Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, SVIJET U RATU » IZBORI DONALD TRUMPA BI MOGLI ZAUSTAVITI 3. SVJETSKI RAT

IZBORI DONALD TRUMPA BI MOGLI ZAUSTAVITI 3. SVJETSKI RAT

trump-rat-svijetProfesor Tony Monteiro kaže da smo možda upravo izbjegli 3. Svjetski rat nakon izbora Donald Trumpa kao sljedećeg predsjednika SAD-a

Aktivist za mir i znanstvenik iz Odjela Afriko-američkih studija pri Sveučilištu Temple u Philadelphiji, rekao je, da je Hillary Clinton pobijedila, mi bi sada bili na putu u rat sa Rusijom.

Pozivajući u utorak na glasanje za “politički ustanak”, Monteiro je rekao da je iskreno bio iznenađen “dubinom i veličinom” popularne građanske pobune. “Osjećao sam da je to moguće, ali nisao vjerovao da je to vjerojatno, s obzirom da je Clintonova kampanja imala sve resurse …”

“Situacija koju su kritičari i politički stručnjaci predviđali se temeljila na staroj paradigmi gledanja izbora. A ono što smo dobili je nova paradigma – paradigma koja se temelji na bijesu, ljutnji i klasnoj ogorčenosti protiv elite koja nikad nije popravila duboku štetu koju su nanijeli američkim radnim ljudima i srednjoj klasi, kao posljedica Velike recesije 2007. i 2009. godine.”

Akademik Monteiro je otvoreno objasnio kako nije “imao pojma koliko je to zapravo duboko. I to što smo vidjeli – je bilo čisto metenje protivnika. U stvari, što je Donald Trump učinio sa Hillary Clinton je zapravo ono što su stručnjaci rekli da će ona učiniti s njim. To je prilično nevjerojatno – to je povijesni rezultat. Mislim da na kraju kada zaključimo, možda privremeno ali se nadamo i trajno, svijet je izbjegao metak 3. Svjetskog rata.”

“Da je Clinton pobijedila, mi bi bili na brzom putu za rat s Rusijom, bilo u baltičkim zemljama, Ukrajini ili u Siriji. Ona je to posve jasno rekla. Trump je u međuvremenu tijekom ovog izbornog ciklusa govorio upravo suprotno. Mnogi su ljudi mislili da će dolaskom rata protiv Rusije, on biti diskvalificiran u utrci za predsjednika. U stvari on je otišao tako daleko da je napadao generale i one koji su vodili vanjsku politiku”.

U konačnici, stručnjaci su naglasili da su više od svega ovi izbori bio “ozbiljan udarac korporacijskim medijima, koji su bili protiv Trumpa i za Hillary Clinton. Sada mogu priznati da ne mislim da je Trump “čist ko suza” … Međutim, ono što je značajno, je da moramo obratiti pozornost da nije Trump nije pojedinac, već pokret koji omogućio da on pobijedi na izborima. “

Monteiro je rekao da svjesno ili ne, da je ovaj pokret animiran njihovim klasnim interesima – koji se temelje se na popularnom bijesu zbog stagnacije plaća dok u isto vrijeme oligarsi drže bilijune dolara u off-shore bankama, transnacionalnih korporacija i hedge fondova.

“Imate sve te mlade ljude koji su na sveučilištu, s ogromnim dugovima, bez radnih mjesta koja ih plaćaju dovoljno da isplatite svoje dugove.”

Stupanjem na dužnost, Trump se suočava s političkom, klasnom i rasnom podjelom gotovo neviđenih razmjera. “Američka nacija je podijeljena kako nije bila podijeljena od građanskog rata 1860-ih”. Razlika je ovaj put, prema analitičaru,”da podjele nisu toliko sekcijske, već su više ekonomske i socijalno klasne.”

“Može li se ujediniti građani oko programa ekonomske obnove nacije i politike mira u inozemstvu? Nisam još siguran”, naglasio je Monteiro. No, on je ohrabren Trumpovim govorom, gdje “je on rekao da je za suradnju sa zemljama i pronalaženje zajedničkog jezika.

Osjećao sam da je najvažnija tema na ovim izborima bilo pitanje rata i mira, iako to nije bila glavna tema rasprave u korporativnim medijima. Bila je to najvažnija tema, jer ja sam mišljenja da je Hillary Clinton pobijedila, ona bi ubrzo pojačala ratove po svijetu, pa čak i rat s Rusijom, a to bi mogo izmaknuti kontroli i prijeći u nuklearni rat”.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: Featured, SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,