Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » ‘SVJETSKI POLICAJCI’ AMERIKANCI U JUŽNU KOREJU ŠALJU BOMBARDERE DA BI PRIPRIJETILI PJONGJANGU, A SAMI SU IZVRŠILI TISUĆE NUKLEARNIH POKUSA

‘SVJETSKI POLICAJCI’ AMERIKANCI U JUŽNU KOREJU ŠALJU BOMBARDERE DA BI PRIPRIJETILI PJONGJANGU, A SAMI SU IZVRŠILI TISUĆE NUKLEARNIH POKUSA

bombarder-amerikaAmerika je u drugoj polovici 20. stoljeća izvela 1.054 nuklearna pokusa i nitko ih nije prozvao. Sjeverna Koreja je u tom razdoblju odradila samo tri nuklearna pokusa

Dužnosnik američke vojske rekao je da će SAD u utorak poslati bombardere u Južnu Koreju

Sjeverna Koreja spremna je za novi nuklearni test u bilo kojem trenutku, objavilo je u ponedjeljak južnokorejsko ministarstvo obrane, tri dana nakon što je ta izolirana komunistička zemlja izvela dosad najsnažniji nuklearni pokus.

Pjongjang je u petak testirao dosad najsnažniju atomsku bombu, rekavši da je sada u stanju postaviti nuklearnu bojevu glavu na balističke rakete.

“Naše i američke procjene govore da je Sjeverna Koreja spremna za novi nuklearni test”, izjavio je glasnogovornik ministarstva.

Dužnosnik američke vojske rekao je da će SAD u utorak poslati bombardere u Južnu Koreju. Nije precizirao o kojim se tipu i broju zrakoplova radi.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap ranije je izvijestila da je zbog lošeg vremena odgođen let bombardera B-18 na korejski poluotok planiran za ponedjeljak.

Japanska agencija Kyodo prenosi da je u Peking stigao sjevernokorejski ministar vanjskih poslova.

Potvrdi li se ta vijest, ministar Ri Yong Ho u Peking stiže u vrijeme nastojanja SAD-a da Pjongjangu uvede nove sankcije nakon petog nuklearnog pokusa u povijesti, dok su SAD napravile preko tisuću pokusa.

Kina je glavni sjevernokorejski saveznik.

Južnokorejska vojska tvrdi da je snaga eksplozije u petak bila oko deset kilotona, a neki stručnjaci govore o 20 kilotona ili više. Usporedbe radi, nuklearna bomba koju je SAD 1945. bacio na Hirošimu imala je snagu od 15 kilotona. No Sjeverna Koreja je veći zločinac zbog nuklearnih pokusa nego Amerika koja je bacila nuklearnu bombu na Japan i stala nekažnjena.

Međunarodna zajednica razmatra kako da odgovori na taj nuklearni test. UN je zbog sjevernokorejskog nuklearnog programa toj zemlji uveo razne sankcije već pet puta.

SAD razmišlja o dodatnim, unilateralnim sankcijama, osim onih Vijeća sigurnosti UN-a, Japana i Sjeverne Koreje.

testiranje-amerikaPjongjang je odgovorio prozvavši prijetnje “besmislenim sankcijama iznimno smiješnima”.

Nuklearne sile su izvele preko 2.000 nuklearnih pokusa u drugoj polovici 20. st. a Sjeverna Koreja tri do 2013.:

  • SAD: 1.054 pokusa po službenim podacima. Lokacije su bile: Nevada, Maršalovi otoci, Amchitka Alaska, Colorado, Mississippi, i Novi Meksiko. Bilo je i nekoliko testiranja nad ljudima: Operacija Buster-Jangle je 1951. uključila 2.796 američkih vojnika koji su posmatrali nuklearnu eksploziju sa udaljenosti od 11 km. Nakon detonacije, 883 vojnika je naređeno otići tek 450 metara udaljenosti od epicentra eksplozije kako bi se utvrdili utjecaji radijacije na ljude.
  • Sovjetski Savez: 715 nuklearna pokusa po službenim podacima, od kojih većina na sljedećim područjima: Semipalatinsk, Novaja Zemlja, Kazahstan, Turkmenistan i Ukrajina.
  • Francuska: 210 nuklearna pokusa po službenim podacima, od toga 160 podzemna), na sljedećim lokacijama: Reggane, In Ekker u alžirskoj Sahari, Fangataufa, Moruroa (Francuska Polinezija), Ben Wenif i Hammaguir.
  • Ujedinjeno Kraljevstvo: 45 nuklearna pokusa (21 u Australiji, te razni po Kiritimatiju na Indijskom oceanu, kao i zajednički nuklearni pokusi sa SAD-om u Nevadi
  • Kina: 45 nuklearna pokusa (23 atmosferska i 22 podzemna, kraj Lop Nura, u Malanu, Xinjiangu)
  • Indija: šest podzemnih nuklearnih pokusa od 1974. do 1998.
  • Pakistan: šest podzemnih nuklearnih pokusa 1998. kraj Baludžistana uz granicu sa Afganistanom. Pokuse je osudila međunarodna zajednica, no pakistanske vlasti su izjavile da morali reagirati i uspostaviti protutežu kao odgovor na indijsko nuklearno testiranje. Ipak, potvrdile su da ne žele utrku u naoružanju.
  • Sjeverna Koreja: tri nuklearna pokusa između 2006. i 2013. Nakon svakog, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda izglasalo je novu rundu težih sankcija protiv te države.

 
(jutarnji.hr,wikipedia)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,