Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, ZDRAVLJE I MEDICINA » ZA┼áTO HRVATI TOLIKO OBOLJEVAJU OD RAKA: Kod Hrvatice prona┼íli najvi┼íu razinu Monsantovog glifosata u Europi

ZAŠTO HRVATI TOLIKO OBOLJEVAJU OD RAKA: Kod Hrvatice pronašli najvišu razinu Monsantovog glifosata u Europi

monsanto-parnicaNajgore je bilo na Malti gdje je Monsantov glifosat prona─Ĺen kod 90% ispitanih, a najbla┼że u Bugarskoj s 10% pozitivnih, dok je glifosat prona─Ĺen kod 70% Nijemaca. Najvi┼íu razinu prona┼íli su kod ispitanice iz Hrvatske

Najozlogla┼íenija GMO multinacionalka uhva─çena u la┼żiranju zarade za svoj opasni otrov glifosat, kojim je zatrovana i Hrvatska.

Neimenovani biv┼íi vode─çi financijski menad┼żer Monsanta dobio je 22,5 milijuna dolara nagrade zato ┼íto je otkrio knjigovodstvene nepravilnosti tog multinacionalnog poljoprivredno-kemijskog koncerna.

Ameri─Źka agencija za nadzor burzovnog poslovanja Monsantu je odrapila kaznu od 80 milijuna dolara, te ─çe iz te nov─Źane mase biti ispla─çena i nagrada zvi┼żda─Źu. Ispostavilo se da je Monsantno od 2009. do 2011. pogre┼íno prikazivao promet i cijene za svoj proizvod Roundup, tzv totalni herbicid ─Źija je glavna djelatna tvar glifosat.

Posljedica otkri─ça ovog zvi┼żda─Źa bila je, osim kazne odre─Ĺene u velja─Źi, bile su i kazne od 33.000 do 50.000 dolara za trojicu menad┼żera, kao i odredba da direktor tvrtke Hugh Grant mora vratiti 3,2 milijuna dolara premija ispla─çenih uslijed prikazane previsoke zarade, dok dok ┼íef financija Carl Casale mora vratiti 730.000 dolara.

┼áto se glifosata ti─Źe, unato─Ź godinama sve brojnijih dokaza da najpopularniji herbicid na svijetu uzrokuje brojne te┼íke bolesti kod ljudi, Europska komisija nedavno je jo┼í jednom odlu─Źila ne zabraniti ga. Hrvatska vlada je pritom jedna od rijetkih koja je u tome podr┼żava.

Rak, Alzheimerova bolest, ALS…, popis nekih od najte┼żih bolesti je podu┼żi. Ipak, EK je o zabrani glifosata, kod nas poznatog kao cidokor ili roundup, trebala odlu─Źiti jo┼í 2012., da bi to odgodila za 2015. Monsanto je glifosat patentirao 1970., a kompanija je svjetski (ne)slavna i po DDT-u, agentu orange iz rata u Vijetnamu i sl. Glifosata se godi┼ínje proizvede 650.000 tona, vi┼íe nego svih ostalih svjetskih herbicida skupa, a to je biznis od 6,5 milijardi dolara godi┼ínje.

Svoje brzo ┼íirenje svjetskim tr┼żi┼ítem zahvaljuje tome ┼íto su mnoge GMO poljoprivredne kulture prilago─Ĺene tako da budu otporne ba┼í na njega. Koliko glifosata unosimo u tijelo kroz hranu, pokazuje istra┼żivanje iz 2013. koje je za Friends of the Earth (FoE) proveo Medicinski laboratorij u Bremenu nad gra─Ĺanima 18 ─Źlanica EU.

Glifosat je otkriven u urinu ─Źak 40% stanovnika Hrvatske, i to u koncentracijama izme─Ĺu pet i 20 puta vi┼íima od onih koje su dopu┼ítene za pitku vodu. Najgore je bilo na Malti gdje je glifosat prona─Ĺen kod 90% ispitanih, a najbla┼że u Bugarskoj s 10% pozitivnih, dok je glifosat prona─Ĺen kod 70% Nijemaca. Najvi┼íu razinu prona┼íli su kod ispitanice iz Hrvatske.

Analizirali su samo stanovnike gradova, a to je zna─Źilo da su u sebi imali glifosat ne zbog rada s njim u poljoprivredi, nego unosom kroz hranu i vodu, te zbog primjene glifosata u gradskim parkovima. Express je prije tri godine me─Ĺu prvima pisao o tome.

