Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » STRAVA U EU: Europski parlament odbio zakon kojim bi zemljama članicama dozvoljavao zabranu GMO-a

STRAVA U EU: Europski parlament odbio zakon kojim bi zemljama članicama dozvoljavao zabranu GMO-a

europarlamentarci-gmoEuropski parlament odbacio je u srijedu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu prijedlog direktive kojom bi se zemljama članicama dopustilo da ograniče ili zabrane prodaju i uporabu proizvoda GMO…

… koji su već odobreni na razini EU-a, smatrajući da je to u suprotnosti s jedinstvenim europskim tržištem.

Direktiva ne može stupiti na snagu bez potpore Europskog parlamenta, a Europska komisija je odbila povući prijedlog i najavila da će nastaviti razgovore s Vijećem EU-a, tijelom koje predstavlja države članice.

Komisijin prijedlog predviđa da se državama članicama prepusti odluka hoće li na svojem teritoriju ograničiti ili zabraniti prodaju proizvoda GMO, hrane i stočne hrane, već odobrenih na razini EU-a.

Riječ je o sličnom rješenju kao i u direktivi o uzgoju GMO-a, koja na snagu stupila u travnju ove godine, a koja omogućava državama članicama zabranu uzgoja na svojem teritoriju, i ako je uzgoj odobren na razini EU-a.

Zabrana koju je nemoguće provesti

Svi zastupnički klubovi bili su protiv prijedloga tvrdeći da on nije u skladu s načelima jedinstvenog europskog tržišta.

Budući da trgovina prelazi nacionalne granice, pa tako i trgovina proizvodima GMO, bilo bi nemoguće provesti zabranu na nacionalnoj razini bez graničnih kontrola, ističu zastupnici.

Protiv prijedloga Komisije bila je golema većina zastupnika, njih 577, dok je ih samo 57 glasovalo za.

“Rijetko se dogodi da se sve političke grupe slože oko nečega u Parlamentu, no protiv ovog zakona se digla kuka i motika. Komisija je htjela preslikati sustav zabrane uzgoja GMO-a koji uspješno funkcionira, no uzgoj i prodaja hrane nisu ista stvar.

Države mogu zabraniti uzgoj GMO kukuruza radi bojazni da će se on prošiti na “klasična” polja, no GMO hrana ne može “zaraziti” klasičnu hranu na policama trgovina. Jedini koji bi profitirali od ove regulative su korporativni odvjetnici koji bi tužili države članice,” komentirala je hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan koja je podržala zakon koji podržava GMO hranu.
 
(index.hr)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , ,