Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » AGENT OBAVJEŠTAJNE SLUŽBE MI5: Krvavi napad na sirijsku vojsku “nije bio slučajan”

AGENT OBAVJEŠTAJNE SLUŽBE MI5: Krvavi napad na sirijsku vojsku “nije bio slučajan”

sirija-vojskajpgBivši agent MI5 Annie Machon tvrdi da je Pentagon namjerno ubio 62 sirijska vojnika, tijekom takozvanog “nenamjernog” napada u subotu

Machon je izjavio za “Russia Today” da je SAD posebno ciljao sirijske vojnike koji su bili na ISIS-ovoj bojišnici.

“Rusija ima bolju ljudsku obavještajnu službu na zemlju, jer surađuje, to funkcionira sa sirijskim vlastima. Dakle, oni imaju pristup odgovarajućoj obavještajnoj službi, što je puno bolje nego što Amerikanci imaju, a to uključuje i satelitski nadzor i elektronski nadzor”, Machon tvrdi.

Suradnja s Rusima je “bitna” u Siriji, zbog promjenjive situacije na bojnom polju, što američke snage ne mogu dobiti iz zraka, kao što ne surađuju sa vladom u Damasku. Bez te suradnje, Machon strahuje da će primirje postignuto na obje strane u ponedjeljak posustati bez osiguranja da bi ispunilo svoj glavni cilj.

Komentirajući nedavni napad u kojem je poginulo najmanje 62 sirijska vojnika i ranjenih oko 100 drugih u blizini istočnog grada Deir ez-Zor, na prvoj crti fronte protiv Islamske države (IS, bivši ISIS / ISIL), Machon je dala naslutiti da odluka Washingtona da napadne sirijske snaga je vrlo vjerojatno dobro smišljena.

“Smatram da je pomalo nevjerojatno da su Amerikanci mogli pogoditi taj cilj misleći da je to bio ISIS kada činjenice govore da je ISIS bio u opsadi tog grada. A Sirijske snage već godinama je poznato da se skrivaju u tom gradu. Dakle, vrlo je čudno kada su Amerikanci rekli da je došlo do male greške”, rekla je Machon za RT.

Bivši MI5 agent istaknuo da je ruska uloga u Siriji jasna, dok su američki političari su “podijeljeni” oko svojih ciljeva u Siriji.

“Imamo dio američke vojske koji se stvarno trebaju boriti protiv ISIS-a, govoreći da je to prijetnja cijelom Zapadu. Oni žele surađivati s Rusijom. Ipak, još uvijek postoji taj čudan, politički pristup neokonzervativaca koji se zapravo samo žele riješiti Assada iz drugih strateških razloga, kao što je podržavanje regionalnih američkih saveznika kao što su Katar i Saudijska Arabija na Bliskom istoku”.

Machon se sjetila intervju prošlog mjeseca tijekom kojeg je bivši zamjenik direktora CIA-e Michael Morell rekao novinaru Charlie Roseu da Damask – da također kao i Iran i Rusija – trebaju “platiti veliku cijenu” u broju žrtava u Siriji.

“On, Morell je zagovarao bombardiranje Assada, da ga ne ubiju, da ga uplaše. Pa ja sam zadivljen, ako postoje elementi unutar strukture moći SAD-a koje zapravo idu naprijed … sa ovom vrstom planaa i bombardiranja Assadovih vojnih snaga da ga zaplaše, i da bi također uplašili Ruse, pokušajte shvatiti kakva je to glupa odluka. I oni zapravo to već provode, i to više nije samo popis želja bivšeg direktora CIA-e”, rekla je Machon.

Druga interpretacija razloga američkih napada na sirijske vojne položaje, je da uvjere tzv. “umjerenu oporbu”, koju financira i obučava SAD, da ih Washington i dalje podržava.

“Dakle, ako je doista to bio planirani zračni napad, trebalo je uvjeriti takozvane umjerene grupe, da to ima smisla”, objasnila je.

Ako je to bilo namjerno, Machon kaže da “se Amerikanci igraju vatrom”, jer se takozvani umjereni pobunjenici često pridružuju džihadističkim grupama koje se sa oružjem koje im dostavlja SAD bore protiv istih tih američkih snaga i interesa na terenu.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,