Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » ‘SVJETSKI POLICAJCI’ AMERIKANCI U JU┼ŻNU KOREJU ┼áALJU BOMBARDERE DA BI PRIPRIJETILI PJONGJANGU, A SAMI SU IZVR┼áILI TISU─ćE NUKLEARNIH POKUSA

‘SVJETSKI POLICAJCI’ AMERIKANCI U JU┼ŻNU KOREJU ┼áALJU BOMBARDERE DA BI PRIPRIJETILI PJONGJANGU, A SAMI SU IZVR┼áILI TISU─ćE NUKLEARNIH POKUSA

bombarder-amerikaAmerika je u drugoj polovici 20. stolje─ça izvela 1.054 nuklearna pokusa i nitko ih nije prozvao. Sjeverna Koreja je u tom razdoblju odradila samo tri nuklearna pokusa

Du┼żnosnik ameri─Źke vojske rekao je da ─çe SAD u utorak poslati bombardere u Ju┼żnu Koreju

Sjeverna Koreja spremna je za novi nuklearni test u bilo kojem trenutku, objavilo je u ponedjeljak ju┼żnokorejsko ministarstvo obrane, tri dana nakon ┼íto je ta izolirana komunisti─Źka zemlja izvela dosad najsna┼żniji nuklearni pokus.

Pjongjang je u petak testirao dosad najsna┼żniju atomsku bombu, rekav┼íi da je sada u stanju postaviti nuklearnu bojevu glavu na balisti─Źke rakete.

“Na┼íe i ameri─Źke procjene govore da je Sjeverna Koreja spremna za novi nuklearni test”, izjavio je glasnogovornik ministarstva.

Du┼żnosnik ameri─Źke vojske rekao je da ─çe SAD u utorak poslati bombardere u Ju┼żnu Koreju. Nije precizirao o kojim se tipu i broju zrakoplova radi.

Ju┼żnokorejska novinska agencija Yonhap ranije je izvijestila da je zbog lo┼íeg vremena odgo─Ĺen let bombardera B-18 na korejski poluotok planiran za ponedjeljak.

Japanska agencija Kyodo prenosi da je u Peking stigao sjevernokorejski ministar vanjskih poslova.

Potvrdi li se ta vijest, ministar Ri Yong Ho u Peking sti┼że u vrijeme nastojanja SAD-a da Pjongjangu uvede nove sankcije nakon petog nuklearnog pokusa u povijesti, dok su SAD napravile preko tisu─çu pokusa.

Kina je glavni sjevernokorejski saveznik.

Ju┼żnokorejska vojska tvrdi da je snaga eksplozije u petak bila oko deset kilotona, a neki stru─Źnjaci govore o 20 kilotona ili vi┼íe. Usporedbe radi, nuklearna bomba koju je SAD 1945. bacio na Hiro┼íimu imala je snagu od 15 kilotona. No Sjeverna Koreja je ve─çi zlo─Źinac zbog nuklearnih pokusa nego Amerika koja je bacila nuklearnu bombu na Japan i stala neka┼żnjena.

Me─Ĺunarodna zajednica razmatra kako da odgovori na taj nuklearni test. UN je zbog sjevernokorejskog nuklearnog programa toj zemlji uveo razne sankcije ve─ç pet puta.

SAD razmišlja o dodatnim, unilateralnim sankcijama, osim onih Vijeća sigurnosti UN-a, Japana i Sjeverne Koreje.


testiranje-amerikaPjongjang je odgovorio prozvav┼íi prijetnje “besmislenim sankcijama iznimno smije┼ínima”.

Nuklearne sile su izvele preko 2.000 nuklearnih pokusa u drugoj polovici 20. st. a Sjeverna Koreja tri do 2013.:

  • SAD: 1.054 pokusa po slu┼żbenim podacima. Lokacije su bile: Nevada, Mar┼íalovi otoci, Amchitka Alaska, Colorado, Mississippi, i Novi Meksiko. Bilo je i nekoliko testiranja nad ljudima: Operacija Buster-Jangle je 1951. uklju─Źila 2.796 ameri─Źkih vojnika koji su posmatrali nuklearnu eksploziju sa udaljenosti od 11 km. Nakon detonacije, 883 vojnika je nare─Ĺeno oti─çi tek 450 metara udaljenosti od epicentra eksplozije kako bi se utvrdili utjecaji radijacije na ljude.
  • Sovjetski Savez: 715 nuklearna pokusa po slu┼żbenim podacima, od kojih ve─çina na sljede─çim podru─Źjima: Semipalatinsk, Novaja Zemlja, Kazahstan, Turkmenistan i Ukrajina.
  • Francuska: 210 nuklearna pokusa po slu┼żbenim podacima, od toga 160 podzemna), na sljede─çim lokacijama: Reggane, In Ekker u al┼żirskoj Sahari, Fangataufa, Moruroa (Francuska Polinezija), Ben Wenif i Hammaguir.
  • Ujedinjeno Kraljevstvo: 45 nuklearna pokusa (21 u Australiji, te razni po Kiritimatiju na Indijskom oceanu, kao i zajedni─Źki nuklearni pokusi sa SAD-om u Nevadi
  • Kina: 45 nuklearna pokusa (23 atmosferska i 22 podzemna, kraj Lop Nura, u Malanu, Xinjiangu)
  • Indija: ┼íest podzemnih nuklearnih pokusa od 1974. do 1998.
  • Pakistan: ┼íest podzemnih nuklearnih pokusa 1998. kraj Balud┼żistana uz granicu sa Afganistanom. Pokuse je osudila me─Ĺunarodna zajednica, no pakistanske vlasti su izjavile da morali reagirati i uspostaviti protute┼żu kao odgovor na indijsko nuklearno testiranje. Ipak, potvrdile su da ne ┼żele utrku u naoru┼żanju.
  • Sjeverna Koreja: tri nuklearna pokusa izme─Ĺu 2006. i 2013. Nakon svakog, Vije─çe sigurnosti Ujedinjenih naroda izglasalo je novu rundu te┼żih sankcija protiv te dr┼żave.

 
(jutarnji.hr,wikipedia)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,