Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » TRUMP PAKUJE KOFERE ZA BIJELU KUĆU I PORUČUJE: ‘Uhitite Hillary Clinton!’ (VIDEO)

TRUMP PAKUJE KOFERE ZA BIJELU KUĆU I PORUČUJE: ‘Uhitite Hillary Clinton!’ (VIDEO)

trump-prst-izboriVijest da je FBI otkrio još 650.000 elektroničkih pisama Hillary Clinton unijela je kaos u kampanju pred same izbore

“To se zove listopadsko iznenađenje – dramatičan obrt neposredno prije izbora”, pišu njemački mediji o američkoj kampanji, a prenosi Deutsche Welle.

Odjednom je predizborna kampanja u Sjedinjenim Državama ponovno uzbudljiva, piše Spiegel online. Clinton je u defanzivi, trampa ide bolje. “Tako brzo to može ići: Prije manje od dva tjedna Donald Trump je Las Vegas napustio kao gubitnik.

Nakon posljednjeg TV duela protiv Hillary Clinton činilo se da je njegova sudbina zapečaćena. U nedjelju se Tramp trijumfalno vratio sa starim usklikom: “Uhitite Clintonovu!”

Ona namjerno, voljno is ciljem čini kaznenih djela.

Vijest da je FBI otkrio još nekih 650.000 elektroničkih pisama unijela je kaos u kampanju pred same izbore, potpuno uzdrmala Clintonovu jer je sada na njoj negativni fokus.

Tako nešto se zove listopadsko iznenađenje – dramatičan obrt neposredno prije izbora. Clinton je sebe već vidjela kao pobjednicu.

I tako u ovoj posljednjoj tjednu pred izbore Clinton je iscrpljena, Trump ohrabren. Sve je još mnogo neizvjesnije”, piše Spiegel online.

Što se dogodilo: Šef FBI James Comey je u petak priopćio da će FBI ponovno se bavi aferom oko privatnog email poslužitelja Hillary Clinton jer su se pojavili novi emailovi koji bi mogli biti relevantni.

To je bilo sve što je on rekao. Mediji u SAD su to nazvali pravom bombom pred izbore, Clinton je reagirala ljutito i tražila više detalja.

Emailovi potječu iz laptopa bivšeg kongresmena Anthony Weinera, protiv kojeg FBI vodi istragu zbog seksualnih eskapada, uključujući i emailove koje je slao djevojčici od 15 godina. Weinerova supruga Humea Ebedin koja u međuvremenu živi odvojeno od njega je bliska savjetnica Hillary Clinton. Supružnici su koristili računalo zajedno.

Uz to, kako prenosi portal njemačkog javnog servisa Tagesschau, izgleda da je WikiLeaks potvrdio ono što je Donald Trump više puta govorio: Hillary Clinton je pred TV debate unaprijed dobivala pitanja.

“Platforma WikiLeaks je objavila povjerljive emailove Demokratske partije koji bude sumnju da je Hillary Clinton unaprijed dobivala pitanja za TV debate. CNN je reagirao i otpustio uglednu političku analitičarka Donnu Brazile koja je sudeći po elektronskoj komunikaciji pitanja prosljeđivao ekipi Hillary Clinton.

CNN je priopćio da prihvatio ostavku Donne Brazile još 14. listopada.

U ovom slučaju, riječ je o emailovima koje Brazileova slala šefu izbornog stožera Clintonove John Podesti i drugim menadžerima kampanje koji se odnose na TV debate čiji je domaćini bio CNN i u kojema je Clinton nastupala protiv Bernie Sandersa.

Brazile je jedna od najpoznatijih osoba partijskog aparata američkih demokrata. Od srpnja je privremeni lider te stranke, nakon što prethodna šefica morala povući – također zbog otkrića WikiLeaksa. Od srpnja je njen ugovor sa CNN-om zamrznut i ona nije radila kao analitičarka.

Donald Trump je u više navrata navodio da su Demokrati unaprijed obaviještene o pitanjima u TV debatama, ali nikada nije imao dokaze. Nova otkrića WikiLeaksa su dio cijele serije objavljenih dokumenta, koji se temelje na internim emailovima hairanog naloga Johna Podeste i teško terete izbornu kampanju demokrata.

Obavještajne agencije sumnjaju da iza hakiranja stoji Rusija. Clinton u tome vidi pokušaj da se utječe na predizbornu kampanju na njenu štetu”, piše Tagesschau.

