Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Summit G20: Kina sprema tektonske financijske promjene

Summit G20: Kina sprema tektonske financijske promjene

kina-summir-g20Od summita G20 koji se u nedjelju i ponedjeljak održava u Kini ne treba očekivati ​​jasne poruke i realne odluke koje će stabilizirati gospodarske i bilateralne odnose u svijetu

Summit je svakako najznačajniji za Kinu, koja ima priliku pokazati koliko je moćna i učvrstiti svoje veze s Rusijom i Indijom.

Ako je suditi prema nekim ranijim analizama, od svih dosadašnjih dogovora na summitima realizirano je tek 1,5 posto, ali ovo je prilika da se sretnu lideri zemalja i razgovaraju o aktualnim temama oči u oči.

Kina je uložila mnogo više u organizaciju summita nego prethodni domaćini i da ima ambiciju da se u G20 uključe zemlje u razvoju.

Kina želi sebe prikazati kao veliku, čak i vodeću silu, ali i nametnuti ekonomske teme. “Ona želi provjereno savezništvo s Rusijom ali i sa Indijom. Dakle, Kina će poslati nekoliko poruka, ali u ekonomskoj sferi kako bi ublažila napetosti, a tenzije ne odgovaraju zemljama koje se razvijaju”, navodi se.

Ovaj summit je uvertira sa susret grupe BRIKS sredinom listopada.

U ekonomske relacije u svijetu moraju se uključiti treće zemlje, na čemu inzistira Kina, a poslije summita vidjet će se da li će u tome i uspjeti.

U tijeku je restrukturiranje financijskog sustava u kojem će Rusija i Kina prijeći na potpuno odvojen bankarski sustav.

Kina bi trebalo krajem mjeseca testirati taj softver, što će biti veliki udar za zapadni financijski sustav.

“Zapad živi od tuđih para, jer kontrolira financijski sustav i tehnologiju financijskog sustava. Samo u londonskoj burzi je dnevna trgovina novcem je 2.200 milijardi dolara, da dobijete jedan posto, možete lijepo živjeti.


S novim platnim sustavom to se gubi, to su dnevno stotine milijuna. Kina će pokušati to predstaviti kao gotovu stvar koja se ne može spriječiti”.

To su tektonske promjene i bit će zanimljiva demonstracija tih promjena, a ne odluke koje budu donesene.

Zvijezde ovog summita bit će svakako Xi Jinping, kineski predsjednik, i uz njega čelnici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Barack Obama.

Sa liderom Amerike bit će prijateljskih susreta, pošto je to odlazeća administracija, pa ne treba očekivati ​​ključne dogovore.

“Važan susret bit će između Putina i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i Putina i britanske premijerke Therese May”, podsjećajući da je London bio šampion antiruske politike ali da je ekonomski uvijek surađivao s njom, za razliku od EU, koja je na gubitku u ekonomskoj razmjeni s Rusijom.

Važno je egipatsko prisustvo zbog razgovora o Siriji jer ta zemlja ima infrastrukturu koja bi mogla pomoći u okončanju sukoba.

“SAD više nisu u poziciji da diktiraju situaciju na Bliskom istoku i, koliko znam, svjesne su da su izgubile dominantnu ulogu, ali žele održati prisustvo. Međutim, to ne mogu bez suradnje s Rusijom, i to im je jasno. Koliko vidimo, Rusija nije protiv, ona želi pomoći da Amerika bude prisutna”.

Kina je od proizvodnje kemijskih olovaka, ručnika i majica postala zemlja novih tehnologija koja će u narednih 50 godina uz Rusiju i SAD biti vodeća svjetska sila i na čijem će dogovoru počivati ​​novi svjetski poredak, kažu geopolitičari.
 
(sputniknews.com)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,