Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » POSRAMILI MONSANTO: Indijski poljoprivrednici razotkrili mit koji kaže da će GMO nahraniti svijet i iskorijeniti glad!

POSRAMILI MONSANTO: Indijski poljoprivrednici razotkrili mit koji kaže da će GMO nahraniti svijet i iskorijeniti glad!

gmo-indijaIndijski farmeri su oborili svjetski rekord po rastu obilne količine organske riže i drugih osnovnih prehrambenih namirnica, bez pomoći GMO-a – razotkrivajući mit koji kaže da su genetski modificirani organizmi jedini način da se okonča glad u svijetu

Poljoprivrednici u Indiji, u najsiromašnijoj državnoj pokrajni Bihar su posramili Monsantov, milijarde dolara vrijedan herbicid imajući jedan od najvećih prinosa ikada – nevjerojatnih 22,4 tone riže na samo jednom hektaru zemlje.

Prinosi usjeva koji ostvaruju indijski farmeri su jednostavno fenomenalni i postignuti su korištenjem prastarih, ali jednostavnih tehnika rasta kao što su korištenje domaćeg gnoja i nekorištenjem herbicida.

Poljoprivrednici u Indiji su potukli dugo držani rekord s ovom tehnikom organskog rasta. Jedan kineski poljoprivredni znanstvenik, Yuan Longping, uzgojio je 19.4 tona riže, ali indijski seljaci su ga potukli sa svojih 22,4 tona prinosa.

Znanstvenici koje financira Svjetska banka u Međunarodnm institutu za proučavanje riže na Filipinima su potučeni, zajedno s prinosima genetski modificiranih usjeva multi-nacionalnih društava u SAD-u i u Europi.

Sumant Kumar i mnogi njegovi prijatelji u susjednim selima pokrajne Bihar, poznate najsiromašnija pokrajna u Indiji, morali je dokazati svoje nevjerojatne rezultate stručnjacima Sveučilišta, koji su ih optužli za varanje sustava.

Kumar je svoj uspjeh bazirao na SRI-u, pristupu u razvoju usjeva koji se razvio u Francuskoj u 1960-ih za vrijeme oskudice sjemena. SRI Sustav (System of Rice Intensification) ima za cilj proizvesti više od manje – i tako je napravio.

Kumar je stavio sljedeće elemente u praksu da bi dobio zrna riže toliko velika da je šokirao domaće poljoprivrednike i stručnjake:

1. Sadnice su transplantirane u mladoj dobi, u obliku pojedinačnih sjemenki, umjesto u skupinama.
2. Širi razmak biljaka je provedena pomoću kvadratnog uzorka.
3. Tlo koje se koristi je vlažno, ali ne i potopljeno, kao u tradicionalnom uzgoju riže.
4. Samo organska gnojiva se koriste.
5. Prakticira se rotacija sjemena.

Ove tehnike omogućuju poljoprivrednicima da posade više na manje površina i dobiju veći prinos, i sve to bez pribjegavanja više cijene, naknade za GM sjeme ili korištenje herbicida na bazi glifosata.

SRI tehnika također drastično smanjuje ovisnost seljaka o vanjskom, industrijskom faktoru, a također im omogućava da se prilagode svojim lokalnim klimatskim uvjetima i specifičnim poljoprivrednim izazovima.

Kumarov uspjeh nije jednokratan, ili ograničen na jednog seljaka. Njegovi prijatelji u selu Darveshpura su svi zabilježili preko 17 tona riže po hektaru, i mnogi drugi u lokalnim selima su udvostručili svoje uobičajene prinose u posljednjih nekoliko godina.

Sa obaranjem rekorda u prinosu, Kumar i njegove kolege su razbili ciklus siromaštva, ovisnosti o biotehnološkim tvrtkama, te pružili organsku, zdravu hranu tisućama ljudi.

Inspiriran Kumarovim uspjehom, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Joseph Stiglitz je posjetio okrug Nalanda i prepoznao potencijal ove metode organskog uzgoja, govoreći seljanima da su “bolji od znanstvenika.”

Uz sve to, “indijski seljaci su mnogo bolji nego znanstvenici biotehnologije”, koji su prodali svijet laž da “ne mogu nahraniti mase bez Monsanta, njegovog patentiranog sjemena i najprodavanijih kemikalija.”

Kumar je samo pokazao da se svijet može sam nahraniti vrlo dobro, hvala na pitanju – organski.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , ,