Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » AGENT OBAVJE┼áTAJNE SLU┼ŻBE MI5: Krvavi napad na sirijsku vojsku “nije bio slu─Źajan”

AGENT OBAVJE┼áTAJNE SLU┼ŻBE MI5: Krvavi napad na sirijsku vojsku “nije bio slu─Źajan”

sirija-vojskajpgBiv┼íi agent MI5 Annie Machon tvrdi da je Pentagon namjerno ubio 62 sirijska vojnika, tijekom takozvanog “nenamjernog” napada u subotu

Machon je izjavio za “Russia Today” da je SAD posebno ciljao sirijske vojnike koji su bili na ISIS-ovoj boji┼ínici.

“Rusija ima bolju ljudsku obavje┼ítajnu slu┼żbu na zemlju, jer sura─Ĺuje, to funkcionira sa sirijskim vlastima. Dakle, oni imaju pristup odgovaraju─çoj obavje┼ítajnoj slu┼żbi, ┼íto je puno bolje nego ┼íto Amerikanci imaju, a to uklju─Źuje i satelitski nadzor i elektronski nadzor”, Machon tvrdi.

Suradnja s Rusima je “bitna” u Siriji, zbog promjenjive situacije na bojnom polju, ┼íto ameri─Źke snage ne mogu dobiti iz zraka, kao ┼íto ne sura─Ĺuju sa vladom u Damasku. Bez te suradnje, Machon strahuje da ─çe primirje postignuto na obje strane u ponedjeljak posustati bez osiguranja da bi ispunilo svoj glavni cilj.

Komentiraju─çi nedavni napad u kojem je poginulo najmanje 62 sirijska vojnika i ranjenih oko 100 drugih u blizini isto─Źnog grada Deir ez-Zor, na prvoj crti fronte protiv Islamske dr┼żave (IS, biv┼íi ISIS / ISIL), Machon je dala naslutiti da odluka Washingtona da napadne sirijske snaga je vrlo vjerojatno dobro smi┼íljena.

“Smatram da je pomalo nevjerojatno da su Amerikanci mogli pogoditi taj cilj misle─çi da je to bio ISIS kada ─Źinjenice govore da je ISIS bio u opsadi tog grada. A Sirijske snage ve─ç godinama je poznato da se skrivaju u tom gradu. Dakle, vrlo je ─Źudno kada su Amerikanci rekli da je do┼ílo do male gre┼íke”, rekla je Machon za RT.

Biv┼íi MI5 agent istaknuo da je ruska uloga u Siriji jasna, dok su ameri─Źki politi─Źari su “podijeljeni” oko svojih ciljeva u Siriji.

“Imamo dio ameri─Źke vojske koji se stvarno trebaju boriti protiv ISIS-a, govore─çi da je to prijetnja cijelom Zapadu. Oni ┼żele sura─Ĺivati s Rusijom. Ipak, jo┼í uvijek postoji taj ─Źudan, politi─Źki pristup neokonzervativaca koji se zapravo samo ┼żele rije┼íiti Assada iz drugih strate┼íkih razloga, kao ┼íto je podr┼żavanje regionalnih ameri─Źkih saveznika kao ┼íto su Katar i Saudijska Arabija na Bliskom istoku”.


Machon se sjetila intervju pro┼ílog mjeseca tijekom kojeg je biv┼íi zamjenik direktora CIA-e Michael Morell rekao novinaru Charlie Roseu da Damask – da tako─Ĺer kao i Iran i Rusija – trebaju “platiti veliku cijenu” u broju ┼żrtava u Siriji.

“On, Morell je zagovarao bombardiranje Assada, da ga ne ubiju, da ga upla┼íe. Pa ja sam zadivljen, ako postoje elementi unutar strukture mo─çi SAD-a koje zapravo idu naprijed … sa ovom vrstom planaa i bombardiranja Assadovih vojnih snaga da ga zapla┼íe, i da bi tako─Ĺer upla┼íili Ruse, poku┼íajte shvatiti kakva je to glupa odluka. I oni zapravo to ve─ç provode, i to vi┼íe nije samo popis ┼żelja biv┼íeg direktora CIA-e”, rekla je Machon.

Druga interpretacija razloga ameri─Źkih napada na sirijske vojne polo┼żaje, je da uvjere tzv. “umjerenu oporbu”, koju financira i obu─Źava SAD, da ih Washington i dalje podr┼żava.

“Dakle, ako je doista to bio planirani zra─Źni napad, trebalo je uvjeriti takozvane umjerene grupe, da to ima smisla”, objasnila je.

Ako je to bilo namjerno, Machon ka┼że da “se Amerikanci igraju vatrom”, jer se takozvani umjereni pobunjenici ─Źesto pridru┼żuju d┼żihadisti─Źkim grupama koje se sa oru┼żjem koje im dostavlja SAD bore protiv istih tih ameri─Źkih snaga i interesa na terenu.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,