Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Papa Franjo izjavio svojim sljedbenicima: ‘Potvrda evolucije i Velikog praska je stvarna i istinita’

Papa Franjo izjavio svojim sljedbenicima: ‘Potvrda evolucije i Velikog praska je stvarna i istinita’

papa-dijeteDa li je ovo evolucija papa Franje? Nedugo nakon njegove podrške gay pravima, milijuni katolika širom svijeta su u ponovo u šoku nakon što je Frano izašao u javnost u svezi teorije evolucije

Prema članku u listu The Independentu pod nazivom “Franjo proglašava evolucija i teorija Velikog praska istinom, i da Bog nije mađioničar s čarobnim štapićem”: Teorije evolucije i Velikog praska su istinite, a Bog nije mađioničar sa čarobnim štapićem”, izjavio je papa Franjo.

Govoreći na Papinskoj akademiji znanosti, Papa je napravio istup komentarima sa kojima će, stručnjaci kažu, stati na kraj “Pseudo teorijama” kreacionizma i inteligentnog dizajna, a sa kojima se nije slagao njegov prethodnik, Benedikt XVI.

Franjo je objasnio da su obje znanstvene teorije nisu nekompatibile s postojanjem stvoritelja – argumentirajući zapravo da one njega i trebaju.

“Kada čitamo o stvaranju u Postanku, riskiramo zamišljajući Boga kao mađioničara, sa čarobnim štapićem koji može učiniti sve. Ali to nije tako”, rekao je Francis.

On je dodao: “On je stvorio ljudska bića i pustio ih je da se razvijaju u skladu s internim zakonima koje je dao svakome, da bi mogli doći doći do svojeg ispunjenja.”

“Veliki prasak, koja danas držimo da je početak svemira, ne proturječi intervenciji božanskog stvoritelja, već ga radije uključuje u tu teoriju.”

“Evolucija u prirodi nije u suprotnosti s pojmom stvaranja, jer evolucija zahtijeva stvaranje bića koja se razvijaju.”

Katolička crkva dugo ima reputaciju anti-znanstvena, najpoznatija po tome kada se Galileo suočio sa inkvizicijom i bio prisiljen povući svoju “heretičku” teoriju da se Zemlja okreće oko Sunca

No, Franjini komentari su više u skladu s progresivnim radom pape Pio XII, koji je otvorio vrata ideji evolucije i aktivno pozdravio teoriju Velikog praska.

Godine 1996., Ivan Pavao II je otišao korak dalje i predložio da je evolucija “više od hipoteze” i “učinkovito dokazana činjenica”.

Ipak, u novije vrijeme, Benedikt XVI i njegovi bliski savjetnici navodno su podržali ideju da inteligentni dizajn podupire evoluciju – ideju da je prirodna selekcija dovoljna da objasni složenost svijeta.

U 2005. godini, njegov bliski suradnik kardinal Schoenborn napisao je članak u kojem govori: “Evolucija u smislu zajedničkog podrijetla može biti istina, ali evolucija u neo-Darwinovom smislu – kao nevođen i neplanirani proces – to nije”.

Giovanni Bignami, profesor i predsjednik talijanskog Nacionalnog instituta za astrofiziku, rekao je talijanskoj novinskoj agenciji Adnkronos: “Izjava Pape je značajna. Mi smo izravni potomci Velikog praska koji je stvorio svemir. Evolucija je došla iz stvorenja.”

Giulio Giorello, profesor filozofije znanosti na milanskom sveučilištu degli Studi, izjavio je novinarima kako vjeruje da Franjo “pokušava smanjiti emociju spora ili pretpostavljane sporove” sa znanošću.

Unatoč ogromnom rasjedu u teološkim stajalištima između njega i njegovog prethodnika, Franjo je pohvalio Benedikta XVI kada je otkrivao njegovu brončanu bistu u sjedištu Akademije u Vatikanskim vrtovima.

Što mislite? Franjina evolucija je značajan istup katoličke Crkve i nastavak radikalizacije.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,