Sve to rezultira time da je prednost Clintonove u anketama s dvoznamenkaste pala na samo jedan postotni poen. Za nju bi trenutno glasovalo 46 posto Amerikanaca, a za Trumpa 45 posto, pokazala je anketa Washington Posta i televizijske mreže ABC. Još, dakle, ima dovoljno neopredijeljenih.

Ključ za ulazak u Bijelu kuću

Portal n24 donosi intervju s povijesničarom Alenom Lihtmanom u kojem on kaže da će na izborima u SAD pobijediti Donald Trump.

Nijedna anketa nije tako precizna kao njegov upitnik, tvrdi ovaj profesor na Washingtonskom sveučilištu “Amerika” koji je od 1981. uvijek točno prognozirao budućeg predsjednika SAD. Međutim, prognoza mu nikad nije ovako teško pala kao 2016, kaže 69-godišnji profesor.

“Ovaj čovjek koji zna kako izgleda ključ za Bijelu kuću uvjeren je da će Donald Trump biti 45. predsjednik SAD. Taj ključ se sastoji od 13 pitanja kojima on prognozira budućeg predsjednika ili pak dokazuje zašto je netko to postao”, piše portal.

Do ključa je došao analizirajući izbore u SAD od Pobjede Abrahama Lincolna (1860) do Jimmyja Cartera (1981) zajedno s ruskim znanstvenikom Vladimirom Keilisom. Tako se iskristaliziralo 13 pitanja na koje treba odgovoriti sa “točno” ili “netočno”.

Lihtman za svake izbore aktualizira svoju knjigu (“Predicting the Next President: The Keys to the White House 2016″).

To su pitanja koja se tiču ​​uspjeha prethodnih vlada, karizme predsjednika koji je trenutno na funkciji ili kandidata, skandala i raspoloženja u društvu. Ako se na šest ili više pitanja može dogovoriti s “netočno” onda – gubi kandidat stranke koja je trenutno na vlasti.

Ovaj ključ je uvijek funkcionirao, rekao je Lihtman za Washington Post: “Ja ne gledam u kristalnu kuglu. Pitanja za ključ su zasnovana na povijesti. “Prognoze za izbore su kao prognoze potresa. Gleda se kakva je stabilnost. Ako dobra, onda partija koja je na vlasti dobiva izbore. Ako faza poslije potresa – onda stranka na vlasti gubi izbore, smatra on.

A evo i Lihtmanovog ključa za Bijeli Kuću: Lihtman smatra da odgovor na pitanja 1, 3, 4, 7, 11 i 12 glasi “netočno” i da će zato Donald Trump pobijediti na izborima.

Pitanja:

1. Prema posljednjim izborima (izbori za kongres između predsjedničkih izbora) stranaka na vlasti ima više mandata u Zastupničkom domu. Netočno.

2. Nema ozbiljnog protukandidata unutar stranke. Točno.

3. Kandidat stranke na vlasti je trenutno predsjednik. Netočno.

4. Nema treće stranke ili nezavisne kampanje. Netočno.

5. Gospodarstvo nije u recesiji za vrijeme izborne kampanje. Točno.

6. Realni rast po glavi stanovnika je za vrijeme mandata ostao isti ili se povećao u odnosu na prethodna dva mandata. Točno.

7. Administracija na vlasti (Obamina) je provela važne promjene na unutrašnjepolitičku razini. Netočno.

8. Nije bilo trajnih socijalnih nemira za vrijeme (Obaminog) mandata. Točno.

9. Administricija na vlasti (Obamina) je bila pošteđena većih skandala. Točno.

10. Administricija na vlasti (Obamina) nije pravila veće pogreške u području vanjske i vojne politike. Točno.

11. Administricija na vlasti (Obamina) je postigla izvanredne uspjehe na vojnom i vanjskopolitičkom polju. Netočno.

12. Kandidat (Clinton) ima jaku karizumu ili je narodni heroj. Netočno.

13. Kandidata izazivača (Trump) nije karizmatičan i nije nacionalni heroj. Točno.

Lihtman priznaje da su se njegove dosadašnje prognoze odnosile na vremena koja su uvijek bila stabilna: “Može nastupiti vrijeme s tako katastrofalnim promjenama koje će potresti cijeli politički fundament – a ovi izbori imaju takav potencijal. Još ništa ne znamo sigurno, ali moguće je da se tako nešto dogodi. “
 

 
(vestinet.rs)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,