Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Znanstvenici u Amsterdamu su Upravo Uni┼ítili Rak dojke u samo 11 dana bez Kemoterapije

Znanstvenici u Amsterdamu su Upravo Uništili Rak dojke u samo 11 dana bez Kemoterapije

rak-dojkeIstra┼żivanje koje je predstavio profesor Nigel Bundred na europskoj konferenciji za Rak dojke u Amsterdamu otkrilo je su da su testirali u─Źinkovitost lijekova poznatih pod nazivima Herceptin (a.k.a trastuzumab) i Lapatinib

Ova dva lijeka se ve─ç koriste obi─Źno u lije─Źenju raka dojke, ali ovo je prvi put da su upotrijebljeni u kombinaciji zajedno i koriste se prije operacije i kemoterapije.

Ono što su otkrili je da su bili u mogućnosti eliminirati neke vrste raka dojke u samo 11 dana.

Istra┼żivanje financirano od strane centra za istra┼żivanje raka u Velikoj Britaniji “Cancer Research UK”, je imalo za cilj koristiti ove lijekove za borbu protiv proteina zvan HER2 (receptor humanog faktora rasta epiderme 2) koji utje─Źe na rast i diobu stanica raka.

Ono ┼íto tako─Ĺer ─Źini ovaj tretman tako privla─Źnim je ─Źinjenica da eliminira potrebu za kemoterapijom i operacijom.

Privremene nuspojave kao ┼íto su gubitak kose, povra─çanje i umor tako─Ĺer se mogu izbje─çi, ┼íto tretman ─Źini manje ┼ítetnim za tijelo. Kemoterapija nije u potpunosti u─Źinkovita, niti je to pravi izbor za puno pacijenata, tako da su bilo kakve alternative dobrodo┼íle.


REZULTATI STUDIJE

257 ┼żene koje su bile pozitivne na HER2, odabrane su za prou─Źavanje. Polovica je stavljena na kombinaciju lijekova Herceptin i Lapatinib, a druga polovica je bila kontrolna skupina.

Ono ┼íto su otkrili je da ona skupina na kombinaciji lijekova, 11% ih nije imalo nikakvih stanice raka nakon dva tjedna terapije, a 17% slu─Źajeva je imalo istaknuto dramati─Źno smanjenje tumora.

U usporedbi s kontrolnom skupinom kojoj je samo dan Herceptin, utvr─Ĺeno je da 0% nije imalo nikakve stanice raka, a samo 3% slu─Źajeva je pokazalo smanjenje veli─Źine tumora. Sada je jasnije da dva lijeka u kombinaciji imaju veliki u─Źinak na stanice raka dojke, za razliku kada se koriste samostalno.

Trenutni problem je me─Ĺutim, da je Herceptin zbog licence dostupan samo uz kemoterapiju (farmaceutska mafija). Rezultati ove studije mo┼żda mogu ipak pomo─çi da se to promijeni.

Iako ima još puno posla za napraviti, nadajmo se da je to veliki korak u borbi protiv jedne od svjetske najsmrtonosnije bolesti.

Postavlja se pitanje, za┼íto se lijekovi Herceptin i Lapatinib uop─çe nazivaju lijekovima kada je njihovo izlje─Źenje kada se samostalno koriste, jednako NULA?!
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , ,