Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, MEDIJI » Island izglasao BOJKOT svih proizvoda izrađenih u Izraelu u znak solidarnosti sa palestinskim narodom

Island izglasao BOJKOT svih proizvoda izrađenih u Izraelu u znak solidarnosti sa palestinskim narodom

island-referendumGradsko vijeće glavnog grada Islanda, Reykjavika je glasalo za zabranu svih proizvoda izrađenih u Izraelu u znak solidarnosti sa palestinskim narodom

Svi Izraelski proizvodi više neće biti dostupni u Reykjaviku zbog onoga što su vlasti kažu da je u tijeku ilegalna “okupacija palestinskog teritorija”, a Izrael ima “politika apartheida” protiv Palestinaca.

Zabrinutost u svezi izraelske politike prema Palestincima je obnovljeno nedavnom objavom Izraela u srpnju da će izgraditi izraelske domove u spornoj Zapadnoj obali, što će potaknuti nasilne prosvjede.

Većina zemalja uzima obzir ta nova naselja, kao i prethodna kao protuzakonita, pa čak je i američki State Department izrazio zabrinutost nad izraelskom ilegalnom ekspanzijom naselja.

U prošlosti, Gradsko vijeće u Reykjaviku je bilo kritično prema Izraelu te je ranije usvojilo rezoluciju koja će uvažavati palestinska prava na samostalnost i suverenost nacije.

Prema islandskom ministarstvu vanjskih poslova, nacija s malog otičića kupuje izraelske proizvode u vrijednosti 6.000.000 dolara, u obliku voća i povrća, opreme i najviše strojeva.

Islandska nacionalna vlada je rekla da će bojkot biti ograničen samo na glavni grad zemlje i pokušala se distancirati od odluke gradskog vijeća u Reykjaviku.

Ipak, kako je najveći grad Islanda u isto vrijeme i dom za polovicu stanovništva, odluka u Reykjaviku na bojkot Izraela vjerojatno će izazvati ekonomski utjecaj iako je teško reći da li ili ne će to biti značajno.

Izraelski izvoz je iznosio 53,7 milijarde dolara u 2014. godini, što znači da je njezin izvoz na Island predstavljaju mršavih 1,1% ukupneg godišnjeg izvoza.

Sve u svemu, čini se da je Izrael mnogo više zabrinut simboličnim utjecajem na bojkot, za razliku od njegovih ekonomskih učinaka, jer se u isto vrijeme aktivno bore protiv nekoliko nedavnih međunarodnih bojkota kao odgovor na izraelske tretman palestinskog naroda, od kojih je najpoznatiji BDS pokret (Bojkot, Reinvestirati, Sankcije).

Zabrinutost zbog rasta pokreta za bojkot su potaknuli Izrael da izglasa zakon koji dopušta deportaciju stranih aktivista, čak i prijetnjama po život aktivistima BDS-a, sa sam Izrael lobira u zakonodavstvima drugih zemljama kako bi se spriječilo da dođe do bojkota.

Izrael se čak udružio sa Facebookom da bi pokušali spriječiti kritike Izraela na društvenim medijima.

Izraelska vlada je reagirala na vijest o bojkotu Reykjavika s oštrim kritikama. Emmanuel Nahshon, izraelski ministar vanjskih poslova, je odgovorio riječima:

“Vulkan mržnje eruptira iz zgrade gradskog vijeća u Reykjaviku. Bez ikakvog razloga i opravdanja, osim čiste mržnje, čujemo pozive na bojkot Izraela. Nadamo se da će se netko na Islandu otrijezniti i zaustaviti sljepoću i jednostranost koja je usmjerena na Izrael, jedinoj demokraciji na Bliskom istoku”.

Neki Islanđani su također kritični u svezi bojkota, uključujući i lokalne odvjetnike koji su izjavili da zabrana izraelske robe krši Islandski ustav. Ostaje nam vidjeti hoće li Izrael poduzeti akciju protiv Islanda, kao rezultat novog bojkota.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: Featured, MEDIJI · Tags: , , , , , , ,