Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » STRAVA U EU: Europski parlament odbio zakon kojim bi zemljama ─Źlanicama dozvoljavao zabranu GMO-a

STRAVA U EU: Europski parlament odbio zakon kojim bi zemljama ─Źlanicama dozvoljavao zabranu GMO-a

europarlamentarci-gmoEuropski parlament odbacio je u srijedu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu prijedlog direktive kojom bi se zemljama ─Źlanicama dopustilo da ograni─Źe ili zabrane prodaju i uporabu proizvoda GMO…

… koji su ve─ç odobreni na razini EU-a, smatraju─çi da je to u suprotnosti s jedinstvenim europskim tr┼żi┼ítem.

Direktiva ne mo┼że stupiti na snagu bez potpore Europskog parlamenta, a Europska komisija je odbila povu─çi prijedlog i najavila da ─çe nastaviti razgovore s Vije─çem EU-a, tijelom koje predstavlja dr┼żave ─Źlanice.

Komisijin prijedlog predvi─Ĺa da se dr┼żavama ─Źlanicama prepusti odluka ho─çe li na svojem teritoriju ograni─Źiti ili zabraniti prodaju proizvoda GMO, hrane i sto─Źne hrane, ve─ç odobrenih na razini EU-a.

Rije─Ź je o sli─Źnom rje┼íenju kao i u direktivi o uzgoju GMO-a, koja na snagu stupila u travnju ove godine, a koja omogu─çava dr┼żavama ─Źlanicama zabranu uzgoja na svojem teritoriju, i ako je uzgoj odobren na razini EU-a.

Zabrana koju je nemogu─çe provesti

Svi zastupni─Źki klubovi bili su protiv prijedloga tvrde─çi da on nije u skladu s na─Źelima jedinstvenog europskog tr┼żi┼íta.

Budu─çi da trgovina prelazi nacionalne granice, pa tako i trgovina proizvodima GMO, bilo bi nemogu─çe provesti zabranu na nacionalnoj razini bez grani─Źnih kontrola, isti─Źu zastupnici.

Protiv prijedloga Komisije bila je golema ve─çina zastupnika, njih 577, dok je ih samo 57 glasovalo za.

“Rijetko se dogodi da se sve politi─Źke grupe slo┼że oko ne─Źega u Parlamentu, no protiv ovog zakona se digla kuka i motika. Komisija je htjela preslikati sustav zabrane uzgoja GMO-a koji uspje┼íno funkcionira, no uzgoj i prodaja hrane nisu ista stvar.

Dr┼żave mogu zabraniti uzgoj GMO kukuruza radi bojazni da ─çe se on pro┼íiti na “klasi─Źna” polja, no GMO hrana ne mo┼że “zaraziti” klasi─Źnu hranu na policama trgovina. Jedini koji bi profitirali od ove regulative su korporativni odvjetnici koji bi tu┼żili dr┼żave ─Źlanice,” komentirala je hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan koja je podr┼żala zakon koji podr┼żava GMO hranu.
 
(index.hr)

TURSKI PREDSJEDNIK: Zadu┼żivanje kod MMF i Svjetske banke je nova forma kolonijalizma i ropstva
Ve─çina za Trumpa: Ovako bi glasala Hrvatska i zemlje Balkana

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , ,

reklama