Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Huffington Post: Vrijeme je da SAD smjeste NATO u muzej američke imperije

Huffington Post: Vrijeme je da SAD smjeste NATO u muzej američke imperije

nato-konferencijaSAD mora prestati trošiti stotine milijardi dolara, koje nemaju, na pokušaje stavljanja pod kontrolu cijele Zemljine kugle

Nastojanja Sjedinjenih Država da nametnu svoje interese svima, unakazili su svijet – svaka vojna intervencija Washingtona postala je osnova za još ozbiljniji konflikt, ocijenio je viši suradnik Instituta Katona, bivši specijalni pomoćnik predsjednika SAD Ronalda Reagana, Doug Bandow.

On je u autorskom članku napisanom za “The National Interest” naglasio da oni koji stoje iza propale vanjske politike Sjedinjenih Država, smatraju da bi sve bilo drugačije da Washington samo intervenira češće i odlučnije.

“Po njihovom mišljenju, ukazuje Bendou, problem nije u činjenici da SAD započinje ratove, već u tome što ih ne započinju dovoljno”.

Bandow smatra da se takav pristup temelji na vjerovanju političara da su SAD u stanju riješiti sve svjetske probleme.

“Ako bi neki talentirani ljudi realizirali teoretski sjajne strategije uz potporu nekih odlučnih građana, terorizam bi bio poražen, Islamska država bila bi pobijeđena, Rusija bi postala pokorna, operacija u Iraku ne bi propala, u Siriji bi bio mir, Libija bi bila jedinstvena zemlja, a Kina bi bila pristojnija. Nažalost, iskustvo pokazuje da takvi “ljudi” i “strategije” ne postoje”, nastavlja on.

Istovremeno, Washington vjeruje u ispravnost vojnih intervencija, bez obzira na posljedice koje donosi ta politika, smatra autor. Na takav način, primjerice, rat u Iraku je postao katalizator za krupni međureligijski sukob, koji je doveo do stotina tisuća žrtava iračkih civila, uništavanja kršćanske zajednice, širenja Al-Qaide i Islamske države.

Invazija na Libiju se također završila neuspjehom jer su nakon pada Gadafija pobjedničke snage željele vladati same – nisu im bile potrebne američke okupacijske snage, naglašava Bandow.

Neuspjeh u Siriji u Sjedinjenim Državama se objašnjava činjenicom da je na valsti ostao njen predsjednik Bashar Assad.

“Navodno, da je on bio zbačen i postavljen na njegovo mjesto sirijski Thomas Jefferson ili George Washington – Islamska država se navodno nikad ne bi pojavila. Lijepa priča, samo što se u njoj ne spominje međureligijski sukob koji je izbio, prije svega, u Iraku nakon što su SAD zbacile sekularnu vladu u toj zemlji.

Svrgavanje Assada bi dovelo samo do nove runde borbe za vlast”, opominje Bandow.

Po mišljenju autora, Sjedinjene Države vjeruju da su sve prethodne vojne operacije bile neuspješne, ne zbog loše politike, “već zbog nedostatka ovih ili onih uvjeta”.

Ali, ako prikladni uvjeti nisu postojali u posljednjih 15 godina, zašto očekivati ​​da će postojati u narednih 15, pita se Bandow. Katastrofalno iskustvo Sjedinjenih Država s nasilničkim miješanjem u poslove drugih država ne može se opravdati pričom “što bi bilo, kad bi bilo”.

SAD moraju prestati trošiti stotine milijardi dolara, koje nemaju, na pokušaje stavljanja pod kontrolu cijele Zemljine kugle, rezimira autor članka.

SAD se trebaju baviti vlastitom obranom i sigurnošću svojih građana, a ne zaštitom zemalja koje ne spadaju u sferu američkih interesa, upozorava i kolumnist Huffington Post Bruce Fein.

Nejasno je zašto su Sjedinjene Države preuzele obvezu da šalju svoje vojnike, da štite razne Estonije, Latvije i Litve, dok je realna dužnost američkih vojnika – štititi Amerikance koji plaćaju poreze, za razliku od Estonaca, Letonaca i Litvanaca, smatra Fein.

Prema njegovim riječima, napuštajući NATO – SAD bi značajno smanjile napetost sa Rusijom.

“Nakon toga bi Rusija, vjerojatno, tražila obnovu utjecaja nad svojim susjedima, ali to ne bi trebao brinuti SAD. Sjedinjene Države su tako djelovale više od dva stoljeća“, – piše analitičar.

On napominje da “Monroe-ova doktrina” oba američka kontinenta tretira kao zonu zatvorenu za uplitanje europskih sila.

“Tvrdnja da su sve zemlje jednake, ali da su SAD jednakije od drugih, znači poticanje na rat” – kaže Fein.

Analitičar također primjećuje da će povlačenje iz NATO-a stvoriti temelje za sporazum o smanjenju nuklearnog arsenala Rusije i Sjedinjenih Država. Osim toga, taj potez će omogućiti Washingtonu da se zaštiti od vanjske agresije.

“Vrijeme je da SAD smjeste NATO u muzej, kao eksponat, zajedno s ostalim artefaktima američke imperije” – sažima autor.
 
(fakti.org)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,