Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » KALIFA HAFTAR PISAO PUTINU: Libija od Rusije traži vojnu intervenciju kao u Siriji!

KALIFA HAFTAR PISAO PUTINU: Libija od Rusije traži vojnu intervenciju kao u Siriji!

afganistan-putinPismo upućeno Moskvi donio je Haftarov posebni izaslanik, veleposlanik Libije i Saudijske Arabije Abdel Basat el Badri

Feldmaršal Kalifa Haftar, zapovjednik oružanih snaga lojalnih libijskom parlamentu tražio je od predsjednika Rusije Vladimira Putina i ministra obrane Sergeja Šojgua da Libiji isporuče oružje i započnu vojnu operaciju, piše list “Izvestija”, pozivajući se na izvor blizak diplomatskim krugovima.

Pismo upućeno Moskvi doneo je Haftarov specijalni izaslanik, ambasador Libije i Saudijske Arabije Abdel Basat el Badri.

Prema informacijama kojima raspolaže list „Izvestija“ tiekom njegovog sastanka sa izaslanikom ruskog predsednika za Bliski istok, zamenikom ministra spoljnih poslova Mihailom Bogdanovim razmatrano je pitanje ukidanja embarga i početka isporuka oružja i borbene tehnike Libiji, uključujući i avione.

Pored toga libijska strana, kako piše ruski list, pozvala je Rusiju da u Libiji započne vojnu operaciju protiv islamista, poput one koju provodi u Siriji.

Poslije rušenja Gadafija 2011. godine i početka građanskog rata u Libiji su sve do veljače ove godine djelovale dvije vlade, demokratski izabrana i priznana od strane međunarodne zajednice sa sjedištem u Tobruku, i islamistička u Tripoliju.

17. prosinca prošle godine uz posredovanje UN strane su potpisale sporazum o obrazovanju vlade narodnog jedinstva, čiji je sastav objavljen 15. veljače.

Haftar čije snage su lojalne parlamentu izabranom 2014. godine odbio je podržati novoformiranu vladu.

Zabrana isporuke oružja stranama u sukobu u Libiji uvedena je 2011 godine u jeku pobune protiv Gadafija.

Operacija u Siriji provodi se na temelju sporazuma između Moskve i Damaska ​​o raspoređivanju ruski zrakoplovnih snaga sirijskog teritoriju sklopljenog 26. kolovoza prošle godine.

30. rujna 2015 predsjednik Sirije Bashar Assad službeno je zatražio od Rusije vojnu pomoć. Savjet federacije dao je predsjedniku RF Vladimiru Putinu suglasnost na korištenje avijacija na teritoriju SAR, piše Lenta.ru.
 
(vestinet.rs,Newsweek)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,