Tada je Eugen Vukovi─ç iz Zelene akcije, hrvatske podru─Źnice FoE, objasnio da je glifosat tako sna┼żan herbicid da ubija i korov i biljku koju ┼żelimo uzgojiti pa se upotrebljava prije ili nakon sijanja te ostaje u tlu. Jo┼í je gore, rekao je, ┼íto ga koriste i pri berbi, kako bi se biljke posu┼íile, a pokupe plodovi na kojima ostaje herbicid. Najogor─Źenija bitka protiv glifosata danas se vodi u Argentini.

Kriza u toj zemlji iz 1990. dovela je do ┼íirenja GMO soje kojom je do 2009. zasijana ─Źak polovica obradivog tla. A to je bilo poprskano s 200 milijuna litara glifosata. Zaredali su izvje┼ítaji o skoku spontanih poba─Źaja, karcinomu i deformiteta novoro─Ĺen─Źadi kod lokalnih poljoprivrednika, ┼íto je u studijama iz 2009. i 2010. dokazivao Andres Carrasco, direktor Laboratorija za molekularnu embriologiju Sveu─Źili┼íta u Buenos Airesu.

Poslije toga Ministarstvo obrane, koje je farmerima iznajmljivalo oranice za uzgoj GMO soje, njezin uzgoj zabranilo je na svojem zemlji┼ítu. EK je primjenu glifosata dopustila 2002. Od tada je nekoliko znanstvenika, prvenstveno iz V. Britanije i Brazila, ustvrdilo da su studije po kojima su glifosat odobrili, bile la┼żirane.

Express je 2013. do┼íao do radnog dokumenta EK iz 2002. iz postupka kojim je glifosat odobren te nam je tada toksikologinja Tihomira Gojmerac objasnila da je naru─Źitelj svih tih istra┼żivanja bio sam Monsanto. “Dok smo i┼í─Źitavali dokumente FAO, EK i sl., kod citata smo nailazili samo na nepoznate znanstvenike. Poslije smo vidjeli da su sva ta istra┼żivanja bila naru─Źena.

Osim toga, oni nisu istra┼żivali nesmrtonosne doze, upravo one koje su morali, koje mogu do─çi u organizam ljudi u duljem periodu izlo┼żenosti, nego samo utjecaj visokih doza, u kra─çem vremenu i ja─Źeg utjecaja. Ja to mogu re─çi sad kad sam u mirovini”, komentirala je.

Dok je još bila na Hrvatskom veterinarskom institutu, ona je 2010. s kolegama dokazala visoke razine atrazina u vodotocima u Turopolju, a to je dovelo do zabrane te kemikalije srodne glifosatu.

Britanska organizacija Earth open source i istra┼żiva─Źi iz Argentine, Brazila, SAD-a i Francuske, godinama optu┼żuju EK i ESA da od 2002. znaju da glifosat uzrokuje deformacije na embrijima kod pokusnih ┼żivotinja, kao i to da proizvo─Ĺa─Źi od 1993. znaju da ve─ç u malim dozama uzrokuje probleme s unutarnjim organima.┬áUnato─Ź tome, Op─ça uprava za zdravlje i potro┼ía─Źe glifosat je odobrila 2002. A dokazi su se samo gomilali.

Francuski znanstvenici objavili su 2005. u ─Źasopisu ameri─Źkog Nacionalnog instituta za znanosti okoli┼ínog zdravlja studiju o tome da glifosat uzrokuje odumiranje ljudske placente, a 2012. da ubija i embrij.┬áAmeri─Źki nezavisni znanstvenici s MIT-a 2013. su studijom dokazali da Monsantov Roundup (glifosat) uzrokuje Parkinsonovu i Alzheimerovu bolest, rak, autizam, ALS, ADHD, neplodnost, poreme─çaje serotonina i mno┼ítvo drugih zdravstvenih problema.

Monsanto je tvrdio da je glifosat ÔÇťsiguran i ne┼íkodljiv poput aspirinaÔÇŁ. No protiv sli─Źne tvrdnje Monsanta da je glifosat ne┼íkodljiv poput kuhinjske soli, javni tu┼żitelj dr┼żave New York 1996. je ─Źak dobio i sudski postupak.
 
(express.hr)

Filed under: Featured, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , ,