Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » The National Interest: Amerika ima najmo─çniju vojnu ma┼íinu u povijesti, ali ne mo┼że dobiti rat

The National Interest: Amerika ima najmo─çniju vojnu ma┼íinu u povijesti, ali ne mo┼że dobiti rat

amerika-rat“─îAK SE I USPJE┼áNE AMERI─îKE OPERACIJE – POPUT ONE U LIBIJI – PRETVARAJU U KATASTROFU”

Sjedinjene Dr┼żave nisu u stanju dobiti ni jedan rat iako su najmo─çnija vojna ma┼íinerija u cijeloj povijesti ─Źovje─Źanstva – ocijenio je britanski komentator Fredi Gray.

U─Źinio je to u tekstu “Vene superiornost Europe, Velike Britanije i Amerike” koji je objavljen u ameri─Źkom listu The National Interest .

Gray u istom tekstu dodaje: “─îak i operacije u drugim zemljama, koje su nesumnjivo uspje┼íne za same SAD, kao ┼íto je bilo u Libiji 2011-te, na kraju se pretvore u katastrofu”.

Gray iz ovoga izvla─Źi zaklju─Źak da se “vijek dominacije Sjedinjenih Dr┼żava na svjetskoj areni – bar u dosada┼ínjem vidu – primi─Źe svom kraju. Monopolarni moment, koji je nastupio po okon─Źanju Hladnog rata, zamijenio je post-polarni svjetski poredak u kojem ni┼íta nije onako kako izgleda.”

Po njegovoj procjeni, SAD su sebi prisvojile ulogu svjetskog ┼żandarma, ali iz toga ni┼íta dobro nije iza┼ílo:

“Kada Amerika objavi da joj je cilj da ┼íiri slobodu, bogatstvo i sigurnost – to se zavr┼íava smanjivanjem razine sloboda, prosperiteta i sigurnosti”.


Autor teksta “Vene superiornost Europe, Velike Britanije i Amerike” ukazuje da je Kina gigant, koji pove─çava svoju mo─ç, ali d┼żin ─Źije su me─Ĺunarodne ambicije “zagonetne i zakukuljene”.

Gray navodi da Rusiju ─Źesto progla┼íavaju za “dr┼żavu u slabljenju”, pa nagla┼íava: “Unato─Ź svemu, ona svoje strate┼íke ciljeve dosti┼że, ─Źak i tamo gdje druge svjetske sile do┼żivljavaju krah”.

Britanac je uvjeren da “meka sila” Kremlja danas ima potencijal kakav nije imala tijekom posljednjih 30 godina.

On jo┼í jednom “o─Źitom konstantom” aktualne me─Ĺunarodne situacije smatra “zalazak Europe”:

“Europska unija je paralizirana dugovima i pre┼żivljava ozbiljnu politi─Źku krizu. Njen izraz je odluka Londona da se odvoji od EU. Iako je druga najve─ça ekonomska sila u svijetu, EU se i dalje gotovo potpuno oslanja na dobru volju i vojnu mo─ç SAD”.

Gray – sli─Źno Donald Trumpu – smatra da bi EU trebao biti zahvalnija SAD ┼íto su na sebe preuzele lavovski dio financijskih obveza prema NATO.

Prema njegovim rije─Źima, Sjedinjenim Dr┼żavama ne bi previ┼íe smetali “nezahvalni saveznici” u NATO-u da njihova vode─ça uloga u svijetu nije dovedena u pitanje.
 

 
(fakti.org)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,