Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » MAMA, A TKO JE MOJ TATA: SVAKI PETI MU┼áKARAC U HRVATSKOJ I BiH NIJE PRAVI OTAC DJETETU, U SRBIJI SVAKI TRE─ćI

MAMA, A TKO JE MOJ TATA: SVAKI PETI MU┼áKARAC U HRVATSKOJ I BiH NIJE PRAVI OTAC DJETETU, U SRBIJI SVAKI TRE─ćI

otac-sinTestiranja genetskih uzoraka koja se provode u Bosni i Hercegovini trebala bi zabrinuti velik broj mu┼íkaraca u toj zemlji jer se pokazalo kako svaki peti me─Ĺu onima koji se takvim provjerama podrgnu zapravo nije biolo┼íki otac djeteta kojemu je upisan kao roditelj u mati─Źnim knjigama

Podaci Instituta za geneti─Źko in┼żenjerstvo i biotehnologiju u Sarajevu i Zavoda za sudsku medicinu u Banjoj Luci dokazuju kako je je razmjerno veliki broj slu─Źajeva u kojima analiza DNK uzoraka potvr─Ĺuje sumnje mu┼íkaraca u o─Źinstvo.

U Sarajevu se godi┼ínje u prosjeku obradi oko stotinu zahtjeva za utvr─Ĺivanje o─Źinstva, a me─Ĺu onima koji to tra┼że ima osoba iz svih dru┼ítvenih slojeva.

Bude tu obi─Źnih radnika, nastavnika, ali i nezaposlenih, poznatih i nepoznatih osoba u javnosti, no svima je zajam─Źena anonimnost, kazala je Jasmina Hindija-─îakar, DNK analiti─Źar.

Tijekom 2016. godine u sarajevskom je institutu obra─Ĺeno 50 zahtjeva za DNK analizu, pri ─Źemu je utvr─Ĺeno da svaki peti mu┼íkarac nije biolo┼íki otac djeteta.

“Imali smo dosta mu─Źnih situacija. Doga─Ĺalo se da ljudi cijeli ┼żivot pro┼żive ne znaju─çi da nisu pravi roditelji svog djeteta”, kazala je Hindija-─îakar.


U Institutu za geneti─Źko in┼żenjerstvo i biotehnologiju rade ─Źak i analizu DNK uzoraka preminulih osoba, opet sa zahtjevom utvr─Ĺivanja o─Źinstva.

Uglavnom je rije─Ź o slu─Źajevima kada nastane spor oko naslje─Ĺivanja imovine preminulih.

Jo┼í su zanimljiviji rezultati do kojih dokaze u banjolu─Źkom Zavodu za sudsku medicinu. Branka Zori─ç, DNK analiti─Źarka, kazala je kako statistika pokazuje da tamo svaka tre─ça analiza pokazuje da osoba koja ju je zatra┼żila zapravo nije biolo┼íki otac svog djeteta.

“Imamo slu─Źajeva kada analizu tra┼że i mu┼íkarci od 70 ili 80 godina”, kazala je Zori─ç.

Suo─Źavanje sa sumnjama u preljub u BiH po osobi staje 250 konvertibilnih maraka (127 eura), a ukoliko analizu “u paketu” zatra┼że otac, majka i dijete onda je cijena 700 KM (358 eura).

Izvjesna utjeha za mu┼íkarce u BiH je ┼íto oni nisu ni bolji ni gori od regionalnog prosjeka kada je rije─Ź o seksualnim avanturama s vidljivim posljedicama.

Statistika pokazuje kako u Hrvatskoj tako─Ĺer svaki peti mu┼íkarac zapravo nije otac djetetu kojemu je slu┼żbeno roditelj, a u Srbiji je to slu─Źaj kod svakog tre─çeg mu┼íkarca koji se podvrgne provjerama o─Źinstva.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , ,