Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Ujedinjeni narodi kona─Źno priznali da ‘pobunjenici’ koje podupire SAD u Siriji ubijaju civile

Ujedinjeni narodi kona─Źno priznali da ‘pobunjenici’ koje podupire SAD u Siriji ubijaju civile

un-sirijaSpecijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju Staffan de Mistura, izjavio je u nedavno da je “zgro┼żen i ┼íokiran velikim brojem raketnih napada koje je neselektivno pokrenula oru┼żana oporbena skupina” koja je ubila stotine civila u Aleppu u posljednjih nekoliko tjedana

Napadi od strane skupina koje podr┼żava SAD su opisani kao “nemilosrdni i neselektivni”, a ciljali su civile i ubijaju djecu, prema izjavi izdane od strane ureda izaslanika de Misture.

Bitka za isto─Źni Aleppo je postala nasilna kako sirijska vojska nastavlja vra─çati kontrolu nad strate┼íkim pozicijama u gradu, ciljaju─çi odre─Ĺene teroristi─Źke skupine Jahbat Al Nusra, koja je poznata kao Al-Qaida u Siriji.

Većina napada oporbenih skupina su imale za cilj civile i gotovo 100 civila, kako su izvještaji potvrdili su ubijeni u 3 dana u zapadnom Aleppu, koji je pod kontrolom sirijske vlade.

Ameri─Źki du┼żnosnici i drugi tvrde da oporbene skupine koje imaju potporu SAD-a su tako─Ĺer meta sirijske vojske. Me─Ĺutim, pobunjeni─Źke grupe koje pudupiru SAD su nastavile raditi izravno s Al Nusrom u Aleppu, tijekom vi┼íe od ┼íest mjeseci, ┼íto je odbio zahtjeve od strane SAD-a i Rusije da se odvoje od teroristi─Źkih skupina.

Izaslanik UN-a Staffan de Mistura osudio je napade ove grupe, jer oni i dalje koriste neprecizno oru┼żje za pokretanje napada za koje tvrde da su samoobrana protiv napada sirijske vojske.

“One koji tvrde da oni to rade kako bi oslobodili isto─Źni Aleppo treba podsjetiti da ni┼íta ne opravdava uporabu nerazmjernih i neselektivnih napada koje uklju─Źuje te┼íko naoru┼żanje na civilna podru─Źja, a to bi se moglo moglo proglasiti i ratnim zlo─Źinom”, izjavio je de Mistura.


“Oporbene skupine” koje pudupire SAD su tako─Ĺer koristile kemijsko oru┼żje u najnovijim napadima u kojima je ubijano 3, a ranjeno 40 civila u zapadnom alepskom podru─Źju pod kontrolom vlade.

Nevladina organizacija Amnesty International je rekla da napadi pokazuju “┼íokantnu nebrigu za civilne ┼żivota” u nedavno objavljenom priop─çenju.

“Cilj razbijanja opsade isto─Źnog Aleppa ne daje oru┼żanim oporbenim skupinama pravo da ismijavaju zakone me─Ĺunarodnog humanitarnog prava bombardiranjem civilnih ─Źetvrti u podru─Źjima koje dr┼żi dr┼żavna vlast”, rekao je Samah Hadid , vi┼íi du┼żnosnik regionalnog ureda Amnestya u Bejrutu.

Sirijski rat do┼żivljava porast nasilja nakon propasti primirja u rujnu izme─Ĺu diplomatskih du┼żnosnika iz SAD-a i Rusije. Oporbene skupine su pridonijele propasti primirja nakon kr┼íenje primirja preko 300 puta u prva dva tjedna, prema sirijskoj novinskoj agenciji Sana.

Amnesty International je tako─Ĺer naveo da su Sjedinjene Dr┼żave odgovorne za vi┼íe od 300 civilnih ┼żrtava u posljednjih nekoliko tjedana.

Sporazum o prekidu vatre pozvao Rusiju da utje─Źe na sirijsku vladu da prestanu borbe za kontrolu podru─Źja i protiv pobunjeni─Źkih skupina koje podupire SAD, da bi se ti isti pobunjenici mogli na miru odvojiti od teroristi─Źkih grupa Al Nusra i islamske dr┼żave koja bi nakon toga mogla biti meta zajedni─Źkih ameri─Źko-ruskih vojnih napada.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,