Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Chomsky: Obama ozna─Źio po─Źetak nove ere me─Ĺunarodnog terorizma

Chomsky: Obama ozna─Źio po─Źetak nove ere me─Ĺunarodnog terorizma

chomsky-intervjuAmeri─Źki lingvist i filozof Noam Chomsky smatra da Obama na Bliskom istoku ostavlja globaliziranom rat dronovima koji je ozna─Źio po─Źetak nove ere me─Ĺunarodnog terorizma

Ameri─Źki lingvista i filozof Noam Chomsky smatra da su pojedine zapadne zemlje svojom politikom izazvale izbjegli─Źki val u regiji, a me─Ĺu njima su Sjedinjene Dr┼żave, Velika Britanija i druge europske zemlje, prenosi “Deutsche Welle”

Chomsky je u intervjuu za “kantara”, portal “Deutsche Wellea” koji se bavi dijalogom s islamskim svijetom, podsjetio da migranti prete┼żno potje─Źu s Bliskog istoka, ali i iz Afrike, gdje Europa ima svoju dugu pri─Źu.

“Posljednja stolje─ça su bila obilje┼żena iskori┼ítavanjem i plja─Źkanjem afri─Źkog kontinenta. Posljedice se osje─çaju sve do danas i spadaju u uzroke bijega mnogih Afrikanaca u Europu”, navodi on.

Na Bliskom istoku su, dodaje, brojni razlozi doveli do izbjegli─Źkog vala koji traje, a jedan od va┼żnijih je ameri─Źka i britanska invazija na Irak, koja je, ka┼że, potpuno razorila dr┼żavu.

“Ira─Źani i dalje bje┼że iz svoje zemlje pred sekta┼íkim sukobom koji prije invazije na taj na─Źin nije postojao. Kada se sve to bolje promotri, onda se vidi da postoje odre─Ĺene dr┼żave koje su svojom politikom izazvale izbjegli─Źki val u regiji – a me─Ĺu tim dr┼żavama su SAD, Velika Britanija i druge europske zemlje”, obja┼ínjava ameri─Źki lingvist.


Na pitanje ┼íto na Bliskom istoku ostaje iza ameri─Źkog predsjednika Baracka Obame, kome se uskoro zavr┼íava mandat, Chomsky odgovara da je pozitivno u njegovoj vladavini to ┼íto nije upotrebljavao ekstremno nasilje i agresiju, kao ┼íto je njegov prethodnik u─Źinio zlonamjernom invazijom Iraka, “najve─çim zlo─Źinom ovog stolje─ça”.

“S druge strane, dogovor koji je sklopljen s Iranom mora se pozitivno ocijeniti. To se moglo mnogo ranije desiti. Ipak mislim da je bolje imati sporazum nego nemati ga nikako”, ukazuje Chomsky.

On, me─Ĺutim, ka┼że i da Obama na Bliskom istoku ostavlja globalizirani rat dronovima koji je ozna─Źio po─Źetak nove ere me─Ĺunarodnog terorizma.

“Mislim da ─çe se to ra┼íiriti. Ne─çe se ra┼íiriti samo tehnologija dronova ve─ç ─çe se pokazati da je ona upotrebljiva za akcije raznih teroristi─Źkih grupacija”, upozorava poznati lingvist i filozof.

Chomsky, tako─Ĺer, primje─çuje da je u slu─Źaju “arapskog prolje─ça” Obama, isto kao i njegovi saveznici, najprije podr┼żavao postoje─çe diktature dokle god je mogao, a da je poslije tih prevrata napravljeno sve da se ponovno uspostavi stari sustav.
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,