Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » POVIJESNA ODLUKA: Novi svjetski poredak je upravo preuzeo kontrolu nad INTERNETOM! Amerikanci prestaju biti glavni kontrolori web adresa

POVIJESNA ODLUKA: Novi svjetski poredak je upravo preuzeo kontrolu nad INTERNETOM! Amerikanci prestaju biti glavni kontrolori web adresa

www-internetKontrola World Wide Weba je u petak predana kontroliranoj organizaciji Novog svjetskog poretka koja neće odgovarati “međunarodnim zakonima”, kao što to radi i UN

U petak navečer, američka vlada je predala vladavinu interneta organizaciji “Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN)”. Posrijedi je korporacija s bizantinskom strukturom upravljanja kako bi se zamaglile linije odgovornosti. Tijelo koje se sastoji od više strana, koja uključuje zemlje poput Kine i Rusije, i predstavlja tvrtke kao što su Facebook i Google. 

Zadnji pokušaji kako bi se spriječila predaja su bili blokirani u petak, nakon što je sudac iz Teksasa odbio zahtjev od strane država Arizone, Nevade, Oklahome i Teksasa da blokiraju SAD od ustupanja interneta kao centralne zone nadzora prema ICANN-u, kažu međunarodni alternativni mediji.

1. listopada 2016. godine, ugovor između organizacije Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) i američkog Department of Commerce National Telecommunications and Information Administration (NTIA) je službeno istekao.

Ovaj povijesni trenutak označava prijelaz iz koordinacije i upravljanja internetskim jedinstvenim identifikatorima u privatni sektor, što čini proces koji je započeo i koji je u tijeku od 1998.

“Ovaj prijelaz je zamišljen prije 18 godina, to je bio neumoran rad globalne Internet zajednice, koja je izradila konačni prijedlog, da ovaj prijelaz postane stvarnost”, rekao je predsjednik odoba ICANN-a Stephen D. Crocker.

Američka vlada je presjekla posljednju nit putem koje još kontrolira Internet, odričući se većim dijelom simbolične, ali ipak važne uloge u upravljanju globalnim sustavom internetskih adresa.

Tranzicija je provedena u subotu u pet sati ujutro po srednjoeuropskom vremenu istekom ugovora između američke vlade i Internetske korporacije za dodijeljena imena i brojeve (ICANN), koja upravlja takozvanom “korijenskom zonom” Interneta.

Nakon isteka ugovora s američkim ministarstvom trgovine ICANN će postati samostalna neprofitna međunarodna organizacija koja će upravljati Internetskom agencijom za dodijeljene brojeve, sustavom za internetske domene poput ‘.com-a’.

Američki i dužnosnici ICANN-a ističu da je ta promjena sastavni dio starog plana o ‘privatizaciji’ tih funkcija, dok pojedini kritičari tvrde da je posrijedi ‘poklon’ koji bi mogao ugroziti integritet Interneta.

Potpredsjednik ICANN-a Christopher Mondini ističe da promjena neće utjecati na svakodnevnu upotrebu Interneta i da će uvjeriti globalnu zajednicu da sustav neće podlijegati regulativi ni utjecaju nijedne države svijeta.

“Posrijedi je novi model upravljanja”, kazao je Mondini za AFP.

Upravljanje sustavom bazirat će se na modelu višečlane strukture u kojoj će inženjeri, kompanije, nevladine skupine i vladina tijela onemogućavati prevlast pojedinačnih interesa.

Ako neka od skupina u sastavu ICANN-a ocijeni da se organizacija udaljava od svoje zadaće, tumači Mondini, “moći će pokrenuti mjere za samokorekciju”.

Pojedini zastupnici američkog Kongresa pokušali su zaustaviti tranziciju uz argument da će autoritarnim režimima omogućiti veću kontrolu nad Internetom. Tako je senator Ted Cruz tražio blokadu “radikalnog” plana o ustupanju kontrole nad Internetom.

ICANN “nije demokratsko tijelo”, upozorio je američki senator ovog mjeseca, “posrijedi je korporacija s bizantinskom strukturom upravljanja kako bi se zamaglile linije odgovornosti. Njome upravljaju globalni birokrati koji navodno odgovaraju tehnokratima, multinacionalnim kompanijama, vladama, uključujući i neke od najrepresivnijih režima na svijetu, poput Kine, Irana i Rusije”, ustvrdio je Cruz.

Pristaše plana odgovaraju, pak, da takvi prigovori ne uzimaju u obzir funkcioniranje i napredovanje Interneta u proteklim godinama.

“Tranzicija je građena gotovo 20 godina na dvostranačkom konsenzusu za mandata više američkih kabineta”, poručila je Kathryn Brown, predsjednica Internetskog društva koje su osnovali neki od utemeljitelja Interneta.

“Dodatno će ojačati Internet kao stabilan, robustan i siguran alat koji će omogućiti veći utjecaj milijardama ljudi širom svijeta”, kazala je Brown.

Tranzicija bi se trebala nastaviti unatoč tome što nije savršena, smatra i Daniel Castro, potpredsjednik Fondacije za informatičku tehnologiju i inovacije. “Uplitanje američke vlade u ovom trenutku potkopalo bi međunarodni konsenzus i smanjilo povjerenje u model višečlane strukture u trenutku kada su te značajne najpotrebnije”, upozorio je Casto u bilješci na blogu.

Tranzicija “označava ključni ‘konstitutivni moment’ za sustav upravljanja Internetom”, dodao je, “i SAD bi se trebao pobrinuti da je na pravoj strani u tom povijesnom trenutku”.
 
(jutarnji.hr, novisvjetskiporedak.com)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,