” koja je ubila stotine civila u Aleppu u posljednjih nekoliko tjedana

Napadi od strane skupina koje podržava SAD su opisani kao “nemilosrdni i neselektivni”, a ciljali su civile i ubijaju djecu, prema izjavi izdane od strane ureda izaslanika de Misture.

Bitka za istočni Aleppo je postala nasilna kako sirijska vojska nastavlja vraćati kontrolu nad strateškim pozicijama u gradu, ciljajući određene terorističke skupine Jahbat Al Nusra, koja je poznata kao Al-Qaida u Siriji.

Većina napada oporbenih skupina su imale za cilj civile i gotovo 100 civila, kako su izvještaji potvrdili su ubijeni u 3 dana u zapadnom Aleppu, koji je pod kontrolom sirijske vlade.

Američki dužnosnici i drugi tvrde da oporbene skupine koje imaju potporu SAD-a su također meta sirijske vojske. Međutim, pobunjeničke grupe koje pudupiru SAD su nastavile raditi izravno s Al Nusrom u Aleppu, tijekom više od šest mjeseci, što je odbio zahtjeve od strane SAD-a i Rusije da se odvoje od terorističkih skupina.

Izaslanik UN-a Staffan de Mistura osudio je napade ove grupe, jer oni i dalje koriste neprecizno oružje za pokretanje napada za koje tvrde da su samoobrana protiv napada sirijske vojske.

“One koji tvrde da oni to rade kako bi oslobodili istočni Aleppo treba podsjetiti da ništa ne opravdava uporabu nerazmjernih i neselektivnih napada koje uključuje teško naoružanje na civilna područja, a to bi se moglo moglo proglasiti i ratnim zločinom”, izjavio je de Mistura.

“Oporbene skupine” koje pudupire SAD su također koristile kemijsko oružje u najnovijim napadima u kojima je ubijano 3, a ranjeno 40 civila u zapadnom alepskom području pod kontrolom vlade.

Nevladina organizacija Amnesty International je rekla da napadi pokazuju “šokantnu nebrigu za civilne života” u nedavno objavljenom priopćenju.

“Cilj razbijanja opsade istočnog Aleppa ne daje oružanim oporbenim skupinama pravo da ismijavaju zakone međunarodnog humanitarnog prava bombardiranjem civilnih četvrti u područjima koje drži državna vlast”, rekao je Samah Hadid , viši dužnosnik regionalnog ureda Amnestya u Bejrutu.

Sirijski rat doživljava porast nasilja nakon propasti primirja u rujnu između diplomatskih dužnosnika iz SAD-a i Rusije. Oporbene skupine su pridonijele propasti primirja nakon kršenje primirja preko 300 puta u prva dva tjedna, prema sirijskoj novinskoj agenciji Sana.

Amnesty International je također naveo da su Sjedinjene Države odgovorne za više od 300 civilnih žrtava u posljednjih nekoliko tjedana.

Sporazum o prekidu vatre pozvao Rusiju da utječe na sirijsku vladu da prestanu borbe za kontrolu područja i protiv pobunjeničkih skupina koje podupire SAD, da bi se ti isti pobunjenici mogli na miru odvojiti od terorističkih grupa Al Nusra i islamske države koja bi nakon toga mogla biti meta zajedničkih američko-ruskih vojnih napada.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,