Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » GLAVNI TAJNIK NATO-a NAHVALIO HRVATSKU! ‘Ohrabruje me ┼íto ste odlu─Źili poslati satniju vojnika u Litvu i dati ─Źvrst doprinos u borbi protiv Rusije’

GLAVNI TAJNIK NATO-a NAHVALIO HRVATSKU! ‘Ohrabruje me ┼íto ste odlu─Źili poslati satniju vojnika u Litvu i dati ─Źvrst doprinos u borbi protiv Rusije’

jens-stoltenberg-natoNATO-ov glavni tajnik Jens Stoltenberg pohvalio je u srijedu velik doprinos zemalja ─Źlanica u ─Źetirima bojnama ┼íto ─çe se 2017. razmjestiti u trima balti─Źkim zemljama i u Poljskoj, u prilikama sve ve─çe napetosti s Moskvom

Odluka o raspore─Ĺivanju ─Źetiriju bojni s oko tisu─çu ljudi svaka donesena je na zadnjem summitu NATO-a u srpnju u Var┼íavi.

Dio je mjera kojima NATO ┼żeli umiriti zemlje koje grani─Źe s Rusijom a osje─çaju se ugro┼żenije nakon ukrajinskog sukoba i ruskog pripojenja Krima u o┼żujku 2014.

Te ─Źetiri bojne postupno ─çe se rasporediti u Latviji, Litvi, Estoniji i Poljskoj od po─Źetka godine do ljeta 2017., rekao je Stoltenberg.

“Napredujemo u skladu s tim vremenskim planom”, rekao je na tiskovnoj konferenciji u prigodi NATO-ova ministarskog sastanka u njegovu bruxelleskom sjedi┼ítu.

“Ohrabruje me (…) ┼íto je toliki broj zemalja odlu─Źio dati ─Źvrst i konkretan doprinos ─Źetirima bojnama”, to je dokaz “transatlantske potpore na┼íim saveznicima koja je ─Źvrsta poput stijene”.

─îelnik NATO-a istaknuo je da su Albanija, Italija, Poljska i Slovenija pristale sudjelovati u latvijskoj bojni.

U litavskoj bojni, pod njema─Źkim zapovjedni┼ítvom, ─Źvrsta obe─çanja do┼íla su iz Belgije, Hrvatske, Francuske, Luksemburga, Nizozemske i Norve┼íke. Francuska ─çe s Danskom sudjelovati u Estonskoj bojni.

Hrvatski ministar obrane Damir Krsti─Źevi─ç, koji je sudjelovao na sastanku ministara obrane NATO-a u Bruxellesu najavio je u izjavi novinarima da ─çe jedna satnija hrvatskih vojnika biti upu─çena 2018. u Litvu.

Na kraju, dodao je Stoltenberg, Rumunjska i Velika Britanija priklju─Źit ─çe se poljskoj bojni pod ameri─Źkim zapovjedni┼ítvom.

Njihovo ─çe raspore─Ĺivanje poslati “jasnu poruku da je NATO jedinstven. Napad na neku zemlju ─Źlanicu smatrat ─çe se napadom na sve ─Źlanice”, istaknuo je.